Atleții, fără locuri de antrenament

Atleții, fără locuri de antrenament
Soluții pentru revenirea în activitate după ieșirea din starea de urgență, dar nu pentru toată lumea. Rebeca Ciocan și condițiile de antrenament pe timp de pandemie
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Dacă la nivelul sporturilor de echipă s-au identificat câteva soluții pentru revenirea în activitate după ieșirea din starea de urgență, la sporturile individuale, cum ar fi atletismul, lucruri nu arată deloc bine. Pentru atleţi, cea mai bună variantă ar fi redeschiderea stadioanelor sau măcar a parcurilor.

Izolați de la jumătatea lunii martie, atleții de performanță se antrenează în casă, fiecare cum poate, în această situație aflându-se și Rebeca Ciocan, campioană națională. "Sportivii de performanță au nevoie de acces în bazele sportive, acestea sunt goale și ei ne trimit să ne antrenăm pe strada sau în parcuri, dar nici în acestea din urma nu e permis accesul. Dacă ar permite intrarea pe stadion, în cazul nostru ar fi vorba de două persoane într-o oră, am putea avea și o siguranță mai mare, și condiții mai bune de antrenament. În interior nu poți face nici menținere, îți trebuie materiale. Noi avem ceva experiență cu antrenamentul în interior, iarna facem antrenamentele de forță în casă, mergem doar de trei ori la antrenament afară și am cumpărat materiale pentru a suplini cu antrenamente în casa. Dar sunt mulți pe care i-a prins criza în șlapi, ei au făcut abdomene și flotări două luni de zile", ne-a declarat Nicolae Ciocan, tatăl atletei.

Rebeca s-a antrenat indoor, în ultimele două luni, iar pentru a se putea gândi la rezultate bune în competițiile viitoare are nevoie de cel puțin trei luni de antrenament specific. Şi-a amenajat în casă traseele dorite, în funcţie de dotările avute, şi s-a pus pe tropăit, capitol unde se poate considera norocoasă, pentru că a avut vecini înţelegători, mai ales cei de la etajul imediat inferior. 

Sportivul și antrenorul, înaintea clubului

Preşedintele Federaţiei Române de Atletism (FRA), Florin Florea, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, că la atletism sportivii au şansa de a face antrenament individual, dar nu ştie câţi dintre ei vor dori şi vor putea să intre în cantonament strict, conform ordinului de reluare a activităţii sportive emis de Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Sănătăţii.

”Pentru lotul olimpic, dacă sportivii doresc să meargă în cantonamente şi să facă antrenamente colective cu respectarea ordinului Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerul Sănătăţii, vom vedea. Noi i-am întrebat azi pe sportivi şi antrenori să ne spună cine doreşte să meargă în cantonament. Nu suntem nici la fotbal şi nici la alte sporturi de echipă. Atletismul este un sport individual, în care suveran este sportivul. Deci de performanţă răspunde sportivul, antrenorul, clubul şi apoi federaţia, dar voluntar, ca să spun aşa. Sportivii sunt partenerii noştri, ei sunt ai cluburilor, pentru că acolo sunt angajaţi. Adevărat este însă că noi le recomandăm diverse lucruri, avem specialişti, ne consultăm, dar decizia privind pregătirea o iau sportivul şi antrenorul. Deci dacă vor fi sportivi din lotul olimpic care vor dori să meargă în cantonament cu respectarea ordinului dat de MTS, atunci vom informa şi noi mai departe că avem 2, 4, 5 persoane care vor în cantonament. Dar, după cum spuneam, la noi lucrurile sunt mai simple. Asta pentru că atletismul are şansa de a face antrenamente individuale, nu e nevoie de antrenament colectiv. De asta noi nu vrem să comentăm şi să intrăm în polemici privind reluarea antrenamentelor. Fiecare federaţie are specificul ei şi îşi face politica pe care o consideră, ca să obţină maximum de eficienţă”, a spus oficialul FRA.

În imagine, Stadionul Dunărea (Sursa foto, arhiva VL)

În ceea ce privește reluarea efectivă a antrenamentelor, după 15 mai, președintele FRA face precizarea că ”Federaţia Română de Atletism nu trebuie să fie pregătită pentru reluarea antrenamentelor după 15 mai, ci sportivii, antrenorii şi cluburile. Ei trebuie să fie pregătiţi. Noi am cerut MTS să se deschidă după 14 mai stadioanele şi parcurile. Ăsta e primul lucru care ne trebuie nouă, la atletism. Dacă se rezolvă treaba asta şi se deschid stadioanele şi parcurile atunci pentru FRA este OK. Restul sportivilor, care nu sunt în lotul olimpic, vor continua pregătirea... dar să vedem ce restricţii vor fi în starea de alertă. Pentru că, dacă se deschid stadioanele şi parcurile, toţi sportivii se vor putea antrena normal, de două ori pe zi, de patru ori pe zi, cum doreşte fiecare”, a afirmat el.

 
Citit 1966 ori Ultima modificare Vineri, 08 Mai 2020 11:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.