Peste 30 de gălăţeni, muşcaţi de CĂPUȘE, într-o singură săptămână

Peste 30 de gălăţeni, muşcaţi de CĂPUȘE, într-o singură săptămână
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Căpuşele continuă să le dea bătăi de cap gălăţenilor, 31 de persoane ajungând la spital, în săptămâna 15-21 mai, după ce au fost muşcaţi de periculoasele insecte. În total, de la începutul lunii, numărul total al muşcăturilor a ajuns la 128. Deşi nu este dureroasă, muşcătura de căpuşă poate provoca numeroase afecţiuni, printre care şi boala Lyme.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, numărul muşcăturilor a scăzut totuşi cu 14, săptămâna trecută, faţă de intervalul de timp 8-14 mai. Din fericire, până în prezent, nu au fost semnalate suspiciuni de boală Lyme. Cei mai mulţi gălăţeni care au depistat micile insecte înfipte în piele au mers la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalul Judeţean Galaţi, unde insectele au fost scoase. Apoi, pacienţii respectivi au fost trimişi la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi, pentru prescrierea unui tratament preventiv împotriva bolii Lyme.

Medicii vă sfătuiesc să respectaţi o serie de măsuri care vă pot feri de muşcătura de căpuşă. Astfel, dacă mergeţi în natură, la iarbă verde, nu vă aşezaţi direct pe iarbă. Purtaţi haine cu mâneci lungi şi deschise la culoare. Încercaţi să băgaţi pantalonii în şosete pentru a împiedica pătrunderea căpuşelor pe sub haine. Purtaţi încălţăminte adecvată! Folosiţi spray-uri protectoare, ce se aplică pe piele, împotriva insectelor. Astfel de produse se găsesc cu uşurinţă în farmacii. Prezentarea la medic trebuie să se facă în cel mai scurt timp posibil de la muşcătură şi nu încercaţi să îndepărtaţi singuri căpuşa.

Ce este boala Lyme

Boala Lyme se mai numeşte şi borelioza Lyme şi este cauzată de o bacterie transmisă prin muşcătura de căpuşă. Căpuşele se infectează hrănindu-se cu insecte care au sângele infectat de bacterie. Afecţiunea se întâlneşte cel mai des în Europa, în America de Nord şi în Asia. Simptomele tipice includ febra, durerile de cap, oboseala şi o erupţie caracteristică pe piele. Această pată apare la aproximativ 60-80 la sută dintre persoanele infectate, pornind din zona muşcăturii. Erupţia apare în decurs de trei-până la 30 de zile de la muşcătură, iar o particularitate a acestei pete este că se răspândeşte în decurs de câteva zile.

Citit 6204 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Mai 2017 19:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.