Condiții mai permisive de reluare a activităţii sportive

Condiții mai permisive de reluare a activităţii sportive
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Răzvan Burleanu, președintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), a vorbit la DigiSport despre reluarea Ligii I și condițiile în care aceasta va putea fi realizată începând de astăzi, odată cu ridicarea stării de urgență.

Astfel, cluburile din Liga I de fotbal, ca de altfel şi cele din alte sporturi, îşi pot relua antrenamentele de astăzi, în regim de cantonament, fiind obligate să le efectueze sportivilor câte trei teste pentru COVID-19, la intrarea în cantonament, în ziua a 7-a şi în ziua a 14-a, după cum a anunţat, miercuri, ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe.

"Ne-am asumat mai multe obiective: ca pe 15 mai să începem antrenamentele în grupuri de patru jucători, iar de la 1 iunie să începem antrenamentele cu toți jucătorii. Peste două săptămâni, președintele Iohannis a zis că vom avea un alt val de relaxări. Atunci vom creiona un calendar competițional", a declarat Burleanu, la DigiSport.

Odată cu încetarea stării de urgență, nu va mai fi nevoie ca fotbaliștii să intre într-o perioadă suplimentară de două săptămâni de izolare totală, fără antrenamente, înainte de a se alătura echipelor de care aparțin. "Am primit oficial această confirmare: nu mai este nevoie de izolarea la domiciliu, atât timp cât jucătorii au posibilitatea unui cantonament pus la dispoziție de către club, unde din punctul nostru de vedere jucătorii pot fi mult mai bine protejați", a spus președintele FRF. Acest lucru este unul benefic pentru echipe, deoarece nu se va pierde din forma fizică cu care sportivii au venit de acasă, unde fiecare s-a antrenat după posibilități. "Ceea ce ne-am dorit a fost să evităm o pauză totală de izolare la domiciliu de 14 zile, am și reușit asta. Jucătorii ar fi pierdut tot ceea ce au acumulat în antrenamentele individuale sau de grup. O nouă izolare la domiciliu ar fi produs un impact negativ în ceea ce privește pregătirea fizică, dar și în ceea ce privește starea mentală a acestora", a concluzionat Burleanu.

Regulile vor fi foarte stricte, însă există totuşi riscuri care nu pot fi controlate. Astfel, Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) are în vedere şi posibilitatea în care un jucător s-ar putea infecta. "La discuţia cu FRF, ei au convocat o şedinţă cu cluburile, au spus că vor să aibă o discuţie cu noi, au elaborat un protocol împreună cu MTS şi experţi epidemiologi. A rămas ca astăzi să ne comunice tot protocolul care trebuie transmis către cluburi. Ce nu conţine protocolul sunt sancţiunile şi procedura în care anumiţi jucători sunt depistaţi pozitiv. De aia se antrenează în grupuri de patru jucători. Pentru că, dacă unul din ei este depistat pozitiv, se izolează doar acel grup. Această metodă de lucru nu ar trebui să afecteze pregătirea. Aici e şi o altă problemă, e greu să supraveghezi aşa ceva. Probabil că presa, care e a patra putere în stat, are o mare influenţă", a declarat Justin Ştefan, secretarul general al LPF, în emisiunea Fotbal Club.

Decizii importante pentru Liga a II-a

După ce FRF a decis ca actuala ediție de Liga a III-a să fie suspendată, oficialii forului național au luat o nouă hotărâre, în urma unei videoconferințe, cu privire la liga secundă. În urma votului reprezentanților cluburilor, s-a decis ca varianta "câștigătoare" pentru acest sezon să fie cea în care în Liga a II-a va avea loc un play-off cu înjumătățirea punctelor pentru primele șase echipe clasate și cinci jocuri pentru fiecare, iar în acest an nicio echipă nu va retrograda în Liga a III-a. Cele șase echipe participante la play-off-ul pentru promovarea în Liga I sunt UTA, CS Mioveni, Turris Turnu Măgurele, FC Argeș, Petrolul Ploiești și Rapid București. Acest format ar urma să înceapă pe 4 iulie.

Citit 1375 ori Ultima modificare Joi, 14 Mai 2020 22:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.