FOTE 2019. La doar 14 ani, a câştigat cu un timp calificant la Olimpiadă

FOTE 2019. La doar 14 ani, a câştigat cu un timp calificant la Olimpiadă
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Delegaţia României a încheiat ediţia din acest a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), care s-a desfăşurat la Baku (Azerbaidjan), în perioada 21-27 iulie, cu un bilanţ de 19 medalii, dintre care 4 de aur, 10 de argint şi 5 de bronz, care o situează pe locul 11 în clasamentul pe naţiuni.

Printre sportivi români care au devenit campioni la Baku se află şi gălăţeanca Bianca Costea (14 ani), care a obţinut medalia de aur la înot, în proba de 50 de metri, stilul liber. În finală, Bianca a fost înregistrată cu timpul de 25.34 secunde, ceea ce reprezintă nou record al FOTE în această probă. Totodată, acest timp reprezintă un nou record național al probei de 50 m liber feminin, la categoriile de 14 ani și 15 ani.

Speranţe pentru Jocurile Olimpice

Dincolo de superba performanţă reuşită la Baku, Bianca Costea are pentru viitorul apropiat o perspectivă fantastică la cei doar 14 ani ai săi: posibilă participare la Jocurile Olimpice de anul viitor! Bianca a îndeplinit baremul B de calificare pentru Tokyo 2020, cu care în anumite condiţii ar putea ajunge la cea mai mare competiţie a lumii, iar la ce potenţial a demonstrat sunt premise şi pentru un timp care să însemne îndeplinirea baremului A pentru Jocurile Olimpice.

Bianca a început să practice înotul la 7 ani, în 2012, cu antrenoarea Mihaela Hodină, prima legitimare fiind la Aqua Sport Galaţi, în 2015. Potenţialul deosebit şi-l etalase încă din 2014, la "Camelia Potec - în căutarea viitorilor campioni", concurs al cărui scop era de a-i selecţiona pe cei mai talentaţi sportivi din ţară ce aveau atunci între 9 şi 11 ani. La acest concurs din 2014, Bianca s-a clasat pe primul loc, fiind premiată de Ion Ţiriac.

Ulterior, Bianca Costea s-a mutat împreună cu părinţii în Câmpina. Între timp s-au stabilit la Constanţa şi în ultimii ani a progresat sub îndrumarea antrenorilor Beatrice şi Eduard Câşlaru, acesta din urmă fiind şi el originar din Galaţi.

Talentata sportivă, acum legitimată la CSA Steaua, a mai reuşit şi o altă performanţă admirabilă în această vară, de data aceasta pe plan şcolar. A trecut cu brio de examenul de capacitate, având 9,75 medie de admitere la liceu, de toată laudă pentru un sportiv care, pentru a ajunge la medalia de aur de la FOTE 2019, a trebuit să îmbine orele zilnice de antrenament şi cantonamentele de pregătire cu puţinul timp rămas pentru studiul şcolar.

Citit 3491 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Iulie 2019 12:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.