My Place, o punte pentru integrarea refugiaţilor din Galaţi

My Place, o punte pentru integrarea refugiaţilor din Galaţi

Marius Negri
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
1 comentariu

Serviciul Iezuiţilor pentru Refugiaţi din România, în parteneriat cu fundaţia „Inimă de Copil” a inaugurat recent, la Galaţi, centrul „My Place”, un loc destinat refugiaţilor, dar şi persoanelor străine care locuiesc legal în oraşul nostru.

Proiectul „My Place”  este finanţat prin Programul Naţional  - Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare. „În cadrul acestui proiect urmează să se ofere asistenţă  străinilor, adulţi şi copii, care au dobândit o protecţie internaţională în România, cărora li s-a recunoscut statutul de refugiat sau li s-a acordat protecţia subsidiară, precum şi cetăţenilor non-UE şi apatrizi care au dobândit un drept de şedere în România (ca membri de familie ai cetăţenilor români or aflaţi în scop de studii sau de afaceri). Susţinerea procesului de integrare efectivă urmează a fi realizată cu predilecţie pentru persoanele vulnerabile şi cu nevoi speciale, prin oferirea de servicii complementare celor asigurate de stat, adică informare, consiliere, asistenţă materială, juridică, medicală sau psihologică. De asemenea, ei vor putea participa şi la activităţi sociale, culturale, educaţionale, cursuri de limba română şi de orientare culturală”, ne-a explicat Cătălin Albu, managerul de proiect.
La centrul „My Place” au ajuns şi primii beneficiari, care s-au declarat mulţumiţi de serviciile de care au parte. „Eu vin din Irak. Acolo e război. Am venit aici, am învăţat limba română şi acum sunt student la inginerie. Lucrez în două locuri de muncă, deşi integrarea noastră nu se face foarte uşor. Voi lucra ca interpret la centru pentru a-i putea ajuta pe ceilalţi să se înţeleagă cu oamenii de aici”, ne-a explicat Mohamed Gasmala.
Mohamed, care a reuşit deja să se angajeze şi să îşi închirieze propria locuinţă,  îl ajută deja pe Ahmed Taha, care este venit tot din Irak, pentru ca acesta să poată comunica cu oamenii din centru. Ahmed are doar şase luni de când a venit în Români, dar nu mai vrea să plece de aici. „Vreau să învăţ limba română şi apoi să mă înscriu la facultate. Îmi va fi mult mai uşor cu cei de la centrul My Place: acum stau la Centrul de Refugiaţi şi am bani doar de mâncare”, ne-a mărturisit Ahmed.
Centre precum cel inaugurat la Galaţi mai există în alte şase judeţe din ţară: Brăila, Tulcea, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Constanţa, şi sunt bine venite în contextul în care numărul solicitărilor de azil a crescut considerabil anul acesta faţă aceeaşi perioadă a anului trecut.

Citit 1146 ori Ultima modificare Duminică, 08 Octombrie 2017 17:30

1 comentariu

 • postat de Luiza Luni, 09 Octombrie 2017 12:39 5.13.131.*** Link la comentariu
  2
  10

  Uitati prostie si marlanie din partea unora...nu le-a fost de ajuns ca alesii neamului le-au distrus destinele unor romani, acum le distrug destinele (atat cat mai e de distrus din aceste destine ale acestor refugiati) trimitandu-i in saracia de la noi. Nu inteleg de ce alesii curului nu i-au trimis pe refugiati in orasele mai dezvoltate din vestul Romaniei. De exemplu de ce alesii curului (scuzati expresia) nu i-au trimis pe refugiati sa se instaleze in centre de refugiati in Arad, poate chiar in Cluj la nenea emic boc, la Timisoara, etc...De ce draq-ului i-au trimis la Galati, Braila, Tulcea, Vaslui (orase de tip "mandria economiei locale a Romaniei, care-s pe nivel de avarie din '89 incoace, cu chilotii rupti in cur (orasele) - ma refer la orasele acestea nu la refugiati, ca orasele acestea sunt vai de ele sub limita subdezvoltarii), iar voi alesii curului trimiti refugiatii aici ca sa ce...? Ce le pot oferi mai bun aceste orase acestor oameni care fug e razboiul din tara lor cand voi alesii curului nu ati dat si nu dati doi bani pe aceste orase din Romania, din estul Romaniei, nemodernizandu-le, nedezvoltandu-le, neinvestind nimic in ele, nu tu infrastructura, nu nimic...dar de trimis refugiati trimiteti aici hahalerelor. Nu am nimic cu oamenii acestia cu refugiatii, chiar dimpotriva am vazut in unii niste oameni cu copii de-a dreptul disperati incercand sa fuga de urgiile razboiului pornit de altii, dar ce draq le poti oferi mai mult, mai bun lor ca nivel de trai trimitandu-i in niste orase subdezvoltate ca cele din estul Romaniei in care tu administratie locala, centrala nu ai investit niciun rahat (ca_ca_t) in aceste orase. Mie mi se pare cu iz de eschiva, au incercat sa scape toate orasele mai dezvoltate din vestul Romaniei de problema refugiatilor trimitandu-i in asa-zise centre de refugiati inventate peste noapte, anemic in orasele din estul Romaniei (Galaţi, Brăila, Tulcea, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Constanţa). De ce nu i-ati trimis acasa la nenea emic boc, sau la nenea falca in Arad in centre de refugiati inventate acolo...Sau acolo nu le prieste aerul de oras mai dezvoltat decat cel din Galati, Braila, Vaslui, Vrancea, Tulcea, Constanta? Voi chiar va bateti joc de romanii din tara asta, de romanii din aceste orase?

  Sau uite o locatie si mai buna...de ce nu ii trimiteti pe acesti refugiati in centre de refugiati construite in Sibiu la nenea fost primar Iohannis si actualmente presedinte? De ce nu ati facut centre de refugiati la Sibiu, un oras care este cu mult mai dezvoltat economic si cu mult mai modernizat decat orasele enumerate din estul Romaniei? Ii trimiteti la Galati, Braila, Vaslui, Vrancea, Tulcea ca sa ingroase randurile de someri de aici?

  Dar si voi astia de la Viata Libera chiar nu stiti sa faceti nimic, chiar nu stiti sa trageti un semnal de alarm in acest sens ca sa ia in seama si factorii decizionali faptul ca mutandu-i aici le distruge si lor destinele, dar vor ingropa economic si mai mult aceste orase din estul Romaniei care sunt vai de mama lor. Bine ca va pretati la articole de can-can, dar la ceva bun de genul acesta sa faceti ceva pentru ca Galatiul sa nu mai fie ciuca batailor altora si pentru ca Galatiul sa nu mai fie haznaua altora nu faceti.

  Ce naiba le poate oferi bun Galatiul acestor refugiati? Doar o alta locatie in care sa moara de foame, o alta locatie de vagauna unde sa se ascunda si nimic mai mult, nimic mai bun. Ca si administratie centrala si locala nu investesti nimic in aceste orase, dar vrei sa le trimiti sa tina, sa adaposteasca tot ce nu-ti convine tie administratie centrala. Trimiteti-i pe refugiati la nenea boc emil acasa ca sunt sigur ca are ditamai mosia si dansul si are loc sa-i adaposteasca pe refugiati, iar Clujul e la ani lumina distanta ca dezvoltare si modernizare, ca nivel de trai fata de Galati, sau trimitetii la nenea Falca acasa, la Robu la Timisoara...chiar la Bucuresti...de ce nu faceti centru de refugiati la Bucuresti si sa-i luati sa-i tineti pe toti refugiatii acolo ca oricum marile investitii acolo se duc, nicidecum in orasul Galati, nicidecum in Vaslui, Vrancea, Tulcea... Aceste orase din estul Romaniei intotdeauna au fost ocolite, ignorate, neobservate cand a fost vorba de mari investitii pentru ele, dar hop peste noapte ce sa vezi ca le observara administratia centrala ca exista orasele acestea ale noastre din estul Romaniei, dar numai atunci cand le trebuie solutii unde sa trimita refugiati. Ati vazut ce orori au facut unii din refugiati prin Nemtia lui nenea Iohannis si prin alte tari? Sa-i ia Merkel pe toti la ea acasa daca ea i-a chemat in Europa. Am ajuns sclavii occidentalilor si facem si ne ploconim, facem plecaciuni in fata lor dupa cum ne dicteaza, dar chiar nu v-ati saturat draq-ului de situatia asta in care romanii sa fie considerati ultima scursura de pe planeta. Mai urmeaza sa ne trimita in GRomania si mai ales in Galati si tot gunoiul din lume si suntem "tari", suntem "buni", suntem "smecheri". Nu mai bine ii ia Gregorian Bivolaru si ii integreaza in absolut sau ce draq mai era prostia aia pe care o practica?

  https://www.viata-libera.ro/economie/96900-15-000-de-someri-neindemnizati-in-judetul-galati

  Dar pun pariu ca sunt mai multi someri in Galati decat 15000, dar stai ca se pluseaza cu inca vreo cateva mii de refugiati si suntem buni, vom fi mandri "posesori" nu a unor autoturisme sau alte investitii de anvergura ci noi galatenii vom fi mandri "posesori" ai unor refugiati. Bravo voua.

  Cu cat va creste numarul de someri si cu cat va creste ajutorul social pe care orasul va trebui sa-l plateasca unora, in plus, in loc sa investeasca banii in modernizarea orasului? Voi chiar nu ganditi deloc?

  Integratii fratilor, integratii in ce vreti voi, numai ca poate ii mai integrati si pe galateni in lumea buna din Vestul Europei, fiindca la noi in Galati nu a ajuns si nu ajunge niciodata nicio investitie care sa conteze dar in schimb ajung numai refugiatii la noi in Galati. "Bine" ca suntem "buni" la ceva, la asta.

  Trimitandu-i pe refugiati la Galati, intr-un Galati subdezvoltat nu faceti decat sa-i condamnati si pe acesti refugiati la un trai plin de neajunsuri asa cum au trait si galatenii pana acum.

  Ce trai mai bun le poate oferi Galatiul? V-ati intrebat asta?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.