My Place, o punte pentru integrarea refugiaţilor din Galaţi
Foto: Marius Negri

My Place, o punte pentru integrarea refugiaţilor din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Serviciul Iezuiţilor pentru Refugiaţi din România, în parteneriat cu fundaţia „Inimă de Copil” a inaugurat recent, la Galaţi, centrul „My Place”, un loc destinat refugiaţilor, dar şi persoanelor străine care locuiesc legal în oraşul nostru.

Proiectul „My Place”  este finanţat prin Programul Naţional  - Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare. „În cadrul acestui proiect urmează să se ofere asistenţă  străinilor, adulţi şi copii, care au dobândit o protecţie internaţională în România, cărora li s-a recunoscut statutul de refugiat sau li s-a acordat protecţia subsidiară, precum şi cetăţenilor non-UE şi apatrizi care au dobândit un drept de şedere în România (ca membri de familie ai cetăţenilor români or aflaţi în scop de studii sau de afaceri). Susţinerea procesului de integrare efectivă urmează a fi realizată cu predilecţie pentru persoanele vulnerabile şi cu nevoi speciale, prin oferirea de servicii complementare celor asigurate de stat, adică informare, consiliere, asistenţă materială, juridică, medicală sau psihologică. De asemenea, ei vor putea participa şi la activităţi sociale, culturale, educaţionale, cursuri de limba română şi de orientare culturală”, ne-a explicat Cătălin Albu, managerul de proiect.

La centrul „My Place” au ajuns şi primii beneficiari, care s-au declarat mulţumiţi de serviciile de care au parte. „Eu vin din Irak. Acolo e război. Am venit aici, am învăţat limba română şi acum sunt student la inginerie. Lucrez în două locuri de muncă, deşi integrarea noastră nu se face foarte uşor. Voi lucra ca interpret la centru pentru a-i putea ajuta pe ceilalţi să se înţeleagă cu oamenii de aici”, ne-a explicat Mohamed Gasmala.

Mohamed, care a reuşit deja să se angajeze şi să îşi închirieze propria locuinţă,  îl ajută deja pe Ahmed Taha, care este venit tot din Irak, pentru ca acesta să poată comunica cu oamenii din centru. Ahmed are doar şase luni de când a venit în Români, dar nu mai vrea să plece de aici. „Vreau să învăţ limba română şi apoi să mă înscriu la facultate. Îmi va fi mult mai uşor cu cei de la centrul My Place: acum stau la Centrul de Refugiaţi şi am bani doar de mâncare”, ne-a mărturisit Ahmed.

Centre precum cel inaugurat la Galaţi mai există în alte şase judeţe din ţară: Brăila, Tulcea, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Constanţa, şi sunt bine venite în contextul în care numărul solicitărilor de azil a crescut considerabil anul acesta faţă aceeaşi perioadă a anului trecut.

Citit 1900 ori Ultima modificare Duminică, 08 Octombrie 2017 17:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.