Ce este expertiza medico-legală

Ce este expertiza medico-legală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Certificatul eliberat de medicul legist în urma expertizei de specialitate le poate fi absolut necesar gălăţenilor, în anumite situaţii. Spre exemplu, le este indispensabil celor care au suferit agresiuni şi doresc să demonstreze acest lucru autorităţilor. Violul se probează tot cu certificat medico-legal şi tot acest serviciu medical de ocupă de analize toxicologice, de autopsii şi de examinarea altor probe materiale.

De fapt, ne-a explicat conf. dr. Iuliu Fulga, din cadrul serviciului Judeţean de Medicină Legală Galaţi, această ramură a medicinei are ca obiect „traducerea noţiunilor medicale în limbaj juridic. Se ocupă şi de cazurile juridice cu valenţe medicale dar şi de cazurile medicale cu valenţe juridice”.

Certificatul medico-legal

„În general, expertizele pot fi solicitate doar printr-un demers din partea organelor de urmărire penală, cum ar fi Parchetul, Judecătoria sau Poliţia. Există însă şi o categorie de examinări - certificate medico-legale - care se eliberează la cererea nemijlocită a persoanelor interesate”.

„Certificatele se eliberează în primele 30 de zile după agresiune sau faptă. Apoi, examinarea se mai poate face doar la cererea Poliţiei, Parchetului sau altor instanţele. Se plăteşte de către solicitant, indiferent că e persoană sau instituţie”, ne-a mai spus dr. Fulga.

Preţurile actualizate pentru serviciile de profil se pot găsi pe site-ul Reţelei Naţionale de Medicină Legală. Spre exemplu, examinarea persoanelor şi constatarea leziunilor traumatice costă 38 de lei.

Test de... virginitate

„Serviciul nostru se ocupă şi de stabilirea virginităţii sau deflorării, a precizat medicul specialist.  Acum 3-4 ani veneau destul de frecvent cei de etnie romă, cu două tabere mari. Una din partea mirelui, cealaltă din partea miresei. Dacă medicul legist constata că mireasa era virgină, socrul mare dădea o sumă mare de bani socrului mic. Dacă nu era virgină şi se constatau semnele unei deflorări, transferul de bani era invers. Acum am înţeles că au intrat în vigoare noi legi de protecţie a minorilor şi nu se mai căsătoresc, aşa că a scăzut şi incidenţa acestor cazuri”.

„Vin şi femei de etnie română, dar mai mult pentru agresiuni sexuale sau atunci când sunt acuzate de un comportament ceva mai deosebit şi vor să demonstreze prin certificat că într-adevăr sunt virgine”.

Citit 2579 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.