Elevii, persecutaţi politic

Elevii, persecutaţi politic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Puţinii bani care s-au alocat anul acesta pentru investiţiile în învăţământ s-au dat după culoarea politică a primăriilor * S-au dat bani pentru 25 de instituţii din comunele cu primari PSD sau PC, pentru 11 cu primari PDL şi doar pentru una singură PNL *

Elevii învaţă la şcoală că un împărat roman  spunea despre bani că nu au miros. În acelaşi timp, pe propria piele, ei descoperă că banii au totuşi culoare politică. Culoarea politica a ministrului Educaţiei  devine loz câştigător pentru şcolile din comunele gălăţene în care primăriile sunt deţinute de colegii din acelaşi partid sau din coaliţie.

Practica de a aloca bani pentru şcoli în funcţie de culoarea politică nu este  invenţia  Ecaterinei Andronescu. Acelaşi lucru l-au făcut cu succes şi miniştrii Mihail Hârdău sau Cristian Adomniţei. Doar că acum e criză şi sumele sunt cu mult mai mici.

Ca găina cu mărgica

Din HG 655 din 3 iunie 2009 reiese că au primit fonduri pentru investiţii, consolidări sau reparaţii capitale 25 de unităţi şcolare din comune cu primari PSD sau PC, 11 din comune cu edili PDL şi doar o singură unitate dintr-o comună condusă de PNL. Una singură, din cele 18 comune câte sunt în judeţul Galaţi  cu steagul galben-albastru al PNL-ului.

Un alt exemplu ar fi alocarea fondurilor pentru cele trei campusuri şcolare din judeţul nostru. S-au găsit sume pentru continuarea lucrărilor la Grupul Şcolar Industrial Tecuci (unde primarul e PDL), s-au găsit bani pentru cel de la Tg. Bujor (unde primarul e PSD), dar Campusul „Cuza” de la Galaţi n-a primit nimic, pentru că iniţiatorul – fosta inspectoare Tania Bogdan (fostă directoare  la „Cuza”) - şi beneficiarul – actualul director Gabriel Enache  - sunt PNL-işti.    

Şantiere neterminate, investiţii noi

O altă ciudăţenie este faptul că la sfârşitul anului şcolar exista o listă cu 69 de instituţii de învăţământ din judeţul Galaţi care aveau nevoie de fonduri pentru continuarea investiţilor începute în 2007 şi 2008 (chiar şi 2006!). Asta pentru că şi atunci fondurile s-au dat tot în funcţie de culoarea politică.

Odată cu alegerile din 2008, multe primării şi-au schimbat culoarea politică. Ca urmare, şantierele începute în 2007 au fost abandonate şi s-au făcut noi investiţii în funcţie de culoarea guvernului de atunci care era PNL-ist.

În 2009, s-a schimbat culoarea Guvernului, iar banii pentru şcoli au luat, bineînţeles, o altă cotitură politică.  Dintre cele 69 de unităţi care erau la începutul lui 2009 trecute pe lista de necesităţi se mai regăsesc doar 14 în HG 655 care alocă fondurile pe 2009. În rest, 29 sunt obiective de investiţii noi.

Bineînţeles, cea mai bună scuză a actualului Guvern este criza. La care se mai adaugă şi altele.

Inspectorul general Doru Resmeriţă are însă explicaţiile proprii: „Nu mai există datorii pentru unităţile de învăţământ respective. Multe şi-au cheltuit în mod necorespunzător sumele alocate şi de aceea nu s-au terminat lucrările. S-a câştigat licitaţia cu o sumă mică, dar ulterior a fost depăşită cu mult. De aceea existau acele datorii la începutul anului  2009. Primarii şi directorii de şcoli trebuiau să facă tot posibilul să se încadreze în sumele alocate. Nu să le depăşească”, susţine şeful învăţământului gălăţean.

Guvernul nu crede în lacrimi

Doru Resmeriţă ne-a mai declarat că moştenire de la fosta guvernare PNL, care ar fi băgat fonduri în mod nejustificat în instituţii care ar fi suportat amânare, sunt o grădiniţă din Frumuşiţa care se dărâmă (dar aici primarul era PSD), o şcoală din Gohor care are un perete susţinut de un par ca să nu cadă în capul copiilor (dar aici primarul era PDL).

Tot în  această categorie se include şi Şcoala din Chiraftei, comuna Măstăcani, unde primarul este PC. Copiii de aici au vândut şi gogoşi şi diverse obiecte pentru a impresiona autorităţile.   Însă nu au obţinut bani până când nu a venit la guvernare PSD-ul.

Acum le-a venit rândul să se plângă elevilor şi copiilor de la şcolile şi grădiniţele din comunele conduse de PNL.

Cum aceste practici sunt deja în firea lucrurilor, primarii respectivi, fără prea mari resentimente, au început să-şi caute soluţii până când se întoarce roata guvernării şi vor avea undă verde la finanţare.

„Am patru grădiniţe începute şi neterminate. Încercăm să alocăm fonduri de la consiliul local astfel încât şcoala să poată începe în bune condiţii la 15 septembrie. Într-un singur local nu vom putea duce copiii, dar îi vom transporta la altă şcoală cu microbuzul. Şi vom vedea la rectificarea de buget dacă primim ceva”, ne spune resemnat primarul din Pechea, Iancu Boldea (PNL).

La fel declară şi cel de la Lieşti – Iulian Boţ: „Nu am primit nici un ban anul acesta. Deşi pe vremea când era PNL-ul la putere, fostul primar care era PDL  a primit fonduri. Cum în Grădiniţa Nr. 2 nu se poate învăţa, am mutat elevii la Şcoala Nr. 2. Şi probabil acolo vor rămâne pentru mult timp”, spune edilul din Lieşti.

Şi exemple ar mai fi. În fiecare an altele, pentru că ba se schimbă culoarea politică la primării, ba la guvern.  E un joc pe care politicienii încă încearcă să-l ascundă de ochii lumii, deşi nu se sfiesc să acţioneze ca atare.

Dar în toată această istorie, în cele din urmă, doar elevii sunt persecutaţii politic. Partidele ştiu că le va veni rândul la următoarele alegeri.

Explicaţie foto: Şcoala din Cuza Vodă singura unitate dintr-o comună cu primar PNL care a primit anul acesta finanţare

Citit 1237 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.