Programul şi televizările Campionatului Mondial de FOTBAL. Rusia deschide ”balul” competiției

Programul şi televizările Campionatului Mondial de FOTBAL. Rusia deschide ”balul” competiției
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cel mai important eveniment sportiv al lumii din acest an începe mâine şi se va încheia pe 15 iulie, în Rusia. Festivitatea de deschidere are loc mâine seară, iar primul meci, Rusia - Arabia Saudită (Grupa A), se va desfășura de la ora 18.00.

Turneul, ajuns la a 21-a ediție, s-a desfăşurat prima dată în 1930, în Uruguay, când reprezentativa ţării gazdă a învins Argentina, cu scorul de 4-2, în fața a 93.000 oameni, devenind prima națiune care a câștigat Campionatul Mondial de fotbal. Ediția trecută s-a desfășurat în Brazilia, în 2014, iar Germania a câștigat finala cu Argentina în prelungiri, printr-un gol marcat de Mario Gotze.

TVR 1 şi TVR HD vor avea cele mai multe ore de program de la evenimentul verii - peste 200 de ore fiecare, iar TVR 2 va difuza 8 meciuri din fazele finale ale grupelor (care se desfăşoară simultan cu partide transmise de TVR 1), adică 12 de ore de transmisiuni directe de la CM. Internauţii vor putea viziona Campionatul Mondial FIFA Rusia 2018 online, pe platforma video a TVR - tvrplus.ro.

Ultima prezență a României la "Mondiale" a fost în urmă cu 20 de ani, în Franța, când a ajuns în faza optimilor de finală.

Recorduri "mondiale"

Campionatul Mondial începe mâine, iar statisticienii fac tot felul de calcule. Se aşteaptă ca noi recorduri să fie doborâte la ediţia din 2018. FIFA a realizat o listă de recorduri, mai puţin cunoscute, care pot fi egalate sau doborâte.

1. Mexicanul Rafa Marquez ar putea bifa a cincea Cupă Mondială. Doar doi fotbalişti se mai pot mândri cu prezenţe la cinci ediții "Mondiale": germanul Lothar Matthaus şi un alt mexican, Antonio Carbajal.

2. Egipteanul Essam El-Hadary (45 de ani) ar putea deveni cel mai bătrân jucător care evoluează la un Campionat Mondial. În prezent, columbianul Faryd Mondragon deţine acest record, cu 43 de ani şi 3 zile.

3. Oscar Tabarez (selecţionerul Uruguayului) şi Fernando Santos (selecţionerul Portugaliei) pot deveni cei mai bătrâni antrenori care se înfruntă la Campionatul Mondial, în eventualitatea în care Portugalia şi Uruguay se vor întâlni în Rusia. Cei doi au împreună 135 de ani, precendentul record fiind deţinut de Otto Rehhagel şi Lars Lagerback (133 de ani, în 2010).

4. Căpitanul Argentinei, Lionel Messi, poate doborî un record al lui Diego Maradona. "El Pibe D'Oro" are 6 reuşite la Cupa Mondială din postura de căpitan. Starul Barcelonei are nevoie de trei goluri pentru a egala acest record.

5. Didier Deschamps poate deveni al treilea om din istorie care câştigă Cupa Mondială şi ca jucător, şi ca antrenor. Până acum, doar Mario Zagallo şi Franz Beckenbauer au reuşit această performanţă. Deschamps a devenit campion mondial ca jucător în 1998.

6. Belgia deţine recordul de cinci remize consecutive la Campionatul Mondial, la ediţiile din 1998 şi 2002. Costa Rica poate depăşi acest record, echipa lui Keylor Navas venind după trei egaluri consecutive la CM din 2014.

7. Cristiano Ronaldo, Rafa Marquez şi australianul Tim Cahill pot înscrie la a patra ediţie a Cupei Mondiale. Pele, Uwe Seller şi Miroslav Klose sunt singurii care au marcat la mai mult de trei campionate mondiale.

8. Mexicul deţine recordul de invincibilitate la Cupa Mondială de către o echipă din zona CONCACAF, cu cele şase partide fără înfrângere din 1994 şi 1998. Acest record este ameninţat de Costa Rica, care nu a pierdut nicio partidă din cele cinci disputate acum patru ani.

Trei români la "Mondiale"

Televiziunea Română va avea trei jurnalişti la faţa locului, care vor comenta 25 dintre meciurile Campionatului Mondial: Marian Olaianos, Emil Hossu Longin şi Florin Mihoc. De la Bucureşti vor asigura comentarii de specialitate şi dublaje Dragoş Bocanaciu, Bogdan Tomulică şi Narcis Şelaru, cărora li se vor alătura comentatorii sportivi de la SRR - Cătălin Cîrnu şi Adrian Soare. Costin Deşliu, Cristian Mîndru, Vlad Arhire şi Tudor Furdui vor fi gazdele Studiourilor "Mondial", difuzate înainte şi după meciuri.

Citit 5673 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Iunie 2018 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.