Şi în 2017, CĂPȘUNILE deschid lista fructelor pline de pesticide

Şi în 2017, CĂPȘUNILE deschid lista fructelor pline de pesticide
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)


Clasamentul anual al celor mai pline de pesticide fructe şi legume este alcătuit de organizaţia nonguvernamentală Environmental Working Group’s, din SUA, şi este aspru criticat de producători. Aceştia din urmă susţin că dozele de pesticide sunt sub limita de pericol pentru sănătate şi că beneficiile consumului de fructe şi legume depăşesc riscurile.

Spanacul ocupă locul al doilea, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com. Analiza grupului arată că 70 la sută din 48 de tipuri de fructe şi legume analizate erau contaminate cu reziduuri de pesticide, în total 178 de tipuri de chimicale, în peste 35.000 de mostre testate. Pesticidele rămân în fructe şi legume chiar dacă acestea sunt bine spălate şi curăţate de pieliţă, potrivit aceleiaşi surse. Mai mult de 98 la sută din mostrele de căpşuni, spanac, piersici, nectarine, cireşe şi mere au ieşit pozitive la teste de depistare a cel puţin unui tip de pesticid. Pe o singură mostră de căpşuni au fost găsite 20 de tipuri diferite de pesticide, aceste fructe fiind şi în 2016 în fruntea acestui clasament.

În acest an, perele şi cartofii sunt nou intrate în listă. Iată clasamentul: căpşuni, spanac, nectarine, mere, piersici, pere, cireşe, struguri, ţelină, roşii, ardei gras, cartofi, grapefruit.

Ce spun criticii


Sonya Lunder, analist senior la EWG, a declarat că este esenţial consumul de fructe şi legume, indiferent de felul în care au fost crescute, dar cantităţile mari de pesticide ar trebui să-i îndrume pe cumpărători către achiziţia de produse organice. Raportul anual al instituţiei suscită an de an discuţii şi critici aspre. Două studii din 2015 şi 2016 au arătat că aceste informaţii creează o barieră în calea consumului, a declarat Teresa Thorne, director executiv al Asociaţiei Producătorilor şi Fermierilor din California.

"Şi aşa oamenii mănâncă prea puţine fructe şi legume şi nu ne putem permite să mai adăugăm şi alte bariere care ţin de frică", a adăugat aceasta. Lista EWG este discreditată de comunitatea ştiinţifică, a mai spus aceasta, şi analizele au arătat că un copil poate mânca oricâte porţii de fructe şi legume fără să fie afectat de reziduurile de pesticide.

Raportul anual al Environmental Working Group’s suscită, an de an, discuţii şi critici aspre.

Citit 2671 ori Ultima modificare Marți, 14 Martie 2017 18:53

1 comentariu

 • postat de dr. marcu d.
  Joi, 16 Martie 2017 22:00
  84.117.40.***
  E clar acum ca vor sa ne omoare prin mancarea de fructe si legume cu pesticide. vom muri otraviti sau de cancer. Statul roman nu face nimic sa stopeze aceste fructe si legume la granita si le dau pe piata spre consum fara analiza de laborator sa vada cate pesticide sunt. De ce se doreste otravirea oamenilor?! Cei saraci sunt cei mai afectati pt ca nu isi permit sa cumpere natural deoarece e mai scump.
  0
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.