Ziua Naţională a Greciei, sărbătorită și la Galați

Ziua Naţională a Greciei, sărbătorită și la Galați
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Pe 25 martie, grecii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Naţională a Greciei. Revoluţia din 1821 izbucnea pe 25 martie, la Mănăstirea Sfânta Lavra, având în frunte pe episcopul Palaion Patron Ghermanos. Mişcarea de eliberare este susţinută şi de lord Byron, marele poet. Revolta avea să se extindă şi să culmineze cu obţinerea independenţei, recunoscută de britanici în 1830, când se înfiinţa, şi la Galaţi, Comunitatea Elinească, grecii fiind cea mai numeroasă etnie aici, după români.

Sâmbătă și duminică, respectiv 25 - 26 martie, redutabilul Ansamblu de dansuri tradiţionale greceşti "Olympos" al comunităţii gălăţene (a obţinut premii şi în Elada!) va fi prezent, pentru a marca sărbătoarea, la Constanţa, la Teatrul de Păpşi „Elpis” (daimonul antic grec al speranţei), clădire retrocedată comunităţii de acolo.

Şi la Galaţi, sărbătoarea va fi marcată sâmbătă, 1 aprilie, la Teatrul Muzical “N. Leonard”, printr-un spectacol deja aşteptat, unde vor evolua artişti voluntari ai comunităţii.

“Este data când, după secole de dominaţie otomană, grecii au hotărât să uite de frică, de îndoială şi să pornească revoluţia pentru care şi-au asumat toate riscurile, chiar şi cel al pierderii de vieţi omeneşti. “Libertate sau moarte” sunt vorbele care i-au animat şi însoţit pe parcursul revoluţiei, vorbe ce simbolizează o hotărâre aparte”, ne-a spus ieri Rodoclia Zamfiropol, preşedinta Comunităţii Elene Galaţi, comunitate fondată la 9 aprilie 1990. Revoluţia eteristă a durat nouă ani, cu sacrificii, victorii şi înfrângeri, “cu toate grozăviile pe care le presupune un război”, preşedinta amintind şi că, alături de greci, şi românii “au dat tribut de sânge” în bătălia cu turcii de la Drăgăşani, din 1821.

“În speranţa că prietenia celor două ţări va dăinui peste vremuri, vreau să arăt că ziua de 25 Martie este pentru cei de aici la fel de importantă ca şi ziua de 1 Decembrie, deci putem ura din toată inima La Mulţi Ani, Grecia!”

Citit 2902 ori Ultima modificare Vineri, 24 Martie 2017 16:02

2 comentarii

 • postat de eco
  Sâmbătă, 25 Martie 2017 08:21
  109.100.233.***
  La multi ani!
  0
  5
  Raportează
 • postat de La Mulți Ani Grecia, La mulți ani tuturor grecilor, inclusiv grecilor noștri gălățeni, sunteți un popor deosebit.
  Sâmbătă, 25 Martie 2017 01:23
  213.233.104.***
  Sănătate tuturor grecilor, oriunde vă aflați, sănătate și grecilor gălățeni, o comunitate locală ce se ține tare, în tradiția deosebit de frumoasă, cu legături strânse față de țara mamă, Elada, o țară mică, dar rezistentă, un popor cu caracter, sufletist și foarte, foarte, ortodocși și asta-i de bine, întotdeauna au avut înțelepciunea, să creadă în Dumnezeu, trecând astfel prin istorie, cu bine și cu rău, cu fruntea sus.Bravo grecilor, sunteți de admirat, orgoliul de a fi grec, se lasă greu călcat în picioare, chiar sunteți patrioți și noi românii, vă invidiem, câteodată, firea românului. La Mulți Ani, să trăiască Republica Elenă în veci !!!
  0
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.