Cauza INCENDIULUI din Bariera Traian, încă necunoscută

Cauza INCENDIULUI din Bariera Traian, încă necunoscută
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Au trecut aproape două săptămâni de la izbucnirea incendiului din Bariera Traian. După zile în şir în care s-a luptat cu flăcările, pompierii au reuşit să stingă toate focarele existente şi să tragă linie după cel mai mare dezastru din ultimii ani din Galaţi. Poliţiştii au demarat şi ei o anchetă, urmând ca, împreună cu pompierii, să stabilească cine se face vinovat de producerea incendiului. O posibilă cauză a incendiului ar putea fi însă un cablu electric neprotejat, peste care s-a trecut cu mai multe utilaje. 

Deşi nu s-a stabilit încă prejudiciul total, pagubele sunt, cu siguranţă enorme. Conform celor de la ISU, incendiul a afectat firma care avea închiriată hala de depozitare de la care a pornit incendiul, un atelier de croitorie, unde lucrau 200 de persoane, şi un restaurant, aceasta având însă pagube minore. ,,Nu avem deocamdată o evaluare exactă a pagubelor. În hală era multă marfă, adusă şi dintr-o altă locaţie, care rămăsese fără acoperiş în urma furtunii. Bănuiesc că sunt în insolvenţă, au administrator unic, urmează să prezinte evaluările. Croitoria, care este distrusă în totalitate, am înţeles că au o asigurare de 300.000 de euro, dar nu ne-au prezentat încă poliţia de asigurare, ne-a explicat colonelul Ion Toma, comandantul ISU Galaţi.

Conform sursei citate, doar croitoria avea asigurare şi va fi şi singura firmă care va putea primi despăgubiri, fiind singurii care aveau autorizaţie pentru siguranţă la incendiu. Toate celelalte firme, inclusiv hala de depozitare şi restaurantul, nu aveau astfel de autorizaţii. ”Restaurantul a fost amendat anul trecut cu 5.000 de lei pentru că funcţiona fără autorizaţie PSI, dar termenul de obţinere s-a amânat până la finalul acestui an. Firma care utiliza hala unde a izbucnit incendiul avea în lucru documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei  de securitate la incendiu “, a mai precizat precizat col. Ion Toma. 

Chiar dacă sunt multe informaţii lipsă, toate probele fiind distruse de flăcări, pompierii au dispus totuşi sancţiuni. ”Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum de 7.000 de lei  proprietarului construcţiei, o firmă din Bucureşti,  pentru neîntreţinerea instalaţiei de stins incendii cu hidranţi interiori şi nestipularea în contractul de închiriere a obligaţiilor părţilor privind apărarea împotriva incendiilor. La finalul anchetei vom aplica sancţiunile contravenţionale pentru încălcarea normelor legale şi proprietarului sau utilizatorului depozitului.  Amenda maximă poate fi de 100.000 de lei şi, ca sancţiune complementară, închiderea activităţii”, ne-a explicat Vasile Onu, adjunctul inspectorului şef al ISU Galaţi. 

Munca pompierilor a făcut ca incendiul să nu se extindă la mai multe obiective, în zonă fiind şi trei service-uri auto, motiv pentru care cei care au intervenit acolo vor fi citaţi prin ordin de zi, în semn de mulţumire pentru modul în care au acţionat.

Citit 3428 ori Ultima modificare Duminică, 20 August 2017 15:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.