HANDBAL. S-a hotărât sistemul turneului de promovare
Foto: Sorin Pană / Sportul Ilustrat

HANDBAL. S-a hotărât sistemul turneului de promovare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

UPDATE: După aproape opt ore de dezbateri, Consiliul de Administraţie al FRH a luat câteva hotărâri importante referitoare la regulamente şi sisteme competiţionale. Pentru turneul de promovare în primă ligă feminină, unde CSM Galaţi este mare favorită, s-a mers până la urmă pe varianta din regulament, cu două grupe urmate de semifinala şi finale. Astfel, CSM Galaţi va fi în Grupa I alături de Dacia Mioveni, Știința București şi CSM Tg. Mureș. Primele două clasate vor juca apoi semifinalele cu fruntaşele din cealaltă grupă şi apoi finalele, pentru cele trei locuri de promovare. Foarte important, s-a aprobat folosirea la turneul de promovare a jucătoarelor transferate în această vară, cu o condiţie, contractele acestora să fie valabile cel puţin pentru tot sezonul următor. Astfel, CSM Galaţi va putea miza inclusiv pe recentele achiziţii Nikolina Knezevici şi Mădălina Conache. 

Datele de desfăşurare pentru turneuld epromovare nu a fost încă stabilită, în schimb s-a anunţat când va începe ediţia următoare a Ligii Naţionale feminine: 27 august.


Federaţia Română de Handbal (FRH) a amânat cu o zi, pentru astăzi, şedinţa Consiliul de Administraţie care are ca principal punct pe ordinea de zi stabilirea sistemului competiţional pentru turneul de promovare din liga secundă.

Turneul final al eşalonului secund (masculin şi feminin) este singura competiţie ce urmează să mai aibă loc în acest sezon, după ce toate celelalte au fost "îngheţate", ca efect al epidemiei de coronavirus. Participă câte opt echipe, primele două clasate din cele patru serii ale Diviziei A, la feminin, unde este angrenată CSM Galaţi, miza fiind cele trei locuri de promovare în Liga Naţională.

Încă nu se ştie când, unde şi cum se vor juca aceste turnee. La ultima dintre cele trei necunoscute, modalitatea sistemului competiţional, un răspuns este aşteptat de la sedinţa Consiliului de Administraţie al FRH, care era anunţată pentru ieri, dar a fost amânată pentru astăzi, în sistem videoconferinţă.

Conducerea federaţiei propune două variante. Una dintre ele presupune o primă fază cu meciuri eliminatorii, iar cele patru învingătoare să joace apoi fiecare cu fiecare  pentru cele trei poziţii promovabile. Această variantă are şanse mici să fie aprobată, pentru că în cazul în care dintre cele patru învingătoare vor fi cel puţin două care vor refuza să se înscrie în prima ligă, nu vor putea fi invitate dintre celelalte patru, învinse din eliminatorii, pentru că nu s-ar putea face un clasament între ele.

Cea mai probabilă variantă este să se înceapă în două grupe de câte patru, iar primele două clasate să joace apoi semifinale şi finale. Repartizarea echipelor în aceste grupe  este un alt punct sensibil. Conform regulamentului, cele trei formaţii care au anunţat că doresc promovarea şi totodată că ar avea bugetul necesar pentru a face faţă cerinţelor Ligii Naţionale, CSM Galaţi, Dacia Mioveni  şi CSM Tg. Mureş, s-ar afla pe aceeaşi parte de "tablou" şi cel puţin una dintre ele nu ar avea cum să ajungă în semifinale.  În aceste condiţii, conform prosport.ro, în loc ca Grupa 1 să fie formată din Loc 1 seria A, Loc 1 seria C, loc 2 seria B şi loc 2 seria D, aşa cum de altfel prevede regulamentul, se doreşte ca membrii Consiliului de Administraţie să aprobe modificarea algoritmului de repartizare, pentru ca în Grupa 1 să joace  Loc 1 seria A, Loc 1 seria D, Loc 2 seria B, Loc 2 seria C.

Dacă votul va fi favorabil acestei modificări, Dacia Mioveni şi CSM Tg. Mureş nu vor mai fi în grupă cu CSM Galaţi, handbalistele antrenate de Alexandrina Soare urmând să joace în prima fază cu CSU Știința București, CS Activ Prahova Ploieșți şi ACS Crisul Chisineu-Criș.

De asemenea, de la şedinţa Cosniliul de Administraţie cei de la CSM Galaţi aşteaptă să afle dacă vor putea folosi la turneul de promovare jucătoarea transferată săptămâna trecută, Nikolina Knezevici, de la Buducnost Podgorica, componentă a naţionalei Muntenegrului.

Citit 1544 ori Ultima modificare Marți, 09 Iunie 2020 21:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.