Handbaliştii refuză să joace prea devreme
Foto: Sonia Baciu

Handbaliştii refuză să joace prea devreme
Handbalistele de la CSM Galaţi ar urma să joace direct la turneul semifinal
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal (FRH) a decis, în urma unei videoconferinţe, reluarea sezonului pe 31 mai, în cazul în care autorităţile vor permite acest lucru. Mulţi sportivi şi-au făcut publică intenţia de a refuza să intre în teren aşa devreme, considerând că le este pusă în pericol sănătatea.

Federaţia vrea să reia sezonul pe 31 mai

Din ultimele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis şi ale unor membri ai Guvernului, se intenţionează ca din 15 mai să nu mai fie prelungită starea de urgenţă, iar cei din conducerea FRH mizează pe faptul că echipele îşi vor putea relua antrenamentele imediat. Consiliul de Administraţie al FRH a hotărât ca, în cazul în care această variantă va fi permisă de autorităţi, să fie reluată prima ligă masculină după numai două săptămâni de pregătire, cu disputarea celor două meciuri restante pe 31 mai, iar ultimele trei etape să se joace în 9-11 iunie sub formă de turneu, ceea ce va fi final de campionat, pentru că se renunţă la play-off şi play-out.

În prima ligă feminină, reluarea campionatului este planificată pe 10 iunie.

"Ofer tricou pentru cine vrea să joace"

Decizia a stârnit reacţii diverse, mai mulţi sportivi declarându-şi nemulţumirea, în condiţiile în care handbalul este unul dintre sporturile cu mult contact fizic. "Mă scuzați, dar la sănătatea jucătorilor se gândește cineva? Noi nu avem nimic de spus? E sănătatea noastră în joc și consider că nu este OK", a declarat Mădălina Zamfirescu, jucătoare legitimată la SCM Rm. Vâlcea şi componentă a lotului național. Extrema Andreea Chiricuţă, fostă la Galaţi şi acum la Rapid, şi-a exprimat intenţia de a refuza să joace în perioada indicată de federaţie: "Ofer tricou mărimea L, pentru cine vrea să joace".

Refuz de la opt echipe

Interul Alin Şania (37 de ani, HC Buzău), handbalist cu aproximativ 100 de selecţii în echipa naţională, a precizat că în urma discuţiilor avute cu colegi de alte echipe, majoritatea va refuza să intre pe teren. „În urma discuțiilor avute cu jucători de la opt echipe, nu suntem de acord să jucăm, din motive de siguranță. Nu avem niciun fel de luptă cu federația, dar pur și simplu nu se simțim în siguranță să jucăm. Nu ne poate garanta nimeni că nu ne putem infecta cu coronavirus. În plus, în sistemul pe care îl vrea federația, avem foarte puțin timp să ne antrenăm la comun. Trebuie să facem o vizită medicală, pentru că ne obligă, trebuie să fim testați toți de COVID-19. Apoi, sunt colegi plecați în străinătate, ei trebuie să se întoarcă și să stea două săptămâni în carantină, iar să-i bagi apoi direct la meciuri, va fi foarte greu”, a explicat Șania, pentru prosport.ro. Acesta a mărturisit că aceeași opinie o împărtășesc colegi de Poli Timișoara, HC Vaslui, CSM Bacău, CSM Făgăraș și CS HC Buzău, plus încă trei cluburi care au preferat să nu-şi facă publică poziţia.

Alexandru Dedu, preşedintele FRH, a invocat ca argument în favoarea deciziei luate şi factorul financiar. „Ne dorim ca toate competițiile să se termine pe teren. Oamenii trebuie să înțeleagă că este un moment dificil, peste care se va trece. Nu știm când exact, dar se va trece. Există în spate niște investiții și trebuie să aibă o finalitate. Vorbim strict pe parte financiară, administrativă. Ținând cont de acest lucru, este foarte bine pentru toată lumea ca tot ce înseamnă clasament să fie obținut pe teren. Din punct de vedere sportiv, lucrurile sunt foarte clare. Cei care merită vor participa în cupele europene, vor retrograda, vor promova. Este foarte important ca acest lucru să se întâmple sportiv”, a declarat Dedu.

CSM Galaţi, din 12 iunie

În ceea ce priveşte eşalonul secund, acolo unde formaţia feminină CS Municipal este pe primul loc în Seria A şi are ca obiectiv promovarea în prima ligă, s-a decis să nu se mai joace ultimele etape din sezonul regulat şi să se treacă direct la turneul semifinal, care să se joace în perioada 12-14 iunie. Vor participa opt echipe, primele două clasate în acest moment în cele patru serii. Ocupantele primelor patru locuri de aici ar trebui să se întâlnească apoi la turneul final (19-21 iulie), pentru desemnarea celor două echipe ce promovează direct, celelalte două urmând apoi să joace turneul de baraj (28-30 iulie).

Alexandrina Soare, antrenoarea echipei gălăţene, îşi doreşte finalizarea sezonului, dar consideră că datele planificate sunt cam prea devreme. “Când autorităţile vorbesc că se doreşte să se păstreze impunerea purtării măştilor de protecţie, noi să intrăm în teren, unde este contact fizic şi se vorbeşte mult între jucătoare, mai ales pe faza de apărare, cred că asa ceva nu este posibill. Sunt sceptică că ni se va permite atât de repede să jucăm. Urmează să discut cu fetele, să le aflu părerea, în primul rând este vorba de sănătatea lor. Este foarte important pentru noi să nu se anuleze sezonul, avem jucătoare de primă ligă şi ar fi crunt încă un an în eşalonul secund, ar fi extrem de greu să-şi păstreze motivaţia. Sper să se ajungă la o soluţie în care să fie bine pentru toată lumea”, a spus Alexandrina Soare.

“Vrem să jucăm, să vedem când se poate”

Daciana Balaban, cea mai experimentată jucătoare din lotul gălăţean, a spus că din punct de vedere sportiv nu este o problemă data la care este programat turneul semifinal. “Dacă începem imediat după 15 mai antrenamentele la comun, până pe 12  iunie este timp să ne punem la punct cu pregătirea. Nu prea ştiu ce să zic despre celălalt aspect. Chiar dacă sunt testate pentru coronavirus toate jucătoarele, ne vom aduna la turnee, vom avea contact cu cei de la hotel, de la restaurant, greu de estimat cât de sigur poate fi. Noi vrem să jucăm, vă daţi seama ce ar însemna pentru echipă anularea campionatului şi să nu promovăm acum, dar să vedem când şi dacă se poate”, a spus Daciana Balaban.

CSM Galaţi şi-a câştigat toate cele 17 meciuri disputate în Seria A, având un avans de 21 de puncte faţă de a doua clasată, HCF Piatra Neamţ.

Citit 1135 ori Ultima modificare Joi, 23 Aprilie 2020 22:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.