Gălăţeanca Cătălina Axente, medaliată la Campionatul European

Gălăţeanca Cătălina Axente, medaliată la Campionatul European
Performanţă cu gândul spre "Tokyo 2020". Cătălina Axente s-a întors, duminică, în ţară cu medalia europeană de bronz
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Gălăţeanca Cătălina Axente (25 de ani) a reuşit cea mai mare performanţă de până acum din carieră, câştigând medalia de bronz, în limitele categoriei 72 kg, la Campionatele Europene de lupte (seniori) de la Roma.

Sportiva legitimată la CSM Dunărea Galaţi, unde a fost formată de antrenorul Dumitru Buleandră, a întrecut-o în sferturile de la lupte libere pe franţuzoaica Kendra Augustine Jocelyne Dacher, iar apoi a pierdut semifinala cu Maria Selmaier (Germania). A urmat meciul decisiv pentru medalia de bronz, în care a învins-o pe italianca Enrica Rinaldi.

Cătălina Axente a fost singura româncă din concursul feminin ajunsă printre medaliate, după ce Kriszta Incze şi Suzanna Georgiana Şeicariu au pierdut meciurile pentru "bronz", iar vicecampioana mondială Alina Vuc a fost învinsă în sferturile de finală.

Gălăţeanca mai are în palmares o medalie europeană de bronz, dar la tineret (Under 23), obţinută în urmă cu doi ani. Multiplă campioană naţională, de la junioare până la senioare, Cătălina Axente este şi medaliată cu bronz la Jocurile Francofoniei din 2017, dar şi campioană mondială la lupte pe plajă (nisip).

Performanţa reuşită de Cătălina Axente este una de excepţie, în contextul în care a avut o accidentare gravă la genunchi (ligamente) şi a fost operată în decembrie 2018, astfel că aproape toată prima jumătate a anului trecut a fost în perioada de recuperare. A revenit foarte repede la un nivel foarte înalt, în vara anului trecut devenind campioană naţională la seniori.

Performanţa de acum, de la Roma, nu a fost deloc o surpriză pentru antrenorul ei de la club, Dumitru Buleandră. „Cu două săptămâni înaintea competiţiei, am fost la Poiana Braşov, unde era lotul naţional în cantonament, pentru a afla direct de la sursă, de la antrenorul lotului, cum se descurcă. Era sigur că poate ajunge la medalie, la cât de serioasă şi muncitoare este în pregătire”, a mărturisit tehnicianul gălăţean.

Urmează calificările pentru Tokyo

Dumitru Buleandră, care spunea încă de acum patru ani că are motive temeinice să ţintească spre o prezenţă la Jocurile Olimpice din acest an, spune că traseul spre Tokyo 2020 este extrem de dificil. „Deşi pare greu de crezut, Campionatul European nu a fost inclus în categoria celor de calificare pentru Jocurile Olimpice. Vor urma două turnee extrem de puternice, în următoarele două luni, în Ungaria şi în Turcia. Trebuie să termine pe primul loc la unul din cele două. Calificările pe zona europeană sunt atât de grele, încât cine ajunge la Tokyo din Europa e favorit la medalie olimpică”, a precizat antrenorul gălăţean.

Delegaţia României a mai obţinut la Roma două medalii, aur prin Alin Alexuc la lupte greco-romane şi argint prin Albert Saritov la lupte libere. România a participat la Europenele de la Roma cu 16 sportivi, federaţia de specialitate îndeplindu-şi obiectivul, câştigarea a două-trei medalii.

 

Citit 3813 ori Ultima modificare Duminică, 16 Februarie 2020 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.