La doi ani şuta în lustră, iar acum e în echipa naţională. Începuse cu handbalul şi venea pe ascuns la fotbal

La doi ani şuta în lustră, iar acum e în echipa naţională. Începuse cu handbalul şi venea pe ascuns la fotbal
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Fotbalul feminin este în plină expansiune, ajungându-se la un număr atât de mare de echipe, încât a fost nevoie de extinderea până la campionatul Ligii a III-a. Una dintre principalele explicaţii este pasiunea fotbalistelor pentru acest sport, cel puţin la fel de intensă ca în cazul băieţilor, iar povestea Mariei Stamate, gălăţeanca de la FC Universitatea ajunsă în echipa naţională, este pe cât de cuceritoare, pe atât de elocventă.

Maria Stamate (20 de ani) trecuse pe la naţionala de junioare şi pe la cea de futsal senioare, iar în urmă cu o lună a trăit şi cea mai mare satisfacţie a oricărui sportiv, debutul în echipa naţională de senioare. Parcursul excelent al echipei de club unde s-a format, FC Universitatea, ajunsă pe locul al doilea în prima ligă, i-a atras atenţia selecţionerului Mirel Albon, care a remarcat randamentul foarte bun avut de „Stami”, mai ales după reprofilarea din mijlocaş ofensiv de bandă în fundaş dreapta, mutare a antrenorilor gălăţeni făcută în sezonul trecut, care, iată, s-a dovedit foarte inspirată. Astfel, Maria a fost chemată la prima reprezentativă la începutul lunii martie, pentru un turneu cu meciuri de pregătire în Antalya. Mai fusese la un stagiu al naţionalei de senioare în urmă cu doi ani, dar atunci n-au fost jocuri. Acum a avut bucuria debutului, fiind integralistă încă din prima partidă, 4-1 cu Hong Kong.

Pasiune de la doi ani

„Ai mei mi-au povestit că, atunci când aveam vreo doi ani, m-am întâlnit cu un grup de fotbaliști în Constanţa și am început să dau cu șutul în minge. Imediat, mingea a devenit jucăria preferată, ajungând repede să sparg o lustră din casă. Mă jucam cu mingea, nu cu păpușile.

De la Constanța, am venit la Berești, la trei ani. Am crescut mai mult cu băieții, cum terminam temele, ieșeam să mă joc cu ei. Desigur, fotbalul ne era principalul mod de joacă. Băieții mă alegeau pe mine în echipă, eram prima lor opțiune, eram considerată de-a lor”, ne-a povestit Maria, cum s-a înfiripat şi apoi consolidat pasiunea pentru fotbal.

A fost crescută de bunică la Berești, unde a învățat până în clasa a IX-a. Profesor îi era Claudiu Berescu, fost jucător de tenis de masă, astfel că pe lângă ora de educație fizică, mai făcea și antrenamente la tenis de masă, adunând, în vreo trei ani în care a jucat ping-pong, un teanc de diplome obţinute la competiţiile şcolare, inclusiv la fotbal-tenis.

Handbalistă la CS Şcolar

Apoi a trecut de la tenis de masă la handbal, la sugestia profesorului Nicu Ciortan, care i-a spus că este potrivită pentru asta şi a îndrumat-o către CSS Galați. „Acolo, cu doamna Maria Lupu antrenor, am făcut patru ani, până am terminat Liceul Sportiv”.

În clasa a XII-a, a avut un prim contact cu fotbalul la nivel de club. „La handbal, mai jucam și fotbal la antrenamente, m-a văzut cealaltă antrenoare, Adina Oprea, și m-a întrebat dacă știu de existența echipei de fotbal fete din Galați. M-am interesat, am găsit echipa de atunci, Oțelul, dar nu i-am zis doamnei că vreau. Am mers pe ascuns la un antrenament la Oțelul, dar a fost primul și ultimul acolo, căci a aflat doamna antrenoare și nu m-a mai lăsat să merg. Am renunţat la fotbal în acel moment”.

Fotbal pe ascuns

Maria Stamate a ajuns în fotbalul la nivel organizat trecând prin momente pe care acum le povesteşte râzând. „Când aveam liber, mă duceam la Berești, iar Gabi Călinescu (n.r. - fondator al FC Universitatea, alături de Alex Caracaş) făcea antrenamente acolo, participa cu echipa de fete a şcolii la un campionat interliceal. Fostele mele colege de clasă mi-au povestit că ele joacă fotbal, aşa că m-am dus și eu la antrenamente, să joc de plăcere. A trecut aceea perioadă, iar în 2015 a început el să mă caute, când s-a înființat echipa. Însă eu eram la handbal şi nu voiam, ca să nu-mi supăr antrenoarea. Mă oprea pe stradă să îmi facă legitimație, eu îl tot refuzam. La şcoală, insistau Carmen (n.r - Carmen Marcu, componentă a echipei naţionale de junioare U19) şi alte fete. Mă asaltau din toate părţile, încât l-am blocat pe Gabi pe Facebook, am blocat pe toată lumea, ca să mă lase-n pace”.

N-a rezistat atracţiei pasiunii, a fost legitimată, dar mergea pe ascuns la fotbal, în paralel cu handbalul. „La primul meci, mi-am luat geanta cu echipament și urcam spre stadion rugându-mă să nu mă vadă antrenoarea de la handbal. Da’ de unde să scap, tocmai atunci a trecut cu maşina pe acolo. Aoleu, în ce am intrat, mi-am spus atunci, de îmi era frică să mai merg la handbal, nici n-am avut curajul să-i răspund la telefon. Mi-a ținut morala vieții, când m-a prins. Aşa am continuat să practic ambele sporturi, fotbalul tot pe ascuns. Îmi amintesc că am avut un meci de handbal în deplasare, am ajuns seara foarte târziu acasă, iar la 3 dimineață am plecat spre Reghin, era al doilea meu meci de fotbal. Aaaa, să vă mai zic una amuzantă. La un meci de handbal am şutat la poartă cu piciorul! N-am realizat, a fost instinctual, din obişnuinţa de dincolo. Apoi, totul a venit de la sine. Am terminat liceul, tot de atunci şi cu handbalul”.

Meciurile dragi sufletului

Maria ne-a mai mărturisit că trei din meciurile cu FC Universitatea jucate până acum îi vor rămâne mereu dragi sufletului: „Cel de promovare în prima ligă de la Constanța, din 2018, unde am avut galeria cu noi, cu fetele de la echipa a doua. Apoi, două din turul acestui campionat, cel de acasă cu Olimpia Cluj (n.r. - scor 1-1) şi cel din Timiş, când am câştigat pe terenul celor de la Fortuna Becicherecu Mic, victorie care s-a dovedit decisivă pentru a face rocada cu ele în clasament, să urcăm pe locul 2”.

În această iarnă, a fost chiar ofertată de Olimpia Cluj, campioană mereu în ultimul deceniu, dar a preferat să aleagă cu sufletul, rămând să continue lupta pentru medalii alături de colegele de la FC Universitatea Galaţi.

În paralel, Maria Stamate este şi studentă la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, în ultimul an.

Citit 2100 ori Ultima modificare Joi, 02 Aprilie 2020 16:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.