Măsuri lipsite de utilitate pentru reluarea sportului

Măsuri lipsite de utilitate pentru reluarea sportului
Excelentul gazon de la stadionul "Oţelul" va rămâne în continuare neutilizat
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Condiţiile pentru reluarea activităţii la sporturile de echipă, impuse de protocolul dintre Ministerul Sănătăţii şi cel al Tineretului şi Sportului, sunt atât de drastice încât totul devine imposibil de pus în practică, cu foarte puţine excepţii. La Galaţi, se conturează că nici o echipă nu va mai relua sezonul 2019-2020.

"Acele cerințe nu știu dacă pot fi respectate cu strictețe nici măcar de cluburile de Liga 1. Parcă sunt date numai așa… să nu le poată respecta nimeni din ligile inferioare", a concluzionat perfect Andrei Ciutac, preşedintele echipei de fotbal Foresta Suceava, din Liga 3.

Guvernanţii impun pentru reluarea antrenamentelor izolare totală două săptămâni, apoi testare pentru Covid-19 şi, dacă totul este în regulă, abia de atunci se poate trece la antrenamente, individuale la început, totul într-un regim de cantonament strict. Sportivi, antrenori, medic, personalul administrativ, de la şofer la personalul de curăţenie şi spălare a echipamentului, toţi vor trebui să nu părăsească deloc cantonamentul (minimum 14 zile pentru personalul administrativ), iar terenurile de antrenament trebuie să fie folosite doar de echipa în cauză. Plus testări repetate, care vor costa destul de mult cluburile.

Practic, opinia generală a celor din sportul românesc este că aceste condiţii au fost făcute cât să poată fi aplicate doar de cluburile de fotbal din LIga 1, care au din drepturile tv resurse financiare un pic peste restul, iar unele au chiar baze proprii pentru cantonamente.

Nici măcar la fotbalul din Liga 1

Însă, condiţiile impuse de guvernanţi nu sunt utile nici măcar celor din Liga 1 de fotbal, unde este nevoie de reluarea campionatul cel târziu la mijlocul lunii iunie, pentru a-l termina la final de iulie, termen fixat de UEFA. Cele două săptămâni de izolare totală ce preced pregătirea sportive, dacă ar începe la ieşirea din starea de urgenţă, din 15 mai, ar însemna start de antrenament abia la 1 iunie. Ar fi nevoie de patru săptămâni de antrenamente înainte de meciuri, aşa că s-ar ajunge la reluarea Ligii 1 în jur de 1 iulie şi n-ar mai fi timpul necesar pentru terminarea competiţiei.

Unele cluburi plănuiesc să intre încă de acum în perioada de izolare totală pentru a câştiga timp, însă tot rămâne o mare problemă: două săptămâni fără ieşire din cameră ar însemna pierderea totală a acumulărilor antrenamentelor făcute până acum de sportivi în casă şi în jurul domiciliului (lucru permis acum, dar nu şi în izolarea totală), astfel că totul ar însemna pregătire de la zero în cantonament, caz în care trei - patru săptămâni n-ar mai fi de ajuns.

În concluzie, ar fi nevoie de aproape două luni de cantonament, cu începere imediat, iar astfel de costuri pot fi suportate de foarte puţine cluburi din ţară.

FRF cere revizuirea ordinului

Cei din Federaţia Română de Fotbal (FRF) ar fi dorit testarea sportivilor la început, intrarea în cantonament imediat după ce au rezultatele, cu antrenamente încă de la început pe grupuri de maximum patru sportivi şi păstrarea distanţei fizice între aceştia, evitându-se astfel toate efectele inverse ale celor două săptămâni de pauză totală cerute de guvernanţi.

Răzvan Burleanu, președintele FRF, a afirmat că va face demersuri pentru o discuţie suplimentară cu MTS și Ministerul Sănătății, precizând că, în cazul în care fotbalul din România nu se va relua pe 13 iunie, nu se va putea finaliza campionatul și Cupa României. „În urma acestui ordin, vom avea nevoie de o întâlnire suplimentară cu MTS si cu Ministerul Sănătății. În acest ordin nu se înțelege dacă sunt reguli sau recomandări, considerăm că ar trebui să mai suporte modificări. O nouă izolare la domiciliu ar produce un efect negativ, iar jucătorii ar pierde tot ce au acumulat până acum prin antrenamente. Dacă nu vom începe nici la 13 iunie, nu vom reuși să terminăm campionatul și Cupa României şi nu vom putea da la UEFA echipele care vor participa în preliminariile cupelor europene. Noi ne dorim ca jucătorii să intre în izolare în bazele de pregătire. În momentul de față, ne concentrăm pe reluarea antrenamentelor, dar lucrăm la un protocol și pentru reluarea campionatului cu cât mai puțini oameni angrenați în organizarea meciurilor. Ne-ar fi foarte ușor să revenim la antrenamente pe 15 mai, în grupuri de câte patru”, a spus Burleanu.

În Galaţi, greu şi pentru handbal

În Galaţi, teoretic mai este în discuţie terminarea sezonului de echipele de fotbal şi cea feminină de handbal. La prima ligă de fotbal feminin, acolo unde FC Universitatea Galaţi este pe locul 2 înaintea returului, deşi toată lumea dorea să se joace, după apariţia condiţiilor cerute de cele două ministere, opinia majorităţii cluburilor este îngheţarea sau anularea campionatului, pentru că nu au posibilităţi să respecte impunerile guvernanţilor, de la baze sportive până la buget.

La băieţi, în Seria 1 din Liga 3, acolo unde sunt echipele gălăţene Oţelul şi Sporting Lieşti, toate formaţiile, cu excepţia celor de la Aerostar Bacău, voiau îngheţarea campionatului încă dinaintea apariţiei ultimelor reguli, aşa că este clar că aici nu se va mai juca.

Într-o situaţie delicată este echipa feminină de handbal CSM Galaţi, prima în seria sa din eşalonul secund şi cu obiectiv promovarea. În cazul ei, federaţia stabilise luni, 4 mai, ca turneul final cu primele două clastae din fiecare serie, să se joace în 19-21 iunie, dar noile condiţii sunt foarte greu de îndeplinit, în opinia antrenoarei Alexandrina Soare. „Nu am luat încă o decizie, dacă intrăm sau nu în cantonament şi de când, pentru că este o problemă destul de complexă. Căutăm soluţii, dar condiţiile impuse sunt foarte de îndeplinit. Ar însemna să stăm două luni continuu în cantonament strict şi nu doar sportivii, ci şi stafful tehnic. Poate noi am găsi soluţii, dar nu pot asta toate echipele implicate. De altfel, nici nu cred că vom mai putea juca în acest sezon, pentru că la noi e vorba de contact fizic şi de multă comunicare în teren. Faceţi o comparaţie cu teatrele, unde am auzit ministrul Culturii spunând că va permite accesul publicului, dar cu distanţare fizică între cei maximum 50 de spectatori permişi în sală”, a spus Alexandrina Soare.

Federaţia Română de Handbal a precizat după decizia luată luni că are programată o nouă întrunire a Consiliului de Administraţie în 18 mai, pentru a reanaliza situaţia, care acum impune o convocare mult mai devreme. Una dintre variantele discutate şi cea mai probabilă este mărirea primei ligi la 16 echipe şi promovarea a trei formaţii, printre care şi CSM Galaţi, fără noi jocuri, pe baza clasamentelor existente şi a garanţiilor bugetare că pot face faţă costurilor din primul eşalon.

Citit 1989 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Mai 2020 23:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.