Găina evazionistă şi trocul sovietic

Găina evazionistă şi trocul sovietic
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Strigăt din public: "Aţi servit ouă la micul dejun?". La răspunsul afirmativ al deputatului Varujan Vosganian, un tânăr din mulţime a continuat, pe acelaşi ton, întrebând dacă au fost... ouă de găini de ţară sau de găini stresate. Întrebarea, de aşteptat pe fondul polemicilor din ultimul timp, a ţâşnit, sâmbătă, la sfârşitul discursurilor de deschidere a "Nopţii în Bibliotecă la Galaţi".

Urcând pe scara monumentală, fostul ministru al Finanţelor a aruncat de sus, întorcând puţin capul în urmă: "Oul prostului este clocit!". Măcar, nu a păţit precum, cândva, De Gaulle, preşedintele Franţei, primit cu flori la Bucureşti şi bombardat cu ouă la Orly.

După lansarea cărţii sale în Sala "Eminescu" a bibliotecii, politicianul venit la noi pe temei cultural a declarat presei din sală: "Dacă eu scriu într-un text că nu se intenţionează introducerea unui impozit, iar cel care citeşte spune la televizor: "Vosganian vrea să introducă un impozit", a fost o campanie, după opinia mea, premeditată, de a încerca să discrediteze unul dintre liderii politici. (…) În 2007, am fost făcut spion, în 2015, am fost făcut în toate felurile - nu-i prima oară!". Economistul a adăugat: "Dacă România ar avea colectări la nivelul mediei europene, care este 40 la sută, aceasta ar însemna aproape 20 de miliarde de euro. Bani cu care am împânzi ţara cu autostrăzi şi am urca nivelul de trai". Românii trebuie să iasă din "această cultură cronică a sărăciei" şi să ia realitatea "fără băşcălie şi fără minciuni, pentru că, dacă mergem cu minciuni, atunci tranziţia nu va fi decât trecerea de la găina cu pui vii la găina evazionistă". Apoi, a ţinut să adauge: "Eu sunt probabil singurul ministru al Finanţelor din ´90 până acum care a fost şi unul dintre artizanii celei mai spectaculoase scăderi a impozitelor şi în timpul mandatului căruia nu s-a înfiinţat nicio taxă şi n-a crescut niciun impozit".

Parlamentarul a prezentat şi un fel de flux integrat gospodăresc: "E bine ca acel ce creşte găini să aibă atâtea găini încât să vândă ouăle şi cu banii de pe ouă să cumpere magiun de la cel care face magiun".

Las specialiştilor în economie să spargă ouăle, dar nu mă pot abţine să nu amintesc şi că, pe vremea comunismului dejist, copiii aduceau ouă ca să intre la film, iar pe vremea ocupaţiei sovietice, înainte de electrificare, ţăranii făceau troc, dând ouă contra gaz lampant. Astfel, circula o butadă în şoaptă: Biata mea găină/ Tu ne dai lumină/ Căci un falnic rus/ Sonda-n c… ţi-a pus". Astăzi, pentru ouă, se poate măcar striga...        

Citit 2345 ori Ultima modificare Marți, 10 Octombrie 2017 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.