Performanţă recunoscută. Specialişti gălăţeni, premiaţi la Anuala de Arhitectură (FOTO)

Performanţă recunoscută. Specialişti gălăţeni, premiaţi la Anuala de Arhitectură (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Patru arhitecţi gălăţeni au fost premiaţi la cinci dintre secţiunile Anualei de Arhitectură 2017, eveniment organizat la Casa Serfioti, de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), filiala "Dunărea de Jos" (Galaţi - Brăila). Toate proiectele participante vor fi expuse în Galaţi, Brăila şi Tecuci, pentru perioade de circa patru săptămâni, în spaţii uşor accesibile, precum mall-urile.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", lucrările Anualei de Arhitectură se desfăşoară alternativ în Brăila şi Galaţi, iar alegerea "Casei Serfioti" nu a fost întâmplătoare. La prima ediţie a Anualei, în 2013, proiectul de restaurare a "Casei Serfioti" a fost premiat, iar acum, la cea de-a cincea ediţie, arhitecţii participanţi au avut ocazia să admire clădirea în toată splendoarea, dar şi să spere că, peste ani, proiectele premiate acum vor găzdui noi ediţii ale Anualei de Arhitectură.

"Casa mică - casa cuib"

Pentru că, după cum spunea arh. Sergiu Porumboiu, preşedintele OAR "Dunărea de Jos", "oricât de mare arhitect ai fi, e o provocare să faci o casă mică, de maxim o sută de metri pătraţi suprafaţă desfăşurată", prima secţiune a Anualei, "Casa mică - casa cuib", a constituit o invitaţie adresată arhitecţilor din toată ţara, membri ai OAR, nu doar celor din filiala "Dunărea de Jos". Au intrat în concurs 26 de proiecte, mai mult de jumătate dintre autori fiind tineri. Misiunea juriului, prezidat de prof. dr. arh. Mircea Ochinciuc, de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", şi format din arh. dipl. Liliana Bârgu - preşedinte OAR filiala Bacău-Neamţ, arh. dipl. Alexandru Bălan - preşedinte OAR filiala Dobrogea, arh. dipl. Alexandru Rugescu - preşedinte OAR filiala Hunedoara, arh. dipl. Dumitru Barbu - preşedinte OAR filiala Muntenia Vest, n-a fost deloc uşoară.

Premiul I a fost câştigat de arh. Elena Ştefănescu-Marcu (filiala OAR Bucureşti), premiul II - de arh. Cristian Dumitru (filiala OAR Muntenia Vest), iar premiul III a fost acordat ex-aequo pentru proiectele realizate de arh. Amalia Ignuţa (OAR Arad) şi arh. Răzvan Mircea Nica (OAR Iaşi).

Suplimentar, în afara concursului, au fost acordate trei premii. Astfel, preşedintele juriului şi-a luat libertatea de a finanţa un premiu pentru proiectul arh. Cornelia Maria Ţuglui (filiala OAR Sibiu - Vâlcea). Premiul preşedintelui filialei OAR Dobrogea a mers la arh. Arthur Toth (filiala OAR Muntenia Sud-Est), iar premiul preşedintei OAR filiala Bacău-Neamţ, la arh. Adrian Alexandru Gheorghe (filiala OAR Prahova).

Doar pentru Dunărea de Jos

Celelalte secţiuni ale anualei au fost deschise doar membrilor filialei OAR "Dunărea de Jos". Juriul a decis să acorde doar câte un premiu întâi la fiecare secţiune, remarcând faptul că, de la un an la altul, proiectele cresc din punct de vedere calitativ.

Arhitectul gălăţean Paul Stan a câştigat un premiul I la secţiunile Locuinţe individuale, proiecte executate şi, respectiv, neexecutate. La secţiunea "Case de vacanţă", premiul I a fost câştigat de arhitecta gălăţeană Ana Matetovici. La secţiunea "Clădiri social-culturale şi de producţie", câştigător a fost arhitectul Sergiu Porumboiu, iar la secţiunea "Arhitectură prin design" a fost premiat proiectul realizat de arhitecta gălăţeană Alexandra Frăţiman, împreună cu arhitectul Alexandru Păduraru. Din păcate, la secţiunea "Arhitectură tânără" nu au fost participanţi, premiul reportându-se la secţiunea "Casa mică - casa cuib".

Preşedintele juriului, prof. dr. arh. Mircea Ochinciuc, a ţinut să atragă atenţia că "Noi, arhitecţii, pe care ne cam înjură societatea, avem, de fapt, o misiune absolut esenţială: nu să adăpostim oamenii - asta e treaba statului! - ci să le dăm un cuib în care să trăiască şi să crească!".

Mai trebuie spus că ediţia din 2018 a Anualei va fi deschisă şi arhitecţilor şi studenţilor din alte ţări.

Citit 8819 ori Ultima modificare Duminică, 22 Octombrie 2017 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.