Incredibil, cică n-are Dunărea pește din cauza undițarilor! Ce variante au pescarii care n-au apucat permise

Incredibil, cică n-are Dunărea pește din cauza undițarilor! Ce variante au pescarii care n-au apucat permise
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

De o lună și jumătate, permisele pentru pescuit sportiv/recreativ se lasă așteptate, până la o dată necunoscută. Explicația oficială este că s-au eliberat deja până la limita maximă a estimării valorii capturii totale admisibile (TAC), făcută de un institut de specialitate din Galați. Mai simplu spus, ar rămâne Dunărea fără pește dacă s-ar mări numărul de pescari „de distracție”, ca şi cum „lansetarii” şi undiţarii ar putea scoate din apă atât de mult peşte încât să fie un pericol real pentru habitatul piscicol.

În acest an, perioada de prohibiție la pescuitul sportiv a fost până pe 5 iunie, inclusiv, iar în Galați ultimele permise pentru sportiv au fost eliberate în 8 iunie. Cum acestea se eliberau doar în zilele de vineri, cine nu şi-a luat din timp, în perioada când nu avea nevoie, a avut o singura zi la dispoziţie!

Politica privind pescuitul în habitatele piscicole naturale se realizează de către Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA), prin măsuri de conservare a resurselor acvatice vii, prin reglementarea echipamentelor de pescuit, a efortului de pescuit sau a oricărei alte măsuri care să fie determinată de starea resurselor, măsuri de protejare și regenerare a resurselor acvatice vii, prin stabilirea anuală a TAC (captura totală admisibilă) și a cotelor de pescuit, a perioadelor de prohibiție, a zonelor protejate și a zonelor de refacere biologică, precum și a altor măsuri preventive.

Conform unui comunicat al ANPA, în anul 2018 s-au emis şi distribuit un număr de 70.000 de permise de pescuit recreativ, dublu faţă de 2017. În această situaţie, ANPA a sistat temporar eliberarea de permise începând din 15 iunie, solicitând instituțiilor abilitate, respectiv Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură Galaţi (ICDEAPA), un punct de vedere cu privire la această situație. În urma analizei ICDEAPA, decizia temporară de suspendare a permiselor a fost prelungită. ICDEAPA Galați ”propune păstrarea cotei înscrise în studiul de TAC (captura totală admisibilă) pentru anul 2018 (estimată la 146.900 kg pește), având în vedere principiul precauţionar în exploatarea sustenabilă a resurselor acvatice vii, coroborat cu studiile efectuate pe fluviul Dunărea. În consecinţă, nu se aprobă majorarea TAC-ului pentru activitatea de pescuit recreativ pe Dunăre”.

În concluzie, nu se mai poate majora capacitatea de pescuit la Dunăre, ceea ce înseamnă că nu se vor elibera alte permise de pescuit recreativ. 

Doar „Scurta” gratis sau Prutul pe bani

Împătimiții pescuitului din zona Galațiului, care au lăsat procurarea permiselor după perioada de prohibiție şi au avut surpriza să nu le mai poată obține, mai au la dispoziţie doar două variante pentru ape curgătoare, în apropiere de casă.

Una dintre ele este să obțină un permis de pescuit (albastru) de la Rezervația Biosferei Delta Dunării și să arunce beţele între Cotul Pisicii (Grindu), de unde începe teritoriul Rezervaţiei, până în zona denumită popular Scurta (la vărsarea Prutului). Acest permis este gratuit şi se poate obţine foarte lejer, în doar câteva minute, direct de pe site-ul Rezervaţiei (ddbra.ro).

Cealaltă variantă este obținere unui permis (alb) de la AJPVS Galați, care este concesionar pe apele Prutului. Costul este de 90 lei, cât reprezintă cotizația de membru al AJVPS, cu precizarea că pensionarii beneficiază de o reducere de 50 la sută din taxă.

Citit 18548 ori Ultima modificare Luni, 30 Iulie 2018 00:38

4 comentarii

 • postat de Alexander leg. a V a Macedonica
  Duminică, 29 Iulie 2018 08:52
  92.82.39.***
  Resursele piscicole / fondul piscicol sunt limitate si in declin puternic din cauza poluarii,restrangerii zonelor de reproducere a pestilor , cat si a pescuitului intensiv si braconajului salbatic si necontrolabil ... Toti cei care pescuiesc trebuie sa plateasca o taxa determinata in functie de materialul piscicol [ puiet ] care trebuie introdus pt. completarea fondului piscicol extras din bazinele naturale ! Este necesara infiintarea de pepiniere sau contractarea cu crescatoriile piscicole a materialului / puietului din speciile de pesti in declin sau pericol cu care sa se populeze apele naturale... asta trebuie sa ne spuna cercetarea piscicola ! In rest " fir intins " ,ziua cand nu niciun fir nu va mai fi intins nu este prea departe !
  2
  5
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Duminică, 29 Iulie 2018 00:18
  79.115.217.***
  Si aia cu plase de peste dunare puse illegal! Un fost prieten chemase jandarmeria i-l tot luat la intrebari pana s-au facut nevazuti! Ma dezgusta lumea din aceasta colonie! Pute a coruptie si asfaltul! Si nu e Tango... e Cash!
  Gluma cu substrat, pentru cei ce stiu ceva cinematografie in epoca traforajului 20x30 cm!
  1
  7
  Raportează
 • postat de corneliu
  Sâmbătă, 28 Iulie 2018 09:16
  90.95.59.***
  Eu zic sa nu mai dam nici certificate de nastere ca tara e prea plina! Ce gunoi bolsevic refuza permis unei persoane care are drept gratuit (pensionar cu grad de handicap de ex.)? Este un abuz abominabil ce trebuie reglementat in justitie pe bani multi.
  4
  16
  Raportează
 • postat de Marius
  Sâmbătă, 28 Iulie 2018 07:34
  62.176.116.***
  5kg peste pe zi x 3oo zile pe an (excludem prohibitia) rezulta 1.500 kg de peste prins de un unditar pe an. Asta la peste mic, ca dacaai prins inul de 10 20 50kg cota creste.
  De la Dunare, de la Siret, de la Prut, de la Catursa, Malina si alte balti pleaca masinile burdusite de peste prins de acesti unditari.
  Din cauza ca nu mai au loc de peste in portbagaj unditele le leaga ostentativ deasupra masinii.
  E bine ca se opresc permisele dar ar trebui si controale la cota de peste prins.
  La Dunăre se prind frecvent crapi de peste 10 kg si somni de 40, 50 de kile si mu rar cei de peste 70 80.
  Multa bafta la pescari!
  26
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.