Victorie a profesorilor împotriva Guvernului

Victorie a profesorilor împotriva Guvernului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O primă sentinţă favorabilă pentru profesorii gălăţeni, în ceea ce priveşte solicitarea în instanţă a aplicării Legii 221 din 2008. Adică a aplicării celebrului act legislativ prin care cadrelor didactice ar fi trebuit să le fie mărite salariile, de la 1 octombrie 2008, cu 50 (ulterior 37) la sută.

Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi a deschis proces pentru fiecare unitate de învăţământ unde are membri, iar în această săptămână instanţa a formulat o prima sentinţă pentru unul dintre dosare.

„Este vorba despre o sentinţă de fond în procesul intentat pentru cei 30 de membri ai noştri de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” Tecuci. Ştim că sentinţa – executorie, dar revocabilă - s-a pronunţat în instanţă, aşteptăm şi comunicarea. Am primit decizia pentru „Calistrat Hogaş” din Tecuci, pentru că aici lucrurile au mers mai repede, dar aşteptăm deciziile şi în restul dosarelor”, a declarat Valeriu Diculescu, preşedintele SIP.

Să mori cu dreptatea de gât?

Pe aceeaşi cauză, şi Sindicatul Liber al Învăţământului Tecuci aşteaptă o primă înfăţişare în procesul intentat în numele membrilor săi. Celelalte două sindicate din Galaţi aşteaptă, probabil, să se mai limpezească apele.

Sindicatul „Spiru Haret” Galaţi nu are şi nici nu se pregăteşte pentru o acţiune pe Legea 221.

La rândul său, liderul sindicatului „Educaţia”, Adrian Andrăşescu, spune că, deşi are pregătite toate formalităţile pentru a deschide o acţiune judecătorească, speră la o eventuală punere în practică a principiul nediscriminării. Dacă se vor debloca plăţile într-un proces, atunci hotărârea judecătorească se va aplica pentru toţi membrii din sistemul de învăţământ.

Instanţele din alte judeţe au dat câştig de cauză proceselor deschise de sindicate pentru aplicarea prevederilor Legii 221. La baza hotărârilor judecătoreşti a stat, de regulă, decizia Curţii Constituţionale care prevede că nu e constituţională amânarea termenului de intrare în vigoare a legii cu pricina.

Cu toate acestea, în continuare, sindicaliştii pot muri cu dreptatea de gât. O ordonanţă a Guvernului din 2009 amână aplicarea hotărârilor judecătoreşti privind plata unor drepturi băneşti către personalul bugetar. Acestea ar urma să fie acordate eşalonat, timp de trei ani, începând din 2010.

Citit 1152 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.