Cetatea - casă de socializare pentru tineri

Cetatea -  casă de socializare pentru tineri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deschisă pe parcursul verii pentru tinerii din Cahul * Va sta la dispoziţia elevilor şi studenţilor din Galaţi pentru diverse activităţi cultural educative şi sportive *

Centrul Turistic şi de Agrement pentru Tinerii din Euroregiunea Dunărea de Jos Galaţi (CETATE) a reunit în perioada vacanţei mari  tineri din instituţiile de învăţământ de pe ambele maluri ale Prutului.

Situată la ieşirea din Galaţi înspre Brăila (în spatele Supermarketului Real), Cetatea a fost construită prin materializarea ideilor unor voluntari de la Asociaţia „Casa Noastră” din Galaţi. S-au folosit  fonduri europene (Phare), în cadrul „Programului de Vecinătate România - Republica Moldova 2004-2006”. Parteneri mai sunt administraţiile publice locale din Cahul şi Galaţi.

Pentru că e vorba de tineri, au pus şi pun umărul la acest proiect inspectoratele şcolare din cele două localităţi şi Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

Primii beneficiari - tinerii din Cahul

Scopul propus este cel de creare a unui cadru adecvat întâlnirii, comunicării şi socializării tinerilor din Republica Moldova cu cei din judeţul Galaţi, iar primii beneficiari s-au bucurat  deja  de ospitalitatea amintitei Case pentru tineri.

„Pe parcursul întregii veri, mai multe grupuri de tineri din Cahul şi Galaţi, însoţiţi de profesorii lor, au venit la Galaţi pentru a se integra programului cerut de tabăra de vară, ne-a spus domnişoara Andreea Carp, coordonator de proiect. Aceste prime întâlniri sprijină cunoaşterea reciprocă a liceenilor din Cahul cu cei din Galaţi şi ne bucurăm că ideea noastră, a voluntarilor, de a oferi tinerilor un loc unde să se poată întâlni, s-a materializat, mai întâi,  prin construirea Cetăţii, iar acum prin aceste activităţi cu liceenii din Cahul şi Galaţi”.

Organizaţi pe două serii a câte 20 de tineri, liceenii din Cahul au beneficiat de toată ospitalitatea; de la cazare care este ireproşabilă (Cetatea dispune de un număr de camere pentru oaspeţi), până la participarea la unele activităţi cultural educative şi turistice.

„Sunt cu al treilea grup la Galaţi şi ne-am bucurat că, dincolo de formalităţile de la vamă, aici ne-am simţit ca acasă, ne-a spus doamna Elena Ghidu, voluntar de la Asociaţia Centrul de Contact din Cahul, ONG partener în proiectul Cetate. Întreg programul a constituit pentru noi o uşă larg deschisă, iar prin activităţile organizate, am făcut schimb de experienţă, am legat  noi prietenii...”

Cetatea - o iniţiativă frumoasă

Prietenia, comunicarea şi grija faţă de tot ce ne înconjoară - natură sau om -  a fost şi subiectul Teatrului social pe care  liceenii de la mai multe licee din Cahul l-au pus în scenă. 

„Am participat cu plăcere la toate activităţile, ne-a spus Costel P., elev la Liceul Ion Creangă din Cahul. Mi-a plăcut tot programul, mai ales m-au impresionat Faleza, Grădina Botanică, Mănăstirea Precista... Sper să mai revin la Galaţi”.

Am întâlnit şi liceeni din Galaţi. „Cetatea este o idee foarte frumoasă care sunt convinsă că mă va determina să revin aici, în cadrul unor alte activităţi, ne-a spus Andreea Tărnăuceanu, elevă la Colegiul Liceal „Al. I. Cuza” din Galaţi. Cetatea trebuie să devină un punct de atracţie pentru elevii, studenţii, profesorii şi toţi cei care doresc să nu piardă timpul decât cu folos”.   

Unii dintre liceenii din Cahul  ne-au mărturisit că au acum de ales între a merge la facultăţile de la Chişinău sau de la Galaţi. Sau măcar de a reveni, în cadrul unor programe viitoare, la Cetate...

Tineri care clădesc

Au lucrat la implementarea proiectului Ionuţ Rapotan, student anul II la Geografia Turismului, Ciprian Popa, student anul II la Construcţii Civile. 

„Eu am creat site-ul, am adunat voluntari pentru bannere, am realizat materialele informative şi sper să reuşesc să întreţin mica zestre pe care o avem la Cetate”, ne-a spus Ciprian, un student care vara e la Galaţi, iar pe parcursul studiilor la Bucureşti.

„Ca studentă am observat că noi, tinerii, avem nevoie de mai multă comunicare, ne-a spus Dana Niculae, absolventă ASE Bucureşti, la Administrarea Afacerilor (în engleză). Am început să mă implic la acest proiect completând chestionarele şi mergând din liceu în liceu, din facultate în facultate pentru a  depista nevoile, dorinţele tinerilor...”

„La Cetate avem şi posibilitatea desfăşurării unor activităţi sportive, ne-a spus Sandu Andrei, student la Medicină în Bucureşti. E nevoie astăzi nu numai de distracţie, ci şi de un mod de viaţă sănătos, prin mişcare, prin sport, dar şi printr-o atitudine constructivă, ziditoare”.

Andreea Carp lucrează la extinderea proiectului şi  aşteaptă propunerile şcolilor - prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi  pentru activităţi extraşcolare concrete.

Şi părintele Eugen Buruiană - protopop de Galaţi - are deja propuneri pe latura spirituală. Cetatea se ridică în continuare.

Citit 1462 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.