Topul DATORNICILOR Apă Canal | Gălăţenii au restanţe la apă de trei milioane de euro

Topul DATORNICILOR Apă Canal | Gălăţenii au restanţe la apă de trei milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Peste 13,3 milioane de lei (aproape trei milioane de euro) are de recuperat Apă Canal de la asociaţiile de proprietari din municipiul Galaţi. Numai cele 44 de asociaţii cu apa sistată au de achitat către furnizorul de utilităţi publice peste 10,5 milioane de lei.

Cei mai mari datornici ai Apă Canal se află în Siderurgiştilor Vest, Micro 38, Micro 39, Micro 40, Micro 14, Micro 16, Micro 17, Micro 19, Micro 20, Micro 21, Port şi Ţiglina I, arată datele actualizate, săptămâna trecută, de operatorul de apă rece şi canalizare.

Asociaţia 850, "campioană" absolută

În topul marilor datornici ai Apă Canal conduce detaşat Asociaţia de proprietari nr. 850 din cartierul Micro 39B, care înregistrează datorii de 1.405.833 de lei. Acesteia i-au fost sistate serviciile în urmă cu doi ani, în iulie 2015. Pe locul al doilea se află Asociaţia de proprietari nr. 269 din Siderurgiştilor Vest - cu o datorie de 849.327 de lei şi care, de asemenea, nu mai primeşte apă potabilă de doi ani. Pe locul al treilea se situează Asociaţia nr. 856 Pexco din cartierul Micro 39A - cu o datorie de 727.939 de lei, care nu mai beneficiază de apă rece din iunie 2014. Aceasta este urmată de Asociaţia nr. 768 din Micro 14 (cu restanţe de 674.020 de lei) şi Asociaţia nr. 714 din Micro 38 (cu datorii de 667.648 de lei). Pe lista neagră a Apă Canal se mai regăsesc, printre altele, asociaţiile de proprietari nr. 402 şi 414 din Micro 19, fiecare cu peste 600.000 de lei datorie, dar şi Asociaţia nr. 335 din Siderurgiştilor Vest - cu restanţe de peste 400.000 de lei.

Cele mai multe asociaţii de proprietari cărora Apă Canal le-a sistat serviciile se află în Micro 40 (şapte), Siderurgiştilor Vest (cinci), Micro 39 A şi B (cinci), Micro 14 (cinci), Micro 17 (patru), Micro 19 (trei) şi Micro 38 (trei).

"Din totalul de 727 de asociaţii de proprietari existente în municipiul Galaţi, sunt sistate 44 de asociaţii, ceea ce reprezintă circa şase la sută din total. Ca valoare, debitul restant al asociaţiilor sistate este de 10.577.956 de lei, respectiv 79 la sută din total sold asociaţii de proprietari", anunţă Apă Canal, într-un raport publicat pe propriul site.

Recuperare pe cale amiabilă sau indolenţă?

Operatorul de apă rece şi canalizare precizează în raportul amintit că "a încercat iniţial recuperarea pe cale amiabilă a creanţelor prin încheierea angajamentelor de plată eşalonată a soldurilor restante, reeşalonarea datoriilor/ revizuirea angajamentelor de plată iniţiale, restricţionarea alimentării cu apă potabilă numai la blocurile/ scările care aveau datorii mai mari (conform informaţiilor furnizate de asociaţiile de proprietari). Din păcate însă, clienţii societăţii (asociaţiile de proprietari) nu sunt întotdeauna receptivi la soluţiile oferite de noi pentru scăderea soldurilor restante datorate", spun reprezentanţii companiei de utilităţi publice.

Nu contestăm că operatorul a încercat, în primă fază, să recupereze datoriile pe cale amiabilă, însă, cel mai probabil, conducerea societăţii a făcut acest lucru foarte târziu şi a ignorat, ani în şir, neplata serviciilor de către asociaţiile de proprietari. Altfel, cum au ajuns asociaţiile amintite să înregistreze datorii colosale de milioane de lei? Simplu: pentru că li s-a permis!

În cât timp trebuie să vă achitaţi facturile. Avertisment

Potrivit Apă Canal, consumatorii au obligaţia de a achita facturile în termenul de scadenţă de 15 zile de la data emiterii acestora. "Operatorul are dreptul să sisteze furnizarea/ prestarea serviciilor acelor utilizatori care nu îşi achită contravaloarea serviciilor furnizate în cel mult 30 de zile calendaristice de la data expirării termenului de plată a facturilor, prin debranşarea de la reţelele publice de distribuţie a apei.

Citit 7107 ori Ultima modificare Luni, 17 Iulie 2017 19:03

8 comentarii

 • postat de IC
  Marți, 18 Iulie 2017 06:16
  Democratia noastra origimala isi spune cuvantul , cetatenii stiu ca alesii depind de votul lor , consuma cu speranta ca votatul lor ii va ierta de datorii candidatii au promis si promit marea cu sarea iar bunii platnici ii tin in spate si pe raii platnici prin majorarile de preturi .Ar fi interesant de facut o statistica cu asociatiile care au debite mari ,nu cumva Primaria-i propietara a majoritatii apartamentelor la care se inregistreaza debite ? Un caz il cumosc ,este cel de pe locul 3 la datorii ,Asociatia PEXCO ( poarta numele unei intreprinderi de mult distrusa ) . Blocul respectiv a fost ,la origine ,caminul de nefamilisti al TCIF ,apoi IEELIF si PEXCO . Urmare a sistarii oricaror investitii in domeniul imbunatatirilor funciare , una din "binefacerile" givernelor "iepocii "Iliescu , PEXCO a inceput sa concedieze masiv salariati si caminul a inceput sa se depopuleze iar un primar( ghici cine a fost in perioada 1992-2000?) foarte doritor de voturile conationalilor a facut presiuni si a reusit sa introduca in camin chiriasi ,chiriasi care nu au platit niciodata chiria sau intretinerea , punand atunci "piatra de temelie " a uriasei datorii de acum . In timp , dupa privatizare ,blocul a fost golit de cei cativa salariati ai PEXCO si vadut Primariei cu tot cu chiriasii tuciurii .Consider ca , Apa Canal ,ar trebui sa puna cruce la datoria acestei asociatii ,probabil si a altora similare si sa le treaca in bilant la capitolulpierderi sau poate recupereaza ceva de la primarul respectiv......
  0
  5
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Luni, 17 Iulie 2017 11:30
  Ar fi trebuit facute cateva precizari: acelasi ziarist si in acelasi ziar datea o veste galatenilor (cam prin 12 februarie 2016) cum ca urmare sistarii apei reci catre asociatia 850, primaria s-a autosesizat si ca va dispune controale ca sa vada ce si cum, mai ales ca au apartamente in cadrul asociatiei si mai ales ca oamenii spun ca au platit. Asa cum spunea autoarea, Primaria a trimis o echipa de inspector..... Pana au ajuns ei, daca au mai ajuns, s-au intamplat alegeri, s-au facut schimbari si cam asta e!
  Si totusi unde-s banii? Si uite asa sunt tentat sa adresez public o intrebare, atat celor de la Apa Canal cat si celor de la Primarie si oricui o sti sa raspunda in temeiul legii:
  Daca locatarii au platit si astfel se demonstreaza ca adeverinta primita de la asociatie nu este falsa, singura problema fiind aceea ca banii nu au mai ajuns la furnizor, fiind utilizati la alte plati mai mult sau mai putin legale, DE LA CINE RECUPERATI DATORIA?
  Situatia nu este singulara, din pacate! Si tot din pacate, presedintilor si administratorilor care respecta legea in asociatii li se face lehamite atunci cand constata ca celor care o incalca nu li se intampla nimic! Mai ales daca se ascund sub umbrela unor partide!
  Dupa cum spuneam intr-un alt comentariu, dormiti linistiti ca nimeni nu are grija de banii dumneavoastra! Totusi, nu uitati sa va treziti la urmatoarele alegeri pentru ca partidul are nevoie de voi!
  1
  11
  Raportează
 • postat de Tastați-cum este risipită apa în Galați-din care rezultă că 51 la sută,, apa dispare, neconsumată.
  Luni, 17 Iulie 2017 11:05
  Tastați și citiți un articol, ,,cum este risipită apa în Galați'', din care rezultă că apa potabilă în Galați, în procent de 51%, dispare în pământ....și pierderea, logic, este ''valorificată'', prin prețul ridicat al apei potabile. În concluzie, jumătate din apa potabilă o consumăm, cealaltă jumătate, o băgăm în Dunăre ?
  0
  12
  Raportează
 • postat de un galatean
  Luni, 17 Iulie 2017 08:10
  Nu ma mira nimic. Atat timp cat pretul apei la Galati este prohibitiv, comparativ cu alte localitati din tara, nu este de mirare ca oamenii nu isi pot plati ce au consumat,in conditiile in care suntem inconjurati de Dunare, Siret si Prut si nu traim in Sahara
  8
  12
  Raportează
 • postat de galatean
  Luni, 17 Iulie 2017 07:55
  cel mai mare port de pe fluviul Dunarea din Romania are cea mai scumpa apa!e o rusine ce face Apa-Canal in orasul asta!un abuz!au monopol si isi bat joc de oameni la cel mai josnic mod!si primaria Galati nu face nimic !ar fi bine de reclamat situatia asta la forurile europene competente si de actionat in instanta!
  7
  12
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Luni, 17 Iulie 2017 07:29
  Verifica vreun proprietar incasarile din Asociatia de Proprietari? Ce fonduri au aceste asociatii, daca au un presedinte, un administrator, un comitet executiv, obligatoriu exista un registru de casa, un fond de penalitati, o evidenta contabila, un stat de plata pt. justificarea salariilor, facturi emise de apa-canal, de apaterm, de gaze, etc. Rominul nu pricepe ca, daca consumi trebuie sa platesti. Lista de plata intocmita cf legislatiei, contine coloane cu toate cheltuielile, cu fonduri, cu restantieri, cu penalitati conform legii 230/2007 si a normelor de aplicare ale acesteia, proprietarii trebuie sa o citeasca si sa ceara explicatii daca au nelamuriri. Cei care reprezinta aceste asociatii, in numele locatarilor, cum isi justifica salariile? Ii puteau da in judecata pe restantieri, nu-i costa nimic, dar sunt niste neica nimeni care nu cunosc si nu respecta legea, habar nu au care e procedura de recuperare a sumelor restante de la proprietarii restantieri .

  Art. 50. - (1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
  (2) Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutită de taxă de timbru.
  (3) Sentinţa dată în favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusă în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Codul de procedură civilă.
  Art. 51. - (1) Asociaţia de proprietari are un PRIVILEGIU IMOBILIAR cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum SI un PRIVILEGIU ASUPRA TUTUROR BUNURILOR MOBILE ALE ACESTORA, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.

  Daca un reporter ar merge la fata locului intr-una dintre aceste asociatii si ar sta de vorba cu presedintele, am convigerea ca ala nici macar nu a auzit de privilegiu imobiliar, este un habarnist ca majoritatea presedintilor.
  3
  14
  Raportează
 • postat de Bula
  Luni, 17 Iulie 2017 07:28
  Sat electrificat galati. Rusine. E mai rau ca la tara. Vinovati: autoritatile statului.
  2
  7
  Raportează
 • postat de Eu
  Luni, 17 Iulie 2017 07:08
  Atita timp cat se opresc penalizarile intii datornicii nu vor scapa niciodata de datorii...acum cresc si penalizarile nu numai datoriile...E batae de joc la adresa omului de rand care si asa e destul de necajit...
  8
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.