45 de ani de carieră şi 55 de viaţă pentru Ioan Traian Ilisan

45 de ani de carieră şi 55 de viaţă pentru Ioan Traian Ilisan
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pentru profesorul de muzică Ioan Traian Ilisan, 15 august, ziua Adormirii Maicii Domnului, înseamnă o sărbătoare dublă: împlineşte vârsta, rotundă anul acesta şi sărbătoreşte prima apariţie în public, practic debutul carierei sale artistice.

Deşi nu este gălăţean get-beget, păstrând Ardealul natal în suflet şi în minte, profesorul Ilisan s-a identificat perfect cu oraşul de la Dunăre pe care-l slujeşte din 1978.

Născut pe 15 august 1954 în localitatea Sărmaş, din judeţul Harghita, Ioan Traian pleacă de acasă devreme, fiind remarcat pentru talentul său muzical şi îndrumat să urmeze studiile (inclusiv muzicale) la Liceul „Petru Maior” din Reghin. La 10 ani, micul violonist debutează, într-un spectacol transmis de televiziunile publice română şi germană, cu Concertul în La minor de Vivaldi.

De atunci au trecut 45 de ani în care ardeleanul transplantat cu succes la Galaţi a trăit doar pentru muzică şi pentru familia sa. În 1979, înfiinţa, în comuna Tudor Vladimirescu, grupul vocal-instrumental şi corul. 

Venit în Galaţi, a fost, pe rând, profesor la Şcoala Populară de Artă şi dirijor al Ansamblului „Horincea”, apoi director şi dirijor al al Ansamblului Profesionist „Rapsodia Dunării”.

„În 1984 am trecut la catedră, îşi aminteşte profesorul Ilisan, la Şcoala nr. 38, unde activez şi astăzi. Practic, la o lună de la începerea anului şcolar am înfiinţat „Ciobănaşul”, ansamblu care, anul acesta, în noiembrie, sărbătoreşte 25 de ani de existenţă”.  

E greu să treci în revistă realizările din 45 de ani de carieră artistică. Ioan Traian Ilisan nici nu mai încearcă, deşi ştie exact fiecare spectacol la care a participat, îşi aminteşte copiii care i-au trecut prin mână în acest timp.

Mulţi dintre ei îşi câştigă pâinea din muzică şi, probabil, se gândesc astăzi cu drag la cel care le-a pus vioara sau acordeonul în mână, i-a aşezat pentru prima dată la pian ori le-a antrenat vocea. La mulţi ani, domnule profesor!

Citit 3557 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.