Două dintre cele mai performante echipe ale Galațiului sunt în situaţie critică
Foto: Sonia Baciu

Două dintre cele mai performante echipe ale Galațiului sunt în situaţie critică
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Două dintre cele mai performante formaţii ale sportului gălăţean, United la futsal şi FC Universitatea la fotbal feminin, sunt într-o situaţie foarte grea, după ce promisa completare a finanţării dinspre autorităţile locale nu s-a mai produs. Cele două echipe au avut un parcurs foarte bun în acest an, ambele încheind 2019 pe locul 2 în prima ligă.

În anii anteriori, finanţarea cluburilor sportive de către Consiliul Local se făcea în două tranşe, cu o primă alocare de obicei în prima parte a anului şi apoi o completare în toamnă, prin rectificare bugetară. Aşa era de aşteptat să se întâmple şi în acest an. În vară, United a primit 500.000 de lei, iar FC Universitatea a beneficiat de 370.000 de lei, cu promisiuni de completare la obişnuita rectificare. Însă, între timp, s-a modificat regulamentul de finanţare a structurilor sportive, unde din legislaţia specifică nu s-au importat, referitor la aspectul numărului de finanţări, ambele articole necesare. Astfel, în regulament se precizează că o activitate sportivă poate fi finanţată o singură dată pe parcursul unui an.

"Este probabil o chestiune de interpretare legislativă. Din punctul nostru de vedere, se poate spune că am primit doar o fracţie din finanţarea proiectului, iar la rectificare ar fi fost o completare a aceleiaşi finanţări. Totodată, se poate spune că deja am primit o finanţare şi la rectificare ar fi fost alta, aşa cum a şi fost verdictul departamentului juridic din Primărie. S-a mai încercat o soluţie în această lună, dar a căzut şi aceea în ultimul moment", a explicat Gabriel Călinescu, preşedintele FC Universitatea, cum s-a ajuns în această situaţie.

Finanţare doar pe jumătate de sezon

"Banii primiţi în acest an, 370.000 de lei, plus ce am primit de la un sponsor inimos şi din alte surse, ajung pentru finanţare la limita minimă a unei jumătăţi de campionat, un tur sau un retur, aspect ştiut de către cei din Primărie. Cu eforturi şi riscuri asumate, cu o răbdare şi un devotament din partea fetelor demne de tot respectul, am rezistat şi până la finalul turului actualului campionat, după returul din prima parte a anului. În vară, am încheiat prima ligă pe locul 4 şi am ajuns în semifinalele Cupei României, ceea ce e foarte bine pentru sezonul în care am debutat în eşalonul de elită. Am continuat ascensiunea, iar acum, la finalul turului, suntem pe locul 2, o poziţie excelentă, pe care putem să o menţinem. Dar pentru asta avem nevoie urgentă de sprijin financiar, să putem menţine aceeaşi componenţă a lotului de jucătoare. Noi am demonstrat că suntem performanţi şi că merităm acest sprijin", a adăugat Gabriel Călinescu.

Se vrea modificarea regulamentului

Acesta a mai precizat că Ionuţ Pucheanu, primarul muncipiului Galaţi, a promis sprijin şi are încredere că se va trece cu bine peste acest moment dificil: "Se conturează că acum vom avea foarte repede stabilit bugetul la nivel naţional, se preconizează o bugetare rapidă şi a autorităţilor locale, astfel încât spre sfârşitul lunii februarie să fim şi noi bugetaţi. Ni s-a transmis că va fi modificat şi regulamentul de finanţare", a mai spus preşedintele FC Universitatea. 

La United, doar un sfert din buget

La echipa de futsal United, vicecampioana ultimelor trei sezoane ale primei ligi, lucrurile stau relativ identic. "Situaţia este foarte grea, pentru că nu a venit nimic de la rectificarea bugetară. Ni s-a promis în repetate rânduri că o să se găsească o soluţie, dar ultima încercată a fost respinsă, nici măcar n-a mai ajuns pe ordinea de zi în Consiliul Local. Partea de finanţare care a lipsit a afectat indicatorii economici ai clubului. În fiecare din anii anteriori a fost rectificare, primeam în total în jur de 70 la sută din bugetul necesar, dar în 2019 am primit numai 26 la sută. Încercăm să facem faţă acestei situaţii, jucătorii noştri sunt hotărâţi să încercăm să continuăm la acelaşi standard de performanţă cu care ne-am obişnuit suporterii. Vrem să convingem băieţii să rămânem în aceeaşi formulă, dar nu ştim dacă reuşim, este clar că avem nevoie de susţinere financiară cât mai rapidă", a declarat Cristi Ştefu, preşedintele CS United Galaţi.

Pentru a rezista până la sfârşitului lunii februarie cel puţin, cele două echipe ar avea mare nevoie şi de actualizare rapidă a regulamentului cu prevederile Hotărârii de Consiliu Local numărul 85 din 2017, în care se spunea că pentru structurile sportive care "au în desfăşurare competiţii în liga superioară a ramurii de sport, se pot acorda sume în limita a 1/12 pe lună din bugetul acordat în anul precedent, până la aprobarea bugetului".

Echipa feminină de fotbal FC Universitatea Galați

Citit 5991 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Decembrie 2019 01:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.