O ruină de aproape 9 miliarde de lei vechi

O ruină de aproape 9 miliarde de lei vechi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Atât a costat consolidarea unui local care este impropriu pentru funcţionarea unei grădiniţe * Cu aceşti bani se puteau face din temelii două  unităţi nou-nouţe * Primarul Lieştiului îl acuză pe fostul edil că a cheltuit banii aiurea şi firma că a făcut lucrări de mântuială * Să vină Inspecţia în Construcţii! *

Aproape 9 miliarde de lei vechi, atât susţine primarul Lieştiului – Iulian Boţ - că au costat lucrările la Grădiniţa Nr. 2 din comună. Cu toată această sumă considerabilă, unitatea de învăţământ arată ca o ruină şi aşa va rămâne probabil mai multă vreme.

Cei peste 130 de copii au învăţat un an în condiţii improprii la Căminul Cultural, iar din toamnă vor merge la Şcoala Nr. 2,  unde s-au făcut special igienizări şi amenajări pentru grupele de grădiniţă.

„De banii aceştia făceai două grădiniţe”

La faţa locului ne trec un pic fiorii. Fără a fi specialişti în construcţii ni se pare mai mult decât straniu, ca la lucrări declarate ca valorând 9 miliarde de lei vechi, clădirea să arate aşa.

„Fostul   primar a făcut licitaţia. Consolidare scrie în contract, doar consolidare s-a făcut. De aproape 9 miliarde de lei vechi. Nu e normal să dai atâţia bani chiar şi pentru o clădire monument de arhitectură, cum este aceasta. Iniţial s-au alocat în jur de 8,2 miliarde, dar pentru că atunci când s-au început  lucrările, clădirea s-a lăsat pe o parte, pentru că s-ar fi descoperit sub ea o hrubă, s-au mai adăugat  vreo 500 de milioane  pe nota de plată, printr-un act adiţional”.

„În mod ciudat, într-o adresă din 14.01.2008 către ISJ, fostul primar solicita de la ISJ 10,9 miliarde de lei pentru finalizarea lucrărilor de consolidare a Grădiniţei Nr. 2, menţionând că s-au achitat 2 miliarde de lei vechi şi mai trebuie 8,9. Ca urmare,  lucrarea fusese estimată ulterior la un preţ mai mare, de aproape 11 miliarde de lei vechi. Însă prin hotărârea de guvern s-a primit în final doar suma stipulată în contract.

De banii ăştia făceai două grădiniţe, dotate ţiplă, nu puneai doar nişte stâlpi de susţinere”, spune actualul primar, Iulian Boţ. 

Clădirea nu va primi autorizaţie sanitară de funcţionare

Acesta declară că banii au fost cheltuiţi în mod nejustificat: „S-au băgat atâţia bani şi numai două dintre cele şase săli vor putea primi autorizaţie de funcţionare. Patru sunt prea mici şi nu îndeplinesc normele referitoare la capacitatea de aer. Sunt peste 20 de copii în fiecare grupă.  A venit şi cineva de la Direcţia Sanitară şi mi-a spus că nu se va primi niciodată   autorizaţie pe nişte camere atât de mici”.

„Proiectul a fost făcut prost. Nici măcar să facă toaletele lipite de grădiniţă nu s-au gândit. Le-a lăsat tot WC-ul din curte. Am întrebat-o pe-o educatoare care a făcut parte din comisia de licitaţie: nu ţi-a tremurat mâna să semnezi să se dea o mulţime de bani pentru patru stâlpi?  Şi ea mi-a răspuns că s-au înţeles cu firma să facă şi faţada şi mai ştiu eu ce. Eu i-am arătat contractul şi caietul de sarcini pe care scrie clar: consolidare, nimic mai mult”, mai declară nemulţumit Iulian Boţ.

Chiar şi de banii aceştia, spune primarul, lucrările s-au făcut de mântuială. Grinzile s-au crăpat deja, îmbinările sunt făcute prost, iar stâlpii de la faţadă sunt puşi strâmb.

„Un alt lucru care demonstrează că banii s-au cheltuit aiurea este faptul că nu s-a făcut înainte de consolidare instalaţia electrică. S-a pus plasă de Buzău, iar când se va face instalaţia electrică va trebui spart peretele şi ruptă plasa. S-au cheltuit bani degeaba, iar eu n-am semnat şi nici nu voi semna recepţia lucrărilor”, spune categoric Iulian Boţ.

Acesta mai spune că Grădiniţa Nr. 2 ar trebui definitiv mutată la Şcoala Nr. 2, unde sunt condiţii mai bune, iar actuala clădire, după ce va fi terminată, să redevină ceea ce a fost odată  - Palatul Copiilor din Lieşti.

Puţină lumină

Firma care a câştigat licitaţia este SC Building Style Comp SRL din Tecuci, singura care a participat, de altfel, la licitaţie. Ce fel de licitaţie a fost asta?

Întâmplător sau nu, asociatul unic al acestei societăţi este fostul deputat PD – Constantin Petrea. Din comisia de licitaţie au făcut parte fostul primar, tot de la PD - Mişu Nicolae, o educatoare, care la vremea aceea era consilier local    PD – Ionica Sava, actualul viceprimar, Cătălin Lupoaie (pe vremea aceea consilier PSD) şi Constanţa Tăbăcaru – observator de la Direcţia de Finanţe Lieşti.

„Primarul vrea să pună mâna pe clădire”

Inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă (PD-L) susţine că, deşi a fost la Lieşti şi a vorbit cu primarul Boţ, acesta nu i-a semnalat nimic în legătură cu modul în care s-au făcut lucrările la grădiniţă:

„Nu am ce să comentez în legătură cu lucrările care s-au făcut, din moment ce ele sunt în conformitate cu contractul. Dacă sălile de grupă sunt improprii, să răspundă proiectantul, cei care au făcut licitaţia, dar şi cei care  au dat drumul la finanţare. Guvernul PNL, că ei au dat banii. Eu pot trimite o comisie de audit acolo, dar, dacă sunt probleme cu lucrarea, primarul ar trebui să sesizeze Inspecţia în Construcţii”.

„De fapt, ştiu eu ce interese are domnul primar: vrea să pună mâna pe clădire, pentru colegii din PNL care i-au finanţat alegerile. Clădirea va rămâne grădiniţă. Se vor face grupe de câte zece copii, ca să încapă în sălile mici (n. r. - adică să se facă grădiniţă în două schimburi?!)”, spune Doru Resmeriţă.

Fostul primar: „Banii cheltuiţi se justifică”

Fostul primar Mişu Nicolae susţine însă că e un preţ bun cel de 9 miliarde de lei vechi cât s-a cheltuit pe consolidarea grădiniţei: „Banii se justifică pentru  că s-au făcut săpături de 1,5 metri sub clădire, s-au pus stâlpi, grinzi şi console. E o lucrare amplă. E mai uşor construieşti din nou, decât să consolidezi”, spune Mişu Nicolae.

Acesta mai declară: „Dacă  arată ca o ruină este numai din cauza dezinteresului actualului primar. Constructorul nu e vinovat. Cel care vine doar la recepţia lucrării poartă vina. Trebuia să fi stat să vadă cum lucrează”, mai adaugă Mişu Nicolae.

La oricâte uşi am întreba, cei care ar trebui să răspundă de modul în care s-au cheltuit aceşti bani încep să dea vina unii pe alţii, PD-L pe PNL şi invers.

Din toată această poveste, singurul lucru care rămâne în mod indiscutabil în picioare în mijlocul acestei tevaturi politico-financiare e o ruină pe care s-au cheltuit 9 miliarde de lei vechi. Probabil va mai fi nevoie de încă pe atât pentru ca localul să devină funcţional. Şi acesta e doar un singur caz. Va mai da cineva socoteală vreodată de atâta risipă?

Citit 1135 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.