Ziua ocrotitorului spiritual al ÎPS Casian
Foto: Sursa foto: Arhiva EDJ

Ziua ocrotitorului spiritual al ÎPS Casian
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Ziua de astăzi figurează, în calendarul creştin-ortodox, ca fiind închinată Sfinţilor Casian şi Gherman. Este şi ziua ocrotitorului spiritual al Arhiepiscopului Dunării de Jos, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian.

În vârstă de 61 de ani, ÎPS Casian s-a născut comuna Lopătari, din judeţul Buzău. A absolvit cursurile Institutului Teologic din Bucureşti şi a fost profesor la Seminarul Teologic din Buzău. A intrat în monahism în 1980, la Mănăstirea Ciolanu. Ulterior, va deveni doctor în teologie la Universitatea Strasbourg II, unde va pune bazele comunităţii parohiale ortodoxe. Ajunge asistent universitar în Capitală şi consilier patriarhal pe probleme de învăţământ al Preafericitului Părinte Teoctist. Hirotonit protosinghel şi arhimadrit la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, va conduce, pentru doi ani, până în 1990, Mănăstirea Antim din Bucureşti, pentru a fi chemat, mai apoi, ca arhiereau vicar la Galaţi, de Arhiepiscopul Antim Nica. Pe 12 februarie 1990 a fost numit arhiereu, cu titlul “Gălăţeanul”, la Biserica "Sfântul Nicolae", iar pe 12 iulie 1994 a fost înscăunat episcop. Responsabilitatea de arhiepiscop o va primi în 2009.

În activitatea sa la Dunărea de Jos, a fondat cinci unităţi sociale şi a binecuvântat înfiinţarea altor 25. A înfiinţat sau reactivat şase unităţi de învăţământ. A deschis mii de şantiere de construcţie sau reabilitare a bisericilor din eparhie. A publicat 13 volume de autor. În genere, a iniţiat şi coordonat cam tot ce s-a clădit în lumea ortodoxă - fie că vorbim de concret, fie că vorbim despre spirit - în Galaţi şi Brăila, în ultimul sfert de secol.

Citit 1738 ori Ultima modificare Luni, 27 Februarie 2017 19:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.