40 de copii au o viaţă mai bună

40 de copii au o viaţă mai bună
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 28 dintre ei sunt premianţi, semn că scopul propus - de îmbunătăţire a rezultatelor şcolare şi de reducere a abandonului şcolar – nu este doar o lozincă *

De aproximativ un an, Direcţia de Administrare Publică Locală a municipiului Galaţi acordă o... „alternativă” pentru 40 de copii din municipiul Galaţi, cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani. Cum? Înscriindu-i între asistaţii Centrului de zi „Prietenii Şcolii”, unul din serviciile oferite de Primăria Galaţi prin Agenţia „Alternativa”.

„Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi a fost posibil datorită parteneriatului cu Primăria din Cahul şi unui proiect transfrontalier, pentru care s-au alocat 149.088 euro, ne-a spus primarul Dumitru Nicolae. Ne bucurăm să constatăm că eforturile noastre nu sunt zadarnice şi că şansa pe care am acordat-o celor 40 de copii a fost răsplătită cu rezultate dintre cele mai bune. 28 din cei 40 de copii au fost premianţi...”

„Ca într-o mare familie...”

Am vizitat din nou Centrul de zi „Prietenii Şcolii”, amenajat la parterul Băii Comunale, unde am găsit la lucru 20 de copii, constituind grupa de dimineaţă...  Sala de informatică era la capacitate maximă - zece copii, care învăţau să utilizeze calculatorul, cu profesoara lor. Frumos îmbrăcaţi, odihniţi, relaxaţi, cei mici când sunt împreună la centru „se simt ca într-o familie, o familie mai mare”, ne-au spus chiar ei.

„În general, sunt în centrul nostru copii proveniţi din familii cu probleme speciale: părinţi care nu lucrează ori sunt bolnavi, familii monoparentale, ne-a spus Viorica Palade, director al Direcţiei de Administrare Publică Locală din cadrul Primăriei Galaţi. E vorba de cei cu un venit sub 550 lei pe membru de familie, pentru care nu exista şansa de a-şi ajuta mai mult copiii”.

La sala de activităţi educaţionale, din 10 asistaţi, 7 sunt premianţi: un premiu I şi restul premiul II, semn că scopul principal, de îmbunătăţire a rezultatelor la învăţătură, s-a atins... La nivelul centrului însă, din cei 40 de copii, 28 au obţinut premii şi menţiuni. Astfel, 5 au premiul I, 11 au premiul II, 8 premiul III şi 4 menţiuni.

„Când i-am preluat în grijă în centrul nostru, unii dintre copii aveau câte şapte corigenţe la şcoală şi ne bucurăm că aceştia şi-au îmbunătăţit mult situaţia. Câţiva dintre ei au de susţinut în acesată vară doar câte o coringenţă, a continuat Viorica Palade. Noi îi susţinem şi îi încurajăm. Oricum, experienţa din cadrul centrului ne-a confirmat ceea ce cunoşteam; că atunci când te ocupi de copil, rezultatele bune nu întârzie să apară”.

La Centrul de zi „Prietenii Şcolii”, cei 40 de copii  nu sunt doar supravegheaţi, ci primesc şi ajutor la învăţătură prin cei doi instructori de educaţie şi doi profesori de informatică. În plus, prin serviciile noastre de consiliere psihologică, de consiliere duhovnicească - fiindcă toţi fac religia şi merg la biserică - dau roade şi creşterile se văd, mai întâi, în rezultatele la învăţătură”. 

Şi un mic amănunt. Copiii provin din familii nevoiaşe, iar în centru primesc şi masă caldă. Iar când bucatele sunt făcute cu dragoste, ca la „Prietenii şcolii”, până şi prânzul devine un eveniment.

Devenim mai prietenoşi

La ce mai sunt buni „Prietenii Şcolii”? „Activităţile şi întâlnirile de la centru ne ajută să fim mai organizaţi, mai disciplinaţi, prietenoşi şi să învăţăm mai bine pentru şcoală, ne-a spus  Narcisa, o fetiţă de 8 ani, elevă a Şcolii nr. 19 din Galaţi, care a obţinut premiul I la sfârşitul acestui an de învăţământ. Îmi place să scriu şi mă recreez scriind”.

Narcisa mai are două surori, pe Nicoleta şi Ana, şi toate trei sunt la Centrul „Prietenii Şcolii”. Mai există alţi trei fraţi, dar şi alte grupuri de câte doi fraţi, pentru care părinţii nu ar fi reuşit să ţină pasul cu cerinţele şcolii.

„Suntem şase copii în casă şi doar mama lucrează”, ne-a mărturisit Alexandra, în vârstă de 11 ani, bucuroasă că - în ultimul an - a avut copilăria un pic mai senină.

În centru am întâlnit şi  un mic fotbalist, pe Alexandru, care merge la antrenamente de cinci ani şi visează să ajungă mare fotbalist. Cineva din centru îi dă curaj pentru a-şi atinge visul.

Vorbăreţi din cale afară, copiii ne-au povestit despre cele două excursii organizate în această vară (a patru zile fiecare) şi o tabără de şapte zile. „Ne-am bucurat că am  văzut multe locuri frumoase, ne-a spus Paul. Am mers la muzee şi mănăstiri, ne-am făcut prieteni şi nu putem decât să mulţumim pentru tot ce avem aici.”

Grijă pe care şi copiii, la rândul lor, au promis să o manifeste faţă de alţi semeni care au nevoie de prietenie. Pentru că numai „dăruind, vei dobândi!”

Citit 963 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.