Cartierul vârstnicilor şi bolnavilor de cancer

Cartierul vârstnicilor şi bolnavilor de cancer
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sanatoriul pentru bolnavii de cancer şi căminul de bătrâni propus a se ridica la Gârboavele s-ar putea materializa la Vânători *

În urmă cu doi ani, Consiliul Judeţului a încheiat un parteneriat cu Asociaţia Naţională pentru Combaterea şi Prevenirea Cancerului în vederea realizării unui Centru transfrontalier pentru prevenirea şi combaterea cancerului, în Pădurea Gârboavele.

Aleşii judeţului au fost în unanimitate de acord cu acest parteneriat, mai ales după ce l-au auzit pe consilierul PSD, dr. Nicolae Bacalbaşa, spunând: „Ultimele date au fost o surpriză violent neplăcută şi pentru mine: fiecare al doilea bărbat în viaţă face un cancer, fiecare a treia femeie în viaţă face un cancer. Este mai mult decât o problemă medicală, este o problemă socială majoră”.

În spatele acestei asocieri s-a aflat deputatul PC Bogdan Ciucă (foto). Planul său de la acea vreme era ca la Gârboavele să se facă un proiect integrat: un azil de bătrâni, un sanatoriu pentru cei bolnavi de cancer şi un centru de pregătire pentru personalul care activează în acest domeniu. Clădirea vizată era o fostă vilă de protocol a Sidex,  aflată în lichidare judiciară.

La acea dată, Ciucă declara că în perimetrul pus la dispoziţie de CJ se vor construi pavilioane care să ofere beneficiarilor condiţii de cinci stele dar mai ales să nu existe acea atmosferă tragică de spital.

De atunci de proiect nu s-a mai auzit aproape nimic. Mai mulţi cititori ne-au întrebat dacă proiectul se mai face sau nu. L-am întrebat pe Bogdan Ciucă.

Soluţie, la Vânători

Bogdan Ciucă ne-a declarat că a realizat proiectele necesare, inclusiv un studiu de impact asupra pădurii, făcut de specialiştii pe mediu. „A fost o procedură alambicată. Am înţeles că sunt ceva probleme juridice legate de terenul de la Gârboavele. Eu la proiectul acesta ţin atât de mult, încât nu pot să stau foarte mult aşteptând să se rezolve. Eu, ca persoană, pot aştepta oricât. Dar în timpul acesta sunt oameni care suferă, bătrâni de care n-are cine să se îngrijească. Fiecare zi e dramatică pentru ei. Eu ştiu ce înseamnă administraţie locală, dar e un proiect la care ţin”.

„În fiecare zi, tata îmi spune că vrea să termin povestea. Am achiziţionat un teren la Vânători, aproape un hectar, cu scopul acesta. Proiectul cuprinde mai multe module formate din parter plus etaj. Sunt prevăzute 4 camere la parter şi 5 la etaj, plus sală mică de mese la parter, un living unde să stea să croşeteze, câte două locuri în fiecare cameră şi baie proprie”.

„În prima etapă vor fi 10 module plus corpul administrativ, unde se găteşte. Am terenul, proiectele, sunt în discuţii cu câteva firme, pentru costurile de construcţie. Nu vreau să aibă aspectul unui azil sau spital, ci să fie cald. Am întors proiectul pentru a-i face un mic cerdac în faţă şi balconaşe să stea omul la aer. Dacă până finalizez eu problema cu constructorii se rezolvă problema la CJ voi merge pe proiectul iniţial, dacă nu, voi construi pe acest teren luat special”, ne-a declarat Bogdan Ciucă.

Planuri ambiţioase

Potrivit deputatului, proiectul final va cuprinde două corpuri administrative, unul pentru vârstnici, altul pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, şi fiecare va gestiona câte 10 module. Bolnavii de cancer vor primi aceeaşi îngrijire şi atenţie din partea asistenţilor medicali şi a infirmierelor, pe care ar fi trebuit să o primească acasă, în familie dacă ar fi avut cine să se ocupe de ei.

„10 module înseamnă 200 de oameni, deci un spital cam cât hotelul Galaţi. De aceea am ales modulele. Dacă am bani, fac anul acesta două module şi 40 de bătrâni vor avea locuinţă. Voi începe cu partea pentru vârstnici pentru ca personalul să capete experienţă. Există o propunere, ca 30 de locuri să fie cu taxă, pentru a acoperi o parte din întreţinerea celorlalţi vârstnici care nu au nici bani, nici familie. Dar nu am luat încă o decizie. De partea dedicată bolnavilor de cancer se va ocupa Asociaţia de Prevenire şi Combatere a Cancerului, căreia eu îi finanţez activitatea cu banii de la Parlament”, ne-a declarat Bogdan Ciucă.

În concluzie nu ne rămâne decât să aşteptăm ca unul dintre proiecte, ori de la Vânători ori de la Gârboavele, să se materializeze.

Citit 1218 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.