Se asfaltează străzile romilor

Se asfaltează străzile romilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bulibaşa Piţigoi vrea o făbricuţă de pavele *

„Am reuşit! M-am chinuit doi, ani, dar am primit ajutor şi acum copiii noştri nu vor mai călca noroiul când pleacă la şcoală!”, ne-a spus tare bucuros bulibaşa din Târgu Bujor, Costel Piţigoi, liderul cu pălărie texană, cu mobilitate de argint viu şi cu multă „politică” în grai: de luni, două străzi locuite de romi bujoreni, străzi vai de capul lor, încep să fie asfaltate.

Strada Şcolii şi strada Mercur, parcă două zodii faste pentru viitorul romilor – învăţarea de carte şi comerţul; amândouă, 775 metri. Deja, s-au plasat bordurile şi stratul de binder, luni vine şi prima maşină cu asfalt.

Proiectul, cu finanţare europeană, a fost iniţiat de bulibaşă, scris de Primăria Târgu Bujor şi realizat în „alianţă” cu Alianţa Romilor din judeţul Galaţi. Lucrările vor costa 210.000 euro, din care 10.000 euro reprezintă cofinanţarea Consliului Judeţului.

Bulibaşa se mândreşte cu derularea a patru proiecte câştigătoare în ultimii ani, pentru care a primit ajutorul şefei biroului pentru problemele romilor, din Prefectură, Viorica Gotu. Sunt proiecte care îmbunătăţesc viaţa romilor bujoreni.

Chiar în acest an, printr-un proiect câştigat, au fost calificaţi 15 romi care făceau munci necalificate pentru Primărie. Adică pe bani mai puţini, pentru muncă brută, şi fără o garanţie a postului. Au fost calificaţi ca zidari, zugravi sau mozaicari şi apoi reangajaţi, acum cu calificare, la Primărie.

Printr-un alt proiect, s-a reuşit, în 2006, racordarea la apă curentă a 16 familii de pe cele două străzi „ţigăneşti” din oraş. Iar apă în casă înseamnă emancipare, haine mai curate – o uşă deschisă în societate…

În acelaşi an, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean, se înfiinţa o clasă specială de limba romani la Şcoala generală nr. 1 din Târgu Bujor.

Un pas înainte a fost şi alfabetizarea, în 2005, a 20 de femei rome, adică dintr-o societate în care bărbatul conduce: acum, şi femeile pot avea carnet de şofer şi pot lucra cu banca. O fundaţie germană a pus la dispoziţie fondurile şi acum fetele citesc singure. Nevasta bulibaşei a dat exemplu şi s-a înscris atunci la curs alături de fete minore, chiar dacă nu mai era la prima tinereţe.

„Tare ne chinuia la telenovele, trebuia să-i citim!”, îşi aminteşte bulibaşa Piţigoi. Bulibaşa stă cu ochii pe comunitatea sa, să nu cumva să scape vreun ţânc de mersul la şcoală!

Visul bulibaşei este însă să câştige un proiect prin care să aducă şi  vreo 30 de noi locuri de muncă: o făbricuţă de pavele. E mai greu, pentru că UE nu dă fonduri pentru activităţi economice. Deşi în asta ar consta ajutorul eficient, cum s-ar spune: nu să-i dai omului peşte de pomană, ci o undiţă şi să-l înveţi să pescuiască!

Explicaţie foto: Reparaţii stradale la Târgu Bujor

Citit 1001 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.