Sportul gălăţean, în 2017. Declin la echipe, performanţe la individual

Sportul gălăţean, în 2017. Declin la echipe, performanţe la individual
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Este final de an, perioadă tradiţională de a privi în urmă, de a le aduna pe cele bune, de a le scădea pe cele rele, de a trage linie şi a analiza bilanţul sportului gălăţean în 2017.

Spre deosebire de anteriorii doi ani, când plusul semnificativ era dat de sporturile de echipă, de data aceasta cele mai bune performanţe au venit de la disciplinele individuale, în special de la haltere.

De departe, marea performeră a anului a fost Elena Andrieş. Revenită în a doua parte a anului trecut în sala de haltere, sportiva de la CS Universitatea a recuperat fabulos tot ceea ce pierduse în cei mai bine de trei ani de absenţă din sala de antrenament, iar în aprilie a câştigat două medalii de bronz la Campionatul European de senioare. Apoi, în octombrie, a reuşit să devină campioană europeană de tineret la stilul smuls, obţinând totodată medalia de argint la total şi pe cea de bronz la "aruncat". Sezonul l-a încheiat cu locul cinci la Campionatul Mondial de seniori, o performanţă remarcabilă, în condiţiile în care nu a putut concura la potenţialul maxim, ultima parte a pregătirii fiind la intensitate redusă, din cauza unei accidentări. În condiţii normale, dacă ar fi putut repeta evoluţia de la "Europenele" de tineret, cu aceleaşi greutăţi ridicate, ar fi fost campioană mondială de seniori! Astfel, în acest moment, Elena Andrieş reprezintă marea speranţă în perspectiva Jocurilor Olimpice din 2020, fiind singurul sportiv gălăţean cotat cu şanse la o medalie olimpică.

Tot la haltere, dar la juniori, a impresionat Mihaela Ilie, cu trei medalii de aur la Campionatul European Under 15 şi Under 17, competiţie unde Andreea Penciu a luat un aur, un argint şi un bronz, iar Mariana Tăbăcariu, două medalii de bronz.

Tot la capitolul "sporturi individuale" s-a remarcat pugilistul profesionist Cristian Ciocan, care a reuşit un meci impresionant în faţa redutabilului englez David Price, pe care l-a învins prin KO chiar pe "terenul" acestuia, la Londra, păstrându-şi astfel centura de campion european al versiunii WBO. Acel succes l-a propulsat până la recentul meci cu miza de a deveni challenger la titlul mondial, în faţa puternicului Povetkin. Deşi nu a boxat deloc rău, Ciocan a fost învins la puncte, după 12 runde, de rusul iertat în trei rânduri pentru dopaj.

Ţig, chinuită de accidentări

La tenis, gălăţeanca Patricia Ţig a început anul promiţător, în luna martie a reuşit prima sa victorie în faţa unei adversare din Top 20 WTA (Kristina Mladenovici, locul 18 în ierahia mondială la ora partidei), iar în aprilie a ajuns la cea mai bună clasare din carieră, locul 83 WTA, în principal graţie turului trei atins la turneul Premier Mandatory de la Miami. Însă, au urmat numeroase accidentări, a jucat tot mai rar, iar ultima afecţiune medicală a împiedicat-o să mai apară în circuit din septembrie. Ultimul meci a fost în China, la Guangzhou, pe care de altfel nu a putut să-l termine. Urmarea a fost o coborâre până pe locul 235 WTA, cu 152 poziţii pierdute în şapte luni, faţă de cea mai bună clasare a sezonului. Vestea bună este că acum este într-o stare fizică bună, şi-a reluat antrenamentele, revenirea în circuit fiind planificată pentru luna martie.

Arcada şi United, performere la echipe

În ceea ce priveşte sporturile de echipă, steagul sus a fost ţinut de echipa masculină de volei Arcada şi de United, la futsal.

Arcada, echipă înfiinţată în 2012, a câştigat primele sale trofee naţionale, "Cupa României" şi "Supercupa României", dar în acest caz s-a ratat principalul obiectiv, câştigarea campionatului, competiţie în care s-a clasat pe locul trei şi a obţinut medaliile de bronz.

La futsal, United a avut în prima parte a anului un sezon entuziasmant, încheiat cu medaliile de argint în Liga I, după o finală memorabilă, pe care a pierdut-o la limită (2-3, scorul general), marele câştig fiind tribunele arhipline la meciurile de la Galaţi, din semifinală şi finală.

Tot la "bune" se încadrează echipa de fotbal Oţelul, clubul renăscut de suporteri făcând un prim pas spre întoarcerea în elită, prim promovarea în Liga a III-a, după un meci de baraj la Galaţi disputat cu 9.000 de spectatori în tribune. SC Oţelul a mai făcut doi paşi uriaşi în 2017, recâştigându-şi identitatea, prin revenirea pe stadionul "Oţelul" şi prin redobândirea "palmaresului". A încheiat anul pe locul patru în Liga a III-a, la doar două puncte de ţinta finală, primul loc, cel promovabil în liga secundă.

La handbal, formaţia feminină CSU Danubius a reuşit să-şi atingă obiectivul, rămânerea în Liga Naţională, prin câştigarea grupei în turneul de baraj.

În general, declin la echipe

Dacă în vara anului trecut, judeţul Galaţi era pe locul patru în ţară în ceea ce priveşte numărul de echipe din prima ligă, şapte în acel moment, în 2017 a urmat un declin, cu doar cinci formaţii rămase în eşalonul de elită. Regresul este subliniat şi de faptul că, pentru prima dată în ultimii ani, lipseşte din bilanţ titlul de campioană.

Imaginea declinului o reprezintă în mare măsură echipa de hochei pe gheaţă CSM Dunărea, care anul trecut câştiga atât titlul de campioană, cât şi "Cupa României". Acum, Dunărea s-a clasat pe locul patru în Cupă, deşi turneul a fost pe gheaţa din Galaţi, iar în campionat este tot pe locul patru.

Marea pierdere vine din baschet

Anul 2017 a fost unul dificil pentru clubul de baschet Phoenix Galaţi. Acesta se putea mândri că este singurul din România cu echipe la absolut toate nivelurile, având reprezentare în Liga Naţională atât la masculin, cât şi la feminin. Însă, s-a ajuns la o decizie extremă, argumentată prin finanţarea mult sub necesar primită de la municipalitate: retragerea echipelor feminine, atât din Liga Naţională, cât şi din Liga I, practic desfiinţarea acestora.

Echipa feminină gălăţeană revenise în prima ligă în 2013, după o pauză de 13 ani, cea mai bună performanţă fiind înregistrată în sezonul 2015-2016 (antrenor Eugenio Rodrigues), când a încheiat campionatul pe loc de play-off (locul 5), reuşind totodată şi o calificare, în premieră, în turneul final al "Cupei României".

La rectificarea bugetară din luna septembrie, clubului gălăţean i-a fost aprobat mai puţin de 45 la sută din suma solicitată (590.000 de lei din 1.400.000 de lei), iar în octombrie, într-o altă şedinţă a Consiliului Local, celor de la Phoenix le-a fost respinsă o cerere de refinanţare de 500.000 de lei, care ar fi putut să ajute clubul să funcţioneze cu întreaga sa structură piramidală, de la nivel de minibaschet şi babybaschet până seniori.

Primul pas spre declin a fost în luna martie, când pe fondul întârzierilor salariale, cinci dintre cele şase jucătoare străine ale echipei feminine au refuzat să intre pe teren, la un meciul cu Sepsi Sf. Gheorghe. Phoenix se afla pe "val", evoluând în grupa locurilor 1-6, cu reale şanse de atacare a primelor patru poziţii, însă "grevistele" au plecat de la echipă şi s-a încheiat sezonul pe locul şase.

Situaţia financiară nefavorabilă a continuat şi peste vară, astfel că celor din conducerea clubului le-a fost foarte greu să formeze un lot competitiv cu care să intre în noul sezon. Cu un efectiv "subţire", format din şase junioare, două senioare rămase din sezonul trecut şi patru străine, Phoenix a reuşit o singură victorie, în "Cupa României", cu CS Universitatea Alba Iulia, şi a înregistrat şase înfrângeri (una în Cupă şi alte cinci în campionat). Punctul culminant a fost în noiembrie, când în urma subfinaţării din partea municipalităţii, clubul a fost nevoit să renunţe la cele două echipe de senioare. "Este prima oară în cariera mea când păţesc aşa ceva", a declarat Rodrigues, cel care se afla la al treilea sezon alături de Phoenix.

La masculin, la startul campionatului, antrenorul Florin Nini şi-a propus pentru acest sezon o clasare în primele 9 echipe, având în vedere bugetul de care beneficiază. În acest moment, Phoenix se află pe locul 7, cu 16 puncte, dar cu un meci mai puţin disputat faţă de echipele de pe poziţiile 4-6, aflate la egalitate (18 puncte).

Citit 2438 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Ianuarie 2018 09:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.