„Stau şi put. Apă, ioc!”

„Stau şi put. Apă, ioc!”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Furia a atins noi culmi în ultimele două zile. Peste 200.000 de gălăţeni, instituţii publice şi firme nu au avut strop de apă mai bine de 35 de ore, deşi întreruperea programată de Apă Canal trebuia să dureze 26 de ore. La revolta oamenilor, furnizorul a răspuns neputincios cu o ridicare din umeri: reţeaua veche şi ceasul rău sunt de vină pentru că apa a venit mai târziu.

Rămăseseră fără apă rece şi fără apă caldă de marţi dimineaţă, de la ora 3,00, şi urmau a fi realimentaţi în zorii zilei de ieri, la 5,00. Când s-au trezit din somn, însă, li s-a urcat sângele la cap: robinetele erau în continuare uscate. Au păţit-o toţi gălăţenii deserviţi de uzinele de apă de la Dunăre. Ei constituie două treimi din totalul consumatorilor din municipiul Galaţi!

CITEŞTE AICI ŞI   O zi fără apă - dezastru economic pentru oraş

Fără apă curentă, cu rezervele pe sfârşite şi furioşi la culme, oamenii au început să sune care încotro: la Apă Canal, la Primărie, la Protecţia Consumatorilor. Mulţi au sunat şi la redacţia cotidianului nostru. Şi mai mulţi au invadat internetul, ca să-şi verse amarul. Toţi au pus la zid conducerea societăţii Apă Canal şi Primăria.

CITEŞTE ŞI   Bani pierduţi din cauza lipsei apei - Chiajna a fugit de la „Galaţi”

Explicaţii

Apa a venit abia la orele prânzului. La unii mai devreme, la alţii mai târziu. În medie, trecuseră circa 35 de ore. Cine este de vină că 200.000 de oameni au stat atâta timp fără apă? Furnizorul de apă dă vina pe conductele vechi şi pe ceasul rău.

„Marţi seară, cu câteva ore înainte de a încheia reparaţiile la uzinele de apă, s-a spart conducta care alimentează cu apă brută Uzina de Apă Nr. 1. Pentru că în aceste condiţii alimentarea cu apă a Uzinei 1 era compromisă, am fost nevoiţi să schimbăm configuraţia de alimentare cu apă a oraşului”.

„Astfel, consumatorii deserviţi de Uzina 1, adică cei din strada Saturn, de pe Faleza Superioară şi Turnul de Apă, au fost preluaţi de Uzina 2. Operaţiunea a durat câteva ore, pentru că ea se face treptat, astfel încât conductele să reziste şi apa să fie curată. Nu e ca şi cum ai aprinde un bec”, a declarat, ieri, directorul tehnic-producţie de la Apă Canal, Niţă Podaru (FOTO 3).

Şi cum o nenorocire nu vine niciodată singură, o cădere de tensiune a întârziat şi mai mult realimentarea cu apă a gălăţenilor. „Instalaţia era încărcată, totul era pregătit, când am avut o cădere de tensiune la Uzina de Apă 2, cea care a preluat furnizarea de apă şi către consumatorii deserviţi de Uzina de Apă 1”, a spus Niţă Podaru.

CITEŞTE AICI ŞI   Pierderi în vârf de furtun la spălătoriile auto

Scuze

L-am întrebat pe directorul tehnic-producţie de la Apă Canal cum le răspunde oamenilor care vor „sânge”. „Eu de unde era să ştiu că se va produce nenorocirea asta?”, a răspuns el, cu o figură disperată. Hăituit de telefoane, directorul tehnic-producţie de la Apă Canal se afla la societate din noaptea de luni spre marţi.

În cursul după-amiezii au venit scuzele. „S.C. Apă Canal S.A. Galaţi le cere scuze gălăţenilor pentru întârzierea reluării alimentării cu apă potabilă în zonele afectate de lucrările executate în perioada 2-3 august 2011. Menţionăm că nerespectarea termenul iniţial (realimentarea cu apă potabilă în 3 august 2011, începând cu ora 5,00) a fost cauzată de o serie de evenimente neprevăzute şi nedorite, respectiv avarii ulterioare produse în sistemul de alimentare cu apă potabilă”, a comunicat societatea.

Conducta arăta ca o sită

Avaria care a întârziat cu 9 ore alimentarea cu apă a gălăţenilor s-a produs chiar la intrarea la Plaja Dunărea. Ţeava care s-a spart aducea apă brută de la Priza Dunării la Uzina de Apă Nr. 1. Conducta a cedat în mai multe locuri, pe o porţiune de aproximativ 15 metri.

Muncitorii care decopertau porţiunea ieri dimineaţă spuneau că spărturile se înmulţesc încontinuu. Mâncată de rugină, ţeava arăta, într-adevăr, ca o sită. Apa ţâşnea prin o mulţime de găuri, iar pompa introdusă în groapă pentru a scoate apa abia făcea faţă. Soluţia, spuneau cei de la Apă Canal, este înlocuirea conductei.

De ce s-a oprit, de fapt, apa

Apă Canal a întrerupt alimentarea cu apă a populaţiei deservite de uzinele de la Dunăre pentru a realiza dubla alimentare a populaţiei municipiului Galaţi şi a elimina definitiv riscul opririi apei.

„După această lucrare, Turnul de Apă, Uzina de Apă Nr. 2 şi Staţia de Pompare Fileşti sunt alimentate atât cu apă de suprafaţă, cât şi cu apă de adâncime. În felul acesta, dacă apare vreodată o problemă pe Dunăre - o poluare a apei, spre exemplu - alimentăm populaţia cu apă de Vrancea şi invers”, a explicat directorul tehnic-producţie al societăţii Apă Canal, Niţă Podaru.

Trebuie să mai spunem că această lucrare s-a realizat cu toate rezervoarele goale. În condiţii obişnuite, ele stochează peste 40.000 de metri cubi de apă.

Mesajul unui „nespălat”

Titlul articolului de faţă a fost dat de comentariul unui cititor al ediţiei online a ziarului nostru, care ieri-dimineaţă îşi exprima indignarea vizavi de faptul că Apă Canal nu-şi ţinuse promisiunea de a relua alimentarea cu apă, sub semnătura „Un nespălat”: „E ora 7:40. Stau şi put. Apă ioc”.

Citit 3363 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.