Finalista Cupei României din 1976 merge pe urmele Oţelului
Foto: Sportul Ilustrat / Sorin Pană

Finalista Cupei României din 1976 merge pe urmele Oţelului
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Reînfiinţată în urmă cu mai puţin de un an, CSU Galaţi, echipă care juca finala "Cupei României" în 1976 contra lui Iordănescu şi Marcel Răducanu, a câştigat campionatul Ligii a IV-a gălăţene şi crede că poate promova în eşalonul al treilea, chiar dacă la baraj va da peste puternica formaţie a lui Bănel Nicoliţă, CS Făurei. "I-am văzut în câteva meciuri, au echipă bună, dar nu sunt de speriat. Putem să-i învingem şi să promovăm", a spus Florin Păunescu, unul dintre finaliştii Cupei din urmă cu 42 de ani, acum director tehnic la ACS Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi.

Lot făcut în două săptămâni

În luna august a anului trecut, cu un proiect având la bază cadrele didactice de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (FEFS), prorectorul Ştefan Baltă anunţa reînfiinţarea unui club ce a însemnat un capitol important în istoria fotbalui gălăţean, CSU, acum sub denumirea ACS Universitatea "Dunărea de Jos".

Lectorului universitar Cătălin Savu, fost fotbalist la FCM Dunărea şi Oţelul, iar apoi arbitru de prima ligă, i se încredinţa funcţia de preşedinte al clubului, dar şi dificila misiune să formeze foarte repede un lot competitiv, din postura de antrenor principal. "Am făcut echipa în doar două săptămâni, n-am avut mai mult timp până la prima etapă. Am vorbit cu foarte mulţi jucători ce aveau ceva experienţă, dar mai toţi m-au refuzat, neavând încredere în proiect. De aceea a fost o mare surpriză parcursul din tur, când am terminat pe locul al doilea, la un singur punct de liderul de atunci. În iarnă ne-am mai întărit lotul şi iată că am rezistat până la capăt şi am câştigat campionatul. Este un proiect de renaştere a fotbalului universitar, iar satisfacţia ne este mult amplficată de faptul că toţi jucătorii sunt studenţi ai Universităţii noastre. Avem o singură excepţie, portarul Măstăcan, dar care este absolvent al facultăţii noastre, atât cu licenţă, cât şi master", a spus Cătălin Savu, care foloseşte denumirea de CSU mereu când vorbeşte despre echipa sa. "Această titulatură era deja existentă, dar aceste iniţiale oricum sunt în numele nostru oficial", a adăugat tehnicianul gălăţean.

Portarul poliţist, expertul penaltiurilor

De altfel, Nicuşor Măstăcan este şi cel mai experimentat jucător de la CSU Galaţi, cu multe meciuri în Liga a II-a şi Liga a III-a. El ar putea fi atuul gălăţenilor în cazul în care, la barajul de promovare în Liga a III-a, cu CS Făurei, se va ajunge la loviturile de departajare. Acum poliţist, Măstăcan a arătat în 2014, când juca pentru Unirea Slobozia, în Liga a II-a, că este un expert al penaltiurilor, apărând trei şuturi de la 11 metri în trei meciuri consecutive, unul dintre ele contra Rapidului, la execuţia lui Daniel Niculae. "Nu e exclus să ajungem acolo, la lovituri de departajare cu Făurei. Au jucători experimentaţi, aspect care îi face să joace cu dezinvoltură, dar sunt sigur că noi alergăm mai mult. Şi cei din Slobozia Conachi (n.r. - contracandidata la câştigarea Ligii a IV-a, până în ultima etapă) aveau dezinvoltura dată de experienţă şi iată că ne-am descurcat. Pregătirea noastră fizică foarte bună poate face diferenţa şi să ne ducă în Liga a III-a", şi-a exprimat încrederea Nicuşor Măstăcan (29 de ani).

Au stat cu ochii pe CS Făurei

Antrenorul Cătălin Savu şi-a făcut temele pentru baraj, asistând la două dintre ultimele meciuri ale echipei pentru care joacă fraţii Bănel şi Stelian Nicoliţă. "Dacă nu vor apărea surprize de ultim moment, îi cunoaştem destul de bine. Au echipă foarte bună, dar nu e una de neînvins, avem şanse", a declarat tehnicianul gălăţean.

Savu a ţinut să mulţumească celor care au asigurat echipei condiţii bune în acest sezon: "În primul rând, conducerii Universităţii, în special prorectorului Ştefan Baltă, poate nu e chiar întâmplător că s-a născut în anul în care CSU dispărea. De asemenea, Primăriei Galaţi şi sponsorilor Apiplant şi Rojevas. Sperăm să nu-i dezamăgim la baraj".

Barajul se joacă pe "Oţelul"

CSU este aproape de a avea un parcurs identic cu cel al SC Oţelul, care  în primul sezon de la reînfiinţare (2016-2017) reuşea promovarea în Liga a III-a. Meciul tur al barajului pentru intrarea în eşalonul al treilea va avea loc la Galaţi, pe 23 iunie, Cătălin Savu anunţându-ne, joi seara, că s-a obţinut acordul ca această partidă să se dispute pe excelentul gazon al stadionului "Oţelul". "Cei de la Oţelul au răspuns pozitiv, fără ezitare, la solicitarea noastră, tot respectul pentru ei. Ne pun la dispoziţie stadionul atât pentru meci, cât şi pentru antrenamente. Este încă o dovadă că, atunci când este vorba de pasiune intensă pentru fotbal, gălăţenii arată şi solidaritate. Poate fi începutul unei colaborări cu rezultate mari pe termen lung", a precizat antrenorul şi preşedintele clubului studenţesc.

Partida retur va avea loc o săptămână mai târziu, pe 30 iunie, la Făurei.

În ’76, învinşi din golul lui Iordănescu

Până atunci, CSU Galaţi va juca, pe 17 iunie (în comuna Iveşti), finala "Cupei României", faza judeţeană, la 42 de ani după acea finală la nivel naţional. Atunci, în 1976, CSU ajungea din postura de divizionară B în ultimul act, după următorul parcurs: 1-0 cu CFR Cluj în şaisprezecimi, 1-0 cu Jiul Petroşani în optimi, la Câmpina, 2-0 în sferturile de finală, la Ploieşti, cu ASA Tg. Mureş şi 1-0 în semifinală, tot la Ploieşti, cu Universitatea Craiova. În finala de poveste, CSU a jucat cu Steaua, formaţia bucureşteană impunându-se greu, cu 1-0, golul fiind marcat târziu, în minutul 75, de către Anghel Iordănescu. Steaua i-a mai avut în teren, printre alţii, pe Vasile Iordache, Sameş, Ion Dumitru, Marcel Răducanu şi Mario Agiu, acesta din urmă ajungând peste 12 ani să intre în istoria fotbalului gălăţean, jucând pentru Oţelul în celebra victorie (scor 1-0) cu Juventus Torino.

În acea finală, pentru CSU Galaţi au jucat: Tănase - Pasquale, Olteanu, Marta, Șarpe - Păunescu (Ene), Bejenaru, Georgescu (Cotigă) - Kramer, Marinescu, Dobre (antrenor Ion Zaharia).

Altfel, la CSU şi-a făcut junioratul şi a debutat la seniori Tudorel Stoica, căpitanul echipei Steaua care a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986.

CSU a dispărut în 1982, când a fuzionat cu Dunărea Galaţi.

Lotul CSU Galaţi

Campionatul Ligii a IV-a a fost încheiat de CSU Galaţi cu următorul lot de jucători: Adrian Anastasie, Alexandru Apostol, Rareş Antofe, Andrei Brumaru, Daniel Cană, Constantin Chiciuc, Alexandru Codreanu, Andrei Constantinescu, Cristian Crişan, Daniel Dajbog, Sorin Dănăilă, Ionuţ Florea, Constantin Gheorghiu, Cosmin Gârleanu, Adrian Grigoraş. Mădălin Hilohi, George Iacob, Lucian Ignat, Bogdan Ion, Valentin Lungu, Nicuşor Măstăcan, Octavian Moise, Dănuţ Morogan, Robert Neagu, Alexandru Paţilea, Alexandru Perju, Bogdan Popov, Dragoş Rotaru, Costin Serea, Alexandru Stancu, Marius Stoian, Gheorghiţă Ţuiu.

Citit 5911 ori Ultima modificare Luni, 18 Iunie 2018 10:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.