Peste 60 de ani pentru un vis împlinit
Foto: Arhivă

Peste 60 de ani pentru un vis împlinit
Voleiul gălățean, file de istorie
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cu puțin timp înaintea startului oficial în competițiile naționale, dorim să prezentăm o scurtă istorie a voleiului masculin gălățean.

Primii pași au fost făcuți în anii 50 ai secolului trecut, când la Galați a luat ființă Știința. Un început timid, până în 1959, când această grupare a promovat între cele mai bune echipe din țară, între jucători aflându-se Huhulea, Moşescu, Mihalef şi Zaharica. Această primă fază a fost depășită, în sprijinul formației apărând tot mai mulți oameni de bine, pentru a pune umărul la consolidarea sa. Pe parcurs, această disciplină a devenit o adevărată ambasadoare a sportului gălățean. Progresul nu a fost spectaculos, dar odată ajunşi în topul performerilor, gălăţenii au fost în stare să lupte de la egal la egal cu ”marile puteri”, cum erau, la acea vreme, în anii 60, Rapid, Dinamo sau Steaua. Acestea dețineau supremația și la nivel continental, susținând în mai multe rânduri finalele competițiilor europene. Chiar şi în aceste condiții, gălățenii au ajuns până la a cuceri titlul de vicecampioni (în 1967), apoi au avut alte clasări pe locurile 3 și 4. Din păcate, gruparea gălăţeană nu a reușit niciodată să cucerească laurii competițiilor interne, dar a putut fi considerată ”campioana provinciei”.

Să-i aducem în lumina tiparului și pe o parte dintre cei care au scris istorie. La loc de mare cinste se înscrie Gabriel Udișteanu, un jucător excepțional, ajuns la Galați din fundul Moldovei, care a ”cules” peste 300 de selecții în loturile naționale. L-au acompaniat alți jucători de mare valoare, maeștri și maeștri emeriţi ai sportului, precum George Kramer, Iorga, Ozun, Manu, Brandenburg, Szocs, Petrișor, Traian Vâlsan, un adevărat motor pentru coechipieri, bine ”struniți” de un antrenor de excepție - Florin Balaiș. O altă pleiadă de voleibaliști crescuți la Galați și ”aruncați” în arena înaltei performanțe au fost: Dumitrescu, Antonescu, Mirel Zaharescu (care a fost, apoi, și un foarte apreciat arbitru), Pustiu, Zugravu, Bologa, Păcuraru, Pădureanu, Spânu, Sterea, prezent la JO de la Moscova (1980), când România a înregistrat cea mai frumoasă performanță din istorie - locul al treilea, între tehnicienii lotului fiind și prof. Florin Balaiș. Tot la Olimpiadă au mai fost  clasări foarte bune: pe locul 4 (Tokyo - 1964) sau locul 5 (Munchen - 1972). Au fost clasări excelente și la ”Mondiale” (locul 2 în 1966), respectiv, ”Europene” (locul 1, la Bucureşti), la aceste competiții de vârf evoluând și jucători gălățeni.

Aceste performanțe ale voleiului studențesc gălățean au fost posibile datorită sprijinului neprecupețit al unor oameni cu o mare pasiune pentru sportul cu mingea peste plasă, precum soţii Laura şi Mihai Brandabur (părinţii președintelui actual al Clubului Dunărea), Puiu Manolescu, Petre Vieru, Petru Vâță, Gh. Costin, Florin Șipoș (tatăl antrenorului Florin Șipoș, de la Viva Tenis Club) sau Mițu Sârbu, toți cu funcții înalte în învățământul universitar gălățean.

Spre primul titlu

Spre anii 80, interesul pentru această disciplină s-a mai diminuat, iar ulterior a ieșit la rampă un alt gălățean care și-a pus amprenta. Ing. Spiru Mantu, un mare pasionat, care a înființat o echipă ce din start a purtat numele firmei pe care o patronează - Arcada. La început, echipa a activat în competițiile orășenești, apoi, încet, încet, a apărut o competiție de suflet, purtând aceeași denumire, ”Cupa Arcada”, în care mica echipă gălățeană, fără performanțe de vârf, își măsura forțele cu echipe de top, din Tulcea, Ploiești, Brașov sau Brăila.

Saltul spre marea performanță a fost făcut cu șapte-opt ani în urmă, când Arcada a promovat în primul eșalon, după un turneu ce a avut loc la Galați. Doi pioni principali ai promovării au fost doi jucători gălățeni get-beget: Marian Apostu și Nicușor Harabagiu, ei având și statutul de antrenori.

În imaginea de mai jos, CSM Arcada - campioana României

Foto: Sonia Baciu

În primul sezon, nu a fost chiar rău, echipa clasându-se pe locul 7. Pe parcurs, progresul a fost evident: locul 5, de două ori locul 3, apoi locul 2, iar în ultimul sezon - titlul mult așteptat, de campioană națională. La acest progres au pus umărul un număr mare de jucători, veniți de pe mai toate continentele. Să le amintim numele: Zupang, Radovici, Kosici, De Pra, Janici, Despotovski, Gradinarov, Safronov, Raici, Rangel, Sanderson, Terzici, Perez și lista ar putea continua.

În aceste zile, la Galați, vor avea loc meciurile unei noi ediții a ”Cupei Arcada”, la care au fost invitate fosta campioană - SCM U Craiova, Gloria Buzău, nou-promovată, şi SCV Hebar Pazargic, din Bulgaria. Competiția are loc mâine, sâmbătă și duminică, la Sala Sporturilor ”Dunărea”, iar intrarea publicului este liberă.

Citit 4047 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Septembrie 2019 19:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.