14 octombrie, praznicul Sf. Cuvioase Parascheva

14 octombrie, praznicul Sf. Cuvioase Parascheva
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Creştinii ortodocşi o vor prăznui, sâmbătă, pe 14 octombrie, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ale cărei moaşte sunt depuse, de peste 350 de ani, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

În fiecare an, mii de pelerini merg la Iaşi pentru a se închina la raclă. Pelerinajul la racla Cuvioasei Parascheva, a început, anul acesta, de marţi, 10 octombrie, iar numărul credincioşilor se măreşte pe zi ce trece, în ciuda faptului că timpul de aşteptare este chiar şi de 12 ore.

Sfânta Cuvioasă Parascheva cea Nouă sau Parascheva de la Iaşi este o sfântă cuvioasă cinstită în întreaga Biserică Ortodoxă şi îndeosebi în România, Serbia, Grecia şi Bulgaria. În România este considerată ocrotitoarea Moldovei, şi este cea mai populară dintre toţi sfinţii ale căror moaşte se află pe teritoriul României. Sute de biserici de parohie din România sunt închinate ei, pentru a le ocroti. În popor, mai este cunoscută şi ca Sfânta Vineri.

Cuvioasa Parascheva s-a născut, în secolul al XI-lea, în apropierea Istanbulului de astăzi. A crescut într-o familie de oameni cu frica lui Dumnezeu. Se spune că la zece ani a auzit, trecând pe lângă o biserică, pentru prima dată, chemarea Mântuitorului: Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34). A trăit în pustiu şi, la sfatul unor pustnici vechi, s-a îndreptat spre ţinutul Mării Negre. Ajunge la mânăstirea Maicii Domnului de la Heracleea şi va pleca apoi în Ţara Sfântă. Reîntoarsă pe plaiurile natale, a trecut la Domnul şi a fost îngropată ca o străină. Trupul i-a fost găsit ulterior neputrezit şi răspândind miresme. În urma unei serii de minuni, s-a dovedit şi natură sfântă a moaştelor, depuse la o mânăstire din Bulgaria de astăzi. Odată ce Suleiman Magnificul cucereşte Belgradul, moaştele Sfintei ajung în palatul său. Sunt răscumpărate de Patriarhia ecumenică şi depuse în mai multe biserici, pe rând. Domnitorul Vasile Lupu (1595-1661) este cel care le răscumpără şi le aduce la Iaşi.

În Galaţi, avem o biserică mare în Micro 20 care poartă hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. În eparhie, sunt 24 de biserici care poartă acest hram. Totodată, pe 14 octombrie îşi prăznuieşte ocrotitorul spiritual şi Spitalul de Boli Infecţioase, din Bariera Traian.

Citit 1843 ori Ultima modificare Joi, 12 Octombrie 2017 14:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.