Proba orală la Bacul de toamnă, floare la ureche

Proba orală la Bacul de toamnă, floare la ureche
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Multă răbdare şi nervi de oţel. Aşa ar putea fi caracterizaţi cei doi profesori din comisia  de evaluare la proba orală la limba şi literatura română, pe care i-am găsit la centrul de la Grupul Şcolar Metalurgic.

Candidatul citeşte cerinţa şi se opreşte brusc. Cu calm, profesoara Elena Tudorache (CNVA) începe să-i pună întrebări pe sistem „mură-n gură”. Candidatul mai mult tace. Pare că se gândeşte adânc la ceea ce are de spus şi în final dă răspunsuri foarte scurte.

„Ai citit vreodată vreun jurnal al unui om celebru, memoriile cuiva?”, întreabă profesoara. Candidatul trăieşte un moment de impas. În cele din urmă, se decide să spună adevărul: „Nu”.  

„De ce?”, întreabă profesoara cu cel mai firesc ton. Candidatul tace îndelung. Profesoara îi sare în ajutor: „Pot fi mai multe motive: nu ai avut timp, nu-ţi place memorialistica, nu te interesează oamenii importanţi şi vieţile lor…” Candidatul tace în continuare.

Pentru că profesoara îl priveşte stăruitor şi aşteaptă totuşi un răspuns, se hotărăşte să bâiguie abia auzit: „Nu mă interesează”.

După alte câteva încercări la fel de reuşite ca şi cele de până acum, comisia hotărăşte să-i pună totuşi 5.00.  

„Ai învăţat vreodată câte zece ore pe zi?”, îl întreabă Elena Tudorache. Omul nostru capătă brusc grai: „Am învăţat şi câte cinci ore”, se laudă cu toată gura. „Dacă vrei să treci proba scrisă, va trebui să înveţi zece ore, în timpul în care ţi-a mai rămas”, îl avertizează profesoara, cu aerul unui om care nu-şi doreşte să aibă pe conştiinţă o asemenea „victimă”. 

Cam aşa a decurs examenul pentru unii candidaţi. Alţii au răspuns însă chiar foarte bine, pentru nişte clienţi la „şansa a doua”. Aşa a fost cazul  unui elev de la „Sf. Maria”, care a reuşit să impresioneze comisia prin răspunsuri clare şi la obiect.  La final, profesorii, miraţi, l-au întrebat cum de a ajuns să susţină examenul abia în sesiunea a doua. „Am rămas corigent la filozofie”. 

Niciunul dintre absolvenţii de liceu cu care am vorbit ieri nu s-au plâns nici de subiecte, nici de profesorii examinatori. E totuşi bacalaureatul „a doua şansă”, iar pretenţiile, măcar la probele orale, sunt  mai puţine.   

„Nu cred  că voi mai fi preşedinte de comisie la anul…”

Tot la „Metalurgic”, l-am întâlnit pe unul dintre cei doi universitari care s-au încumetat să vină ca preşedinţi de comisie. „M-am înscris pe listă în vară şi nu ştiam atunci cu cât ne plătesc. Dar am venit, pentru că trebuia să-mi respect cuvântul. Nici înainte nu ne plăteau aşa de mult, iar răspunderea este mare. Nu cred că voi mai fi preşedinte de comisie la anul”, ne spune conferenţiarul Ioan Iacob, de la Universitatea Tehnică din Iaşi.

Ieri, 17 august, au fost examinaţi toţi cei peste 600 de candidaţi înscrişi la proba orală la română. Miercuri, urmează candidaţii care vor da examenul oral la o limbă modernă.

Citit 898 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.