Au decis ca promovarea handbalistelor să se joace pe teren, dar fără să ştie când şi cum
Foto: Sonia Baciu

Au decis ca promovarea handbalistelor să se joace pe teren, dar fără să ştie când şi cum
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Consiliul de Administrație al Federaţiei Române de Handbal (FRH) a decis, ieri, total invers faţă de concluzia discuţiilor cu reprezentanţii cluburilor din primele două ligi de săptămână trecută: promovatele în elită vor fi desemnate în urma disputării turneului final al eşalonului secund. Când? Cândva!

În Liga Naţională nu se mai poate juca, iar campionatul a fost îngheţat, dar în eşalonul secund se poate juca, acest paradox reiese din hotărârea Consiliului de Administraţie al FRH. Din prima ligă nu retrogrodeaza nimeni şi vor promova trei echipe, Liga Naţională fiind astfel extinsă la 16 formaţii. Cu 14 voturi pentru şi două împotrivă, s-a stabilit că promovarea în Liga Națională se va juca pe teren, între opt echipe - primele două clasate din cele patru serii - printre care se află şi CSM Galaţi. Încă nu s-a decis o dată fixă și nici măcar modalitatea de desfășurare a turneului!

Competiția se va desfășura după minimum o lună de la permiterea reluării antrenamentelor în sală. În cel mai optimist scenariu, în luna iulie, dacă vor fi permise antrenamentele de la 1 iunie. Acest aspect generează posibilitatea, cel puţin teoretică, să avem meciuri de handbal în program, dar fără handbaliste in teren sau cu echipe incomplete, pentru ca multora dintre jucătoare le expira contractele în 30 iunie şi nu pot fi obligate să şi le prelungească.

"Promovatele vor fi condamnate la retrogradare"

Alexandrina Soare, antrenoarea echipei gălăţene, vede această decizie cam ca o condamnare a celor ce vor promova la o retrogradare din primul sezon. "Dacă am fi putut juca cum se stabilise la începutul lunii, în 19-21 iunie, ar mai fi fost ceva timp să ne pregătim pentru sezonul următor, în cazul promovării. Aşa, vom juca în iulie sau chiar august. Abia atunci vom şti sigur daca suntem promovaţi, implicit dacă trebuie să fortificăm lotul pentru a face faţă nivelului din prima ligă. Însă va fi prea târziu, că nu prea vom mai avea ce jucătoare valoroase să transferăm. Negocierile încep de acum, ce jucătoare este la final de contract îşi caută deja angajament convenabil, nu stă nimeni să ne aştepte pe noi până în august să afle dacă le facem ofertă concretă sau nu. Din acest punct de vedere, sunt cam asigurate cele 13 echipe care rămân acum în Liga Naţională că va avea cine să retrogradeze - noile promovate. Plus că nu ştiu dacă din punctul de vedere al sănătăţii este în regulă să jucăm. În handbal este contact mult, se vorbeşte mult pe teren, riscul îl văd destul de mare", a spus Alexandrina Soare.

Şi din punct de vedere financiar, "programarea" meciurilor de promovare pentru nu se ştie când generează probleme, pentru că înseamnă plăţi către jucătoare, aflate sub contract sau care accepta prelungirea, şi de la 1 iulie încolo, plus costurile activităţii zilnice, în condiţiile în care în mod normal atunci era planificată vacanţă, aşa că va fi nevoie de suplimentare de buget.

În 4 iunie, Consiliul de Administraţie al FRH hotăra ca turneul final al eşalonului secund să se joace în perioada 19-21 iunie. Apoi, în urmă cu o săptămână, s-a propus îngheţarea şi prmovarea directă a trei echipe, cu cea mai bună linie de clasament (raport puncte/meciuri jucate) din momentul suspendării competiţiei, iar majoritatea cluburilor au fost de acord cu aceasă variantă.

Fără campioană

De asemenea, s-a hotărât să nu se acorde titlurile în acest sezon în ligile naționale şi îngheţarea campionatului cu clasamentul final considerat cel de acum. Decizia a fost adoptată cu 11-5 la voturi, iar hotărârea a fost unitară pentru cele două competiții, feminină și masculină. Astfel, Dinamo la masculin și SCM Rm. Vâlcea la feminin au terminat sezonul pe locul 1. Votul modului în care se va finaliza campionatul a fost între cele două variante: "Clasamentul actual" și "Model norvegian", care s-a încheiat la vot cu scorul 9 la 7. În cupele europene se va merge pe clasamentul actual, conform site-ului oficial al Federației României de Handbal, după criteriile intermediare (10-6 la voturi), SCM Rm. Vâlcea merge direct în Liga Campionilor, în timp ce echipa CSM București va solicita wildcard.

Totodată, membrii Consiliului de Administrație au aprobat ca ediția 2019-2020 a "Cupei României" să se desfășoare în deschiderea anului competițional 2020-2021, dacă va fi posibil.

"În momentul de faţă nu pot să spun cine şi cum şi ce trebuie să facă” – Alexandru Dedu, preşedinte al Federaţiei Române de Hanbdal

 

Citit 1577 ori Ultima modificare Marți, 19 Mai 2020 14:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.