Dificultăţile schimbării numelui unei străzi | Decizie privită cu reticenţă de riverani (FOTO)

Dificultăţile schimbării numelui unei străzi | Decizie privită cu reticenţă de riverani (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Aleşii locali au decis prin vot ca aleea Mercur să revină la numele pe care l-a purtat până la instaurarea comunismului - strada Colonel Boyle. Autorităţile sunt convinse că acesta este un gest de omagiu şi de dreptate faţă de "Salvatorul României", canadianul Joseph Whiteside Boyle, dar şi o ocazie de a (re)înnoda relaţiile cu Canada. În schimb, gălăţenii pe ale căror acte scrie "aleea Mercur" nu sunt deloc încântaţi de faptul că vor trebui să-şi schimbe toate documentele, nu doar cele de identitate!

La recenta şedinţă ordinară a Consiliului Local, proiectul de hotărâre privind schimbarea denumirii arterei de circulaţie "aleea Mercur" a stârnit discuţii între aleşi. Documentul precizează clar că e vorba despre revenirea la numele iniţial al Aleii Mercur, iar în expunerea de motive semnată de consilierul local PSD Zanfir Ilie se arată că acesta este numele pe care l-a purtat până la venirea comunismului.

Silviu Bacalum, directorul general al Direcţiei Generale Relaţii Publice, Evenimente Publice, Managementul Documentelor, a explicat că revenirea la numele iniţial al Aleii Mercur - Colonel Boyle nu-i implică pe cetăţeni: "Potrivit ultimei situaţii de la Evidenţa Persoanei, sunt 300 cetăţeni care au domiciliul pe acea stradă, din care 288 sunt majori. Cetăţenii nu au obligaţia să facă schimbarea pe parcursul valabilităţii actului de identitate, ci la momentul expirării. Prin urmare, schimbarea actelor de identitate şi a actelor de posesie, contracte utilităţi se poate face în timp, nu-i obligă nimeni să facă ceva imediat, iar cheltuielile cu schimbarea actelor de identitate pot fi suportate de Consiliul Local".

Soluţii americane

Consilierul local ALDE Gheorghe Bugeag a ţinut să spună că schimbarea denumirii unei străzi nu implică numai obţinerea unui nou buletin, ci schimbarea tuturor actelor pe care scrie strada: "Dacă scrie strada pe carnetul de conducere, înseamnă că trebuie să-l schimbi. Dacă scrie strada pe actele de proprietate, înseamnă că trebuie să schimbi actul de proprietate şi să-l aduci în legalitate, deci asta e o problemă şi trebuie să ne gândim bine".

Consilierul a propus o soluţie americană: "În Chicago sunt străzi care poartă o denumire de sute de ani. Dar pentru că şi acolo sunt personalităţi, la un moment dat, sub inscripţia străzii respective apare o plăcuţă de culoare diferită pe care scrie "În onoarea cutăruia", şi nu implică schimbarea actelor. Eu aşa mă gândesc că ar fi mai bine, pentru că mai sunt personalităţi în Galaţi care merită. În legătură cu Colonelul Boyle, în afară de faptul că a fost amantul Reginei Maria - după cum sublinia în confesiunile sale Argetoianu - a adus multe servicii României. Pentru acest lucru, eu aş fi de acord să apară această inscripţionare", a spus consilierul. Decizia a fost votată cu o singură abţinere.

Locatarii aleii Mercur, surprinşi

Strada sau aleea Mercur, aceasta a fost dilema noastră când am ajuns în zona vizată. Şi asta pentru că pe majoritatea blocurilor scrie "strada Mercur", iar pe unul dintre imobile adresa este, în acelaşi timp, "Aleea Mercur nr. 6" dar şi "Strada Mercur nr. 6".

Locatarii aleii ne-au declarat că nu ştiu nimic despre hotărârea votată de aleşi, care nu a fost făcută încă publică pe portalul Primăriei. Nu ştiau cine a fost colonelul Boyle şi nici nu erau încântaţi de perspectiva schimbării actelor.

"Faptul că trebuie să schimbi toate actele costă! Trebuie să stăm la cozi! Aşa ceva nu se poate! Nu cred că o să fie lumea de acord! Suntem atâţia bătrâni! Adică Aleea Trandafirilor, unde sunt toţi ştabii, rămâne cu acest nume şi aici ce şi-au spus? Hai că merge!", ne-a declarat, revoltată, doamna Maria.

"Sunt complicaţii foarte mari, pentru că trebuie schimbate toate actele, toate contractele acestor apartamente. Vă daţi seama ce înseamnă? Nu ne-a întrebat nimeni nimic! E o situaţie aiurea! Nu am vreo problemă cu denumirea, ci cu contractele. E o treabă pragmatică, nu te joci, că devin fictive toate apartamentele. Cine schimbă atâtea acte? Au atâtea probleme de rezolvat, şi taman asta e mai importantă! Şi cine a fost Boyle, ăsta?", ne-a declarat preşedintele Asociaţiei de Proprietari Nr. 101, profesorul Ştefan Dragomir.

Destin de poveste: cine a fost Joseph Boyle

Un aventurier, aşa ar putea fi numit, pe scurt, Joseph Boyle, cel căruia Regina Maria i-a pus la căpătâi o cruce din piatră de Carpaţi, veche de o mie de ani.

Şi-a încercat norocul la cursele de cai, apoi s-a îmbarcat şi a fost marinar pe vase comerciale americane, după care a devenit căutător de aur şi s-a îmbogăţit. A primit titlul onorific de colonel în Primul Război Mondial, când, din banii proprii, Boyle a înfiinţat un detaşament de 50 de tineri voluntari canadieni, înarmaţi cu mitraliere.

Despre eroul canadian Joseph W. Boyle, născut în Toronto, Canada, în 1867, aţi mai avut ocazia să citiţi în "Viaţa liberă". Este cel care, printre alte fapte de curaj incredibil, a recuperat dintr-o Rusie aflată în plin război civil, în decembrie 1917, patru vagoane conţinând arhive ale statului român şi bijuterii ale Casei Regale. Pe 5 aprilie 1918, el readucea, la Galaţi, 62 de demnitari români - oameni de afaceri, ofiţeri superiori - pe care îi eliberase din arestul bolşevicilor, de la Odessa. "Când micul vapor cu ostaticii din Odesa ajunge la Galaţi, este întâmpinat cu entuziasm de autorităţi şi de populaţia oraşului, cu flori şi cu fanfara militară. A doua zi, Colonelul Boyle este primit la Iaşi de familia regală. Regele Ferdinand îi va oferi cea mai înalta distincţie a ţării noastre, Steaua României, şi-l va numi Duce de Iaşi". În saloanele capitalei Moldovei, unde se refugiase elita României, Boyle devine erou naţional şi "Salvator al României". După război, va ajuta România să împrumute bani din Canada pentru reconstrucţia ţării şi va ocupa pentru puţin timp postul onorific de diplomat la Bucureşti", se arată în raportul de specialitate al hotărârii, semnat de directorul Silviu Bacalum.

Potrivit documentului, pe lespedea de pe mormântul colonelului scrie "Locotenent Colonel Joseph W. Boyle D.S.O., regele Klondikelui şi Salvatorul României, mort în Hampton Hill, Anglia, Aprilie 14, 1922 şi reînhumat în ţara sa natală în 29 Iunie, 1983".

Ce urmează

Potrivit datelor noastre, autorităţile gălăţene plănuiesc să transmită Ambasadei Canadei faptul că o stradă din Galaţi şi-a recăpătat numele eroului canadian şi să invite diplomaţii la dezvelirea plăcuţei cu numele colonelului Boyle. Mai mult, îşi doresc şi realizarea unui bust pe locul debarcaderului unde eroul Primului Razboi Mondial a readus de la Odessa ostaticii români. Şi, de pe urma reînnodării relaţiilor diplomatice, oraşul ar putea să câştige.

Citit 7206 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Noiembrie 2017 12:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.