Începe lunga vară fierbinte a fotbalului. Surpriză uriaşă înaintea startului CM 2018

Începe lunga vară fierbinte a fotbalului. Surpriză uriaşă înaintea startului CM 2018
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ceremonia de deschidere este de la ora 17,30, iar startul propriu-zis va fi cu partida Rusia - Arabia Saudită, de la ora 18,00. Startul este marcat de o decizie-şoc - Spania şi-a demis selecţionerul, cu doar două zile înaintea primului său meci.

Începând de astăzi, vom avea, timp de o lună, un anotimp care apare doar o dată la fiecare patru ani: vara mondialului fotbalistic. TVR 1 şi TVR HD vor începe transmisiunile directe din Rusia cu deschiderea oficială a competiţiei, pe care o vom putea urmări la ora 17.30, de la Lujniki Stadium, din Moscova.

Trei staruri internaţionale vor încerca să ridice publicul în picioare: superstarul muzicii pop Robbie Williams, împreună cu aclamata soprană a Rusiei, Aida Garifullina. În spectaculosul show pus la cale de organizatori, gloria fotbalului va fi reprezentată de Ronaldo, fostul atacant brazilian de două ori campion al lumii cu "Selecao".

"Îi invităm pe toţi fanii fotbalului şi ai muzicii să se distreze cu noi în Rusia, pe stadion, sau împreună cu noi, în faţa televizoarelor. Va fi un show de neuitat! Am multe realizări în cariera mea muzicală, dar faptul că voi spune "Let Me Entertain You!" în deschiderea Cupei Mondiale celor 80.000 de fani ai fotbalului de pe stadion şi multor milioane din întreaga lume este chiar un vis din copilărie!", a mărturist Robbie Williams.

"Channel One" din Rusia va produce show-ul, conceptul creativ aparţinându-i tot lui Felix Mihailov, care a fost regizorul principalelor ceremonii organizate de-a lungul întregii călătorii FIFA Rusia 2018, de la tragerea la sorţi a grupelor până la "final act" al campionatului, pe 15 iulie 2018.

Uimesc mapamondul fără să joace

Federaţia spaniolă de fotbal l-a demis, ieri, pe selecţionerul Julen Lopetegui, a anunţat preşedintele Luis Rubiales, cu prilejul unei conferinţe de presă desfăşurate la Krasnodar, unde este tabăra generală a campioanei mondiale din 2010.

Decizia a fost luată cu doar două zile înainte de debutul împotriva Portugaliei la Cupa Mondială 2018, meci programat vineri, de la ora 21.00.

Hotărârea federaţiei survine după ce Real Madrid a anunţat, marţi seară, că tehnicianului spaniol va fi noul său antrenor principal, iar Lopetegui urma să preia echipa de club după finalul CM 2018.

''Ne-am văzut obligaţi să renunţăm la selecţionerul naţional. Trebuie să transmitem un mesaj ferm antrenorilor spanioli'', a declarat Rubiales, la conferinţa de presă.

Lopetegui, care are 51 de ani, pregăteşte naţionala Spaniei din vara lui 2016, când l-a înlocuit pe Vicente del Bosque. Tehnicianul de origine bască îşi prelungise recent contractul cu federaţia până în 2020, dar acum a semnat un contract pe trei ani cu Real Madrid, unde îi va urma francezului Zinedine Zidane. Acesta din urmă s-a despărţit la sfârşitul lunii mai de gruparea din capitala Spaniei, la câteva zile după cel de-al treilea trofeu consecutiv în Liga Campionilor.

Primul Mondial cu sistemul VAR

Arbitrajul video (VAR - arbitrul asistent video) va fi folosit în premieră la o Cupă Mondială, iar oficialii responsabili în acest caz pot ajuta arbitrul de centru să ia o decizie folosind reluările de televiziune la anumite faze.

Arbitri asistenţi care vor urmări fazele în reluare vor fi localizaţi la Moscova şi vor putea fi solicitaţi de pe cele 12 stadioane pe care vor avea loc meciurile. Aceşti arbitri vor avea la dispoziţie imagini provenite de la 35 de camere, 33 dintre ele destinate transmisiei TV, iar două dedicate identificării ofsaidurilor.

Cazurile în care arbitrul va putea recurge la acest ajutor tehnologic rămân validarea sau nu a unui gol, atribuirea sau nu a unui cartonaş roşu, analizarea unei acţiuni care poate determina acordarea unui penalty şi corectarea unei erori de identificare a unui jucător sancţionat.

De asemenea, arbitrii asistenţi nu vor semnaliza poziţiile de ofsaid la limită, pentru a lăsa decizia corectă pentru sistemul de arbitraj video (VAR), a precizat Pierluigi Collina, preşedintele comisiei de arbitri a FIFA. ''Dacă veţi vedea arbitri asistenţi că nu flutură steagul, nu este pentru că fac greşeli, ci pentru că respectă indicaţia de a ţine steagul jos. Li s-a spus să nu semnalizeze atunci când este un ofsaid la limită, care poate declanşa un atac periculos sau o fază de gol, pentru că dacă ridică steagul, atunci totul s-a terminat. Dacă asistentul ţine steagul jos, faza curge şi poate se înscrie un gol, atunci avem şansa de a utiliza tehnologie pentru a şti exact dacă a fost ofsaid sau nu", a declarat Collina, într-o conferinţă de presă.

Care sunt criteriile de departajare

Cele 32 de echipe au fost împărţite în opt grupe de câte patru; în grupe, echipele vor juca fiecare cu fiecare, iar primele două clasate se vor califica în optimile de finală, competiţia continuând cu sferturi de finală, semifinale, finala mică şi finala.

Criteriile de departajare în clasamentele grupelor sunt, în ordine, numărul total de puncte, golaverajul, numărul mai mare de goluri marcate. În caz de egalitate după criteriile menţionate anterior, departajarea se va efectua astfel: rezultatele directe, numărul de goluri marcate în grupă de către echipele în cauză, numărul mai mare de puncte obţinute în clasamentul fair play (în funcţie de numărul şi culoarea cartonaşelor). Un ultim criteriu de departajare, în cazul în care aceasta nu se poate face după criteriile enumerate, va fi tragerea la sorţi.

Începând cu optimile de finală, dacă rezultatul este egal după cele 90 de minute regulamentare, se vor disputa câte două reprize de prelungiri a 15 minute fiecare. Dacă egalitatea persistă, se vor executa lovituri de departajare de la 11 metri.

Brazilia şi Germania, primele favorite

Campionatul Mondial 2018 se anunţă un turneu extrem de disputat, fără o favorită certă la câştigarea marelui trofeu. Casele de pariuri o văd în acest moment pe Brazilia cu cele mai mari şanse, însă cota oferită trupei din America de Sud (5,25) este foarte apropiată de cele primite de Germania (5,75), Spania (7,00) sau Franţa (7,50) pentru câştigarea CM 2018. Argentina este a cincea favorită, cu o cotă de 9,00. Echipele cu cele mai mici şanse sunt, în ordine, Panama, Arabia Saudită (cotă 1.000 la câştigarea trofeului), Tunisia, Coreea de Sud (750), Iran şi Costa Rica (500).

Programul şi televizările Campionatului Mondial de Fotbal:

Citit 2007 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Iunie 2018 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.