Sâmbătă e Buna Vestire

Sâmbătă e Buna Vestire
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Creştinii ortodocşi prăznuiesc sâmbătă, pe 25 martie, Buna Vestire sau Blagoslovenia. E sărbătoare mare, care aminteşte de momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naşte pe Iisus Hristos. Este, de asemenea, prima dintre cele două dezlegări la peşte din Postul Mare. Evanghelistul Luca este cel care povesteşte cum s-a petrecut Buna Vestire.

"Iar în a şasea luna a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Şi intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei. Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi cugetă în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta? Şi îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema şi Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său. Şi va împărăţi peste casa lui Iacov în veci şi împărăţia Lui nu va avea sfârşit. Şi a zis Maria către înger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ştiu de bărbat? Şi răspunzând, îngerul i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Şi iată Elisabeta, rudenia ta, a zămislit şi ea fiu la bătrâneţea ei şi aceasta este a şasea luna pentru ea, cea numită stearpă. Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă. Şi a zis Maria: Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău! Şi îngerul a plecat de la ea". (Luca I, 26-38).

Teologii concluzionează, în baza analizei textului, că spre deosebire de Facere - când Dumnezeu nu i-a cerut voie lui Adam să îi ia o coastă, ci a făcut-o lipsindu-l de simţite - acum venirea pe lume a lui Hristos nu se face decât după ce Fecioara Maria consimte şi crede, fără nicio dovadă palpabilă, că spusele Arhanghelului Gavriil se vor îndeplini.

Cu ocazia Bunei Vestiri, pentru creştinii ortodocşi care postesc va fi dezlegare la peşte. E un prilej preţios, din această perspectivă gastronomică, în condiţiile în care, în întregul Post Mare, va mai fi o singură altă zi de dezlegare: duminica Intrării Domnului în Ierusalim, a Floriilor, cu o săptămână înainte de Sfintele Paşti.

Citit 1313 ori Ultima modificare Vineri, 24 Martie 2017 16:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.