Cu ”Galaţi” pe Tricolor, merge spre semifinale! Echipa României entuziasmează la Campionatul European!
Foto: Sorin Pană (Sportul Ilustrat)

Cu ”Galaţi” pe Tricolor, merge spre semifinale! Echipa României entuziasmează la Campionatul European!
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Naţionala României a câştigat Grupa D la Campionatul European de handbal feminin din Franţa, după o evoluţie absolut superbă în faţa Norvegiei. Româncele s-au impus de o manieră şi la o diferenţă de scor uluitoare, 31-23, în faţa deţinătoarei titlului european. Prima victorie după 18 ani în faţa Norvegiei a fost trăită din tribune şi de un grup de suporteri gălăţeni.

Echilibru a fost doar până la jumătatea primei reprize, când echipa României a început desprinderea (10-8, min. 15), ajungând la un incredibil 17-10 în minutul 24 şi 18-12 la pauză. Redutabila echipă norvegiană a încercat să replice imediat după reluare, a reuşit un joc defensiv foarte bun, cu care a ţinut formaţia României fără gol marcat aproape 8 minute. Însă, nordicele n-au putut decât să se apropie până la 14-18, pentru că tricolorele, cu portarul Iulia Dumanska evoluând excepţional, au replicat tot cu defensivă la nivel foarte înalt. La acest scor, Cristina Neagu a aruncat peste barajul făcut de trei adversare, reuşind golul cu care a deblocat ofensiva echipei noastre. De acolo, Norvegia n-a mai fost lăsată să conteze, s-a refăcut diferenţa de şapte goluri din prima parte (21-14, min. 39) şi chiar a fost mărită: 28-19!!!

România a terminat cu un plus de opt goluri în faţa unei echipe a Norvegiei care avea nevoie disperată de victorie, pentru că acum nordicele intră în faza grupelor principale cu zero puncte şi cu şanse spre zero de a mai prinde semifinalele. 31-23 pentru România, rezultat care înseamnă cea mai drastică înfrângere a Norvegiei în istoria participării sale la turneele finale ale Campionatului European. Victorie la opt goluri în faţa Norvegiei, echipă medaliată în 11 din cele 12 participări ale sale la Campionatul European, de şapte ori cu aur, de nouă ori medaliată la Campionatul Mondial şi de şase ori la Jocurile Olimpice!

"Nu am avut nicio şansă! Au meritat să câştige şi cred că vor merge la Paris şi vor juca pentru medalii", a admis Thorir Hergeirsson, selecţionerul Norvegiei, care este considerat cel mai bun antrenor din lume în ultimul deceniu la nivel de echipe naţionale.

Portarul Iulia Dumanska a avut un procentaj de senzaţie, 44 la sută din aruncările adversarelor apărate, astfel că a fost declarată cea mai bună jucătoare a meciului.

Realizatoarele acestei victorii de răsunet în faţa Norvegiei au fost: Dumanska, Dedu (un 7 metri apărat) - portari; Udriştioiu 1 gol, Geiger 4, Buceschi 4, Neagu 11, Perianu, Laslo 1, Ardean-Elisei 1, Pintea 3, Florică, Polocoşer, Băcăoanu, Zamfirescu, Chiper 5, Drăguţ 1. Antrenor: Ambros Martin.

Anterior, echipa României câştigase şi partidele cu Cehia (31-28) şi Germania (29-24), astfel că a ocupat primul loc în Grupa D, cu 6 puncte, urmată de Germania, 4 puncte, Norvegia, 2 puncte, Cehia, 0 puncte. Primele trei s-au calificat în grupele principale

Grupa C a fost câştigată de Olanda - 6 puncte, urmată de Ungaria - 4 puncte, Spania - 2 puncte, Croaţia - 0 puncte.

Astfel, România şi Olanda vor începe Grupa principală 2 cu câte 4 puncte (maximum posibil), Ungaria şi Germania vor avea câte 2, iar Spania şi Norvegia - 0.

Cu Olanda, duminică

Meciurile din Grupa principală 2 încep vineri, 7 decembrie 2018: Spania - Germania (ora 19.00) şi Ungaria - Norvegia (22.00). Pentru că au încheiat pe primul loc prima fază a grupelor, România şi Olanda au ca recompensă două zile în plus pentru refacere, urmând să se întâlnească în meci direct duminică, de la ora 19.00. Aceste două echipe sunt singurele dintre cele 12 intrate în "principale" care şi-au câştigat toate cele trei meciurile de până acum.

Celelalte două partide ale Românie din Grupa 2 vor fi marţi, 11 decembrie, cu Spania, şi miercuri, 12 decembrie, cu Ungaria, ambele de la ora 19.00. În mod normal, o singură victorie ar fi de ajuns pentru tricolore ca să ajungă în semifinale.

Martori oculari la meciul de poveste

La meciul de poveste câştigat de tricolore în faţa Norvegiei au avut privilegiul să participe şi câţiva gălăţeni, Benea Marinachi, Dan-Dumitru Neculcea, Neculai Ivanciu şi fotoreporterul Sorin Pană (Sportul Ilustrat), astfel explicându-se cele două steaguri tricolore pe care scrie "Galaţi", amplasate în cele două laturi ale zonei suporterilor echipei României. "Sunt şi francezi în grupul nostru, dintre ei o fată şi un băiat chiar au fost la tobe la acest superb meci cu Norvegia. Ceilalţi francezi din tribune au ţinut cu Norvegia şi au încheiat aplaudând îndelung România. Ce meci a făcut Dumanska! După jocul mai puţin inspirat cu Cehia, trebuia să vină şi ziua asta pentru ea. Despre Neagu ce să mai zici! De fapt, toate fetele au fost de poveste! Visăm frumos!", ne-a povestit Dan Neculcea.

La fel ca echipa României, grupul gălăţenilor se va deplasa pe o distanţă de 1.000 de kilometri, de la Brest spre Nancy, unde se vor juca meciurile din grupa principală.

Echipa României a produs cea mai drastică înfrângere a titratei formaţii norvegiene, din toată istoria prezenţelor acesteia la Campionatul European.

Citit 2369 ori Ultima modificare Joi, 06 Decembrie 2018 21:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.