Cristina Neagu, accidentare gravă înaintea semifinalei
Foto: Sportul Ilustrat - Sorin Pană

Cristina Neagu, accidentare gravă înaintea semifinalei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Echipa României a pierdut meciul cu Ungaria la o diferență de două goluri (29-31), exact limita de care avea nevoie pentru a ajunge în semifinalele Campionatului European, unde va juca astăzi, de la ora 18.30, cu Rusia. În partida cu Ungaria, Cristina Neagu, declarată de mai multe ori cea mai bună handbalistă a lumii, a suferit o accidentare în urma căreia se estimează că nu va mai putea juca în următoarea jumătate de an.

Cu mari emoţii, echipa României şi-a îndeplinit obiectivul pentru Grupa 2 principală, clasarea pe una din primele două poziţii ale clasamentului, care înseamnă calificarea în semifinale. În penultima fază a competiţiei, România va întâlni puternica echipă a Rusiei, astăzi, de la ora 18.30, fără cea mai importantă jucătoare a sa, căpitanul Cristina Neagu.

În minutul 52 al partidei cu Ungaria, Cristina a fost împinsă uşor de o adversară, a alunecat şi genunchiul i-a cedat. Sub privirile în lacrimi ale unora dintre coechipiere şi suporteri din tribună, a fost dusă cu targa în vestiar, iar ieri dimineaţă, în urma unei investigaţii prin rezonanţă magnetică, medicii au dat verdictul, unul extrem de dur pentru sportivă, echipa României şi pentru formaţia sa de club, CSM Bucureşti, în perspectiva parcursului din Liga Campionilor: ruptură a ligamentelor încrucişate! Intervenţie chirurgicală şi în jur de şase luni în care nu va putea juca.

”Sunt şase luni până revine în competiţie. După primele două săptămâni de la operaţie, genunchiul e fixat într-o orteză la 90 de grade. Sub revizie medicală şi sub control, sportivul respectiv merge trei săptămâni în două cârje, fiindcă nu are voie să calce pe piciorul operat. La trei săptămâni se face control şi dacă articulaţia e bine, atunci se trece la sprijin şi pe piciorul afectat, dacă nu, se amâna la patru săptămâni, adică stă aproximativ o lună în cârje. Intervine şi atrofia muşchiului... se atrofiază repede şi se reface foarte greu. Oricum, sigur ea va fi aptă pentru turneul final următor", a explicat Pompiliu Popescu, fost medic al echipei naţionale de fotbal, în perioada "Generaţiei de aur".

Suprasolicitare, competiţie prea comprimată

După meciul România - Ungaria, selecţionerii ambelor echipe au acuzat federaţia europeană că nu a ţinut cont de sănătatea jucătoarelor când a stabilit programul acestui campionat european, cu timp de refacere extrem de mic între meciuri. Kim Rasmussen, antrenorul echipei maghiare a avut un discurs foarte dur: "Murim unul câte unul dacă Federaţia Europeană de Handbal nu va face ceva să protejeze jucătoarele. Avem nevoie de un weekend liber la echipele de club pentru care jucăm, înainte de Europene. Dacă nu protejăm jucătoarele, nu vom mai putea juca handbal! Acum e Neagu, la Jocurile Olimpice de la Rio a fost Gullden, înainte de Europene a fost Line Jorgensen...", a transmis selecţionerul Ungariei.

Vehement a fost şi selecţionerul formaţiei României. "Ar trebui ca EHF să se gândească şi la jucătoare. Nu e neapărat vorba de ce a păţit Cristina Neagu astăzi. Este păcat ca aşa ceva să se întâmple. Să jucăm două meciuri decisive la rând, înaintea semifinalei… Nu este posibil! Distrug inima jucătoarelor, distrug tot ce contează în acest sport. Vă rog, faceţi ceva! Nu vă mai gândiţi doar la voi", a reacţionat Martin Ambros.

Cristina Neagu a fost jucătoarea cea mai solicitată fizic din echipa României, cu cele mai multe minute jucate până acum, 335 din totalul de 352 posibile până în momentul accidentării.

Bazaliu, chemată la Paris

După accidentarea căpitanului echipei, stafful tehnic a decis să o cheme din ţară pe Bianca Bazaliu, rezerva Cristinei Neagu pe postul de inter stânga la CSM Bucureşti. Bazaliu urma să ajungă ieri după-amiază la Paris, unde va avea loc semifinala de astăzi. Specializate pe postul de inter stânga în lotul României mai sunt Gabriela Perianu şi Anca Polocoşer. O posibilă variantă este şi formula cu Cristina Laszlo în centru şi mutarea Elizei Buceschi în stânga, aşa cum s-a jucat spre finalul partidei cu Ungaria.

Partida România - Rusia se joacă astăzi, de la ora 18.30, în direct la TVR 1 şi TVR HD.

Citit 1144 ori Ultima modificare Joi, 13 Decembrie 2018 18:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.