(1) EURO 2020. Campioana mondială n-a reuşit să învingă Ungaria

(1) EURO 2020. Campioana mondială n-a reuşit să învingă Ungaria
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Următoarele meciuri de la EURO 2020 - VEZI AICI

*

Campioana mondială n-a reuşit să învingă Ungaria * Selecţionata de fotbal a Ungariei a produs o mare surpriză, prin egalul reuşit în faţa reprezentativei Franţei, campioana mondială en titre, 1-1 (1-0), sâmbătă, pe Puskas Arena din Budapesta, în Grupa F a turneului final EURO 2020. Franţa a dezamăgit într-un meci în care era mare favorită dar a avut o evoluţie neinspirată, mai ales în faţa porţii, în faţa unei echipe harnice, care s-a apărat supraaglomerat, ca şi în meciul cu Portugalia, încercând raiduri pe contraatac, unul dintre ele reuşit în finalul primei reprize, când a marcat Attila Fiola (45+2). Antoine Griezmann a marcat golul echipei antrenate de Didier Deschamps (66), prea puţin pentru o echipă considerată cea mai bună din turneu.

''Les Bleus'' au avut controlul încă de la începutul jocului şi şi-au creat prima ocazie bună în min. 14, dar şutul lui Benzema, de la 18 metri, a fost respins de portar. Mbappe a ratat şi el, trimiţând cu capul puţin alături (17), la centrarea lui Digne. Atacantul lui PSG a fost din nou imprecis câteva minute mai târziu (21), la centrarea lui Benzema. Karim Benzema a irosit o ocazie uriaşă (31), şutând pe lângă poartă de la 11 metri, la o minge întoarsă de Mbappe. Mbappe a mai ratat o dată ţinta (33), cu un şut din unghi, la care mingea s-a dus prin faţa porţii. Pogba a apărut şi el la finalizare (37), dar a tras din unghi în plasa laterală (37). Ungaria a dat lovitura în prelungirile primei reprize, prin fundaşul stânga Attila Fiola (45+2). Jucătorul care a debutat într-un meci contra României a pătruns nestingherit pe flancul stâng, profitând de neatenţia lui Pavard şi a trimis un şut la colţ, care l-a surprins pe Lloris. Astfel, Franţa a primit primul său gol după 528 de minute în toate competiţiile.

Francezii au apărut în repriza secundă mai atenţi şi mai concentraţi, căutând golul egalării. Le-a lipsit în continuare inspiraţia, atât la construcţie, cât şi la finalizare. Pogba (49) a trimis un şut-centrare de pe dreapta, dar Gulacsi a respins de la colţul lung. Acelaşi Pogba (51) a expediat un şut de la 25 de metri, din cădere, puţin alături. Dembele a ratat o mare ocazie (59), şutul său lovind bara laterală. Vicecampioana europeană a reuşit egalarea în min. 66, după o serie de erori ale defensivei maghiare: Attila Szalai a lăsat s cadă o minge lungă, Mbappe a reuşit să câştige duelul şi a centrat în faţa porţii, Orban a respins, dar nu a făcut altceva decât să îi aşeze mai bine mingea lui Griezmann, care a egalat cu un şut din 7 metri. Pentru atacantul Barcelonei a fost al 38-lea gol la naţională şi al şaptelea la EURO, fiind devansat în ierarhia all-time a marcatorilor de Cristiano Ronaldo (11 goluri) şi Michel Platini (9). Franţa şi-a mai creat o ocazie de gol prin Mbappe (68), care a tras din întoarcere, pe lângă poartă. Acelaşi Mbappe a fost servit bine de Giroud, dar şutul său a fost respins de portarul Gulacsi (82). Goalkeeper-ul luio RB Leipzig a fost la post şi la şutul lui Tolisso (82), din afara careului. În repriza secundă, gazdele au avut o singură oportunitate notabilă, un şut al lui Sallai (74), de la 17 metri, deviat, dar fără probleme pentru Lloris.

Griezmann a reuşit să înscrie în cel de-al 50-lea său meci consecutiv pentru Les Bleus. El nu a mai ratat un meci al echipei Franţei din iunie 2017. Franţa nu a reuşit să confirme evoluţia bună din meciul cu Germania (1-0), în care deşi a fost dominată a etalat un fotbal de nivel înalt. Ungaria a obţinut primul său punct în turneu şi rămâne în cărţi pentru faza următoare, după eşecul la scor de forfait suferit în faţa Portugaliei (0-3), în ciuda unui joc bun.

Ungaria - Franţa 1-1 (1-0)

Au marcat: Attila Fiola (45+2), respectiv Antoine Griezmann (66).

Budapesta, Puskas Arena

EURO 2020 - Grupa F

Au evoluat echipele:

Ungaria: 1. Peter Gulacsi - 21. Endre Botka, 6. Willi Orban, 4. Attila Szalai - 7. Loic Nego, 15. Laszlo Kleinheisler (14. Gergo Lovrencsics, 84), 8. Adam Nagy, 13. Andras Schaefer (10. Tamas Cseri, 75), 5. Attila Fiola - 9. Adam Szalai (căpitan; 23. Nemanja Nikolic, 26), 20. Roland Sallai. Selecţioner: Marco Rossi.

Rezerve neutilizate: 12. Denes Dibusz, 22. Adam Bogdan - 2. Adam Lang, 3. Akos Kecskes, 11. Filip Holender, 17. Roland Varga, 18. David Siger, 19. Kevin Varga, 24. Szabolcs Schoen.

Franţa: 1. Hugo Lloris (căpitan) - 2. Benjamin Pavard, 4. Raphael Varane, 3. Presnel Kimpembe, 18. Lucas Digne - 6. Paul Pogba (12. Corentin Tolisso, 76), 13. Ngolo Kante, 14. Adrien Rabiot (11. Ousmane Dembele, 57; 8. Thomas Lemar, 87) - 7. Antoine Griezmann - 19. Karim Benzema (9. Olivier Giroud, 76), 10. Kylian Mbappe. Selecţioner: Didier Deschamps.

Rezerve neutilizate: Rezerve neutilizate: 16. Steve Mandanda, 23. Mike Maignan - 5. Clement Lenglet, 17. Moussa Sissoko, 21. Lucas Hernandez, 24. Leo Dubois, 25. Jules Kounde, 26. Marcus Thuram.

Arbitru: Michael Oliver; arbitri asistenţi: Stuart Burt, Simon Bennett (toţi din Anglia); al patrulea oficial: Bartosz Frankowski; arbitru de rezervă: Marcin Boniek (ambii din Polonia)

Arbitru video: Chris Kavanagh (Anglia); arbitri asistenţi video: Kevin Blom (Olanda), Lee Betts (Anglia), Pol van Boekel (Olanda)

Delegat UEFA: Radenko Mijatovic (Slovenia), observator UEFA pentru arbitri: Jaap Uilenberg (Olanda)

Cartonaşe galbene: Pavard (10), Botka (52).

(AGERPRES)


Vineri, 18 iunie 2021. Anglia, ţinută în şah de Scoţia * Selecţionatele de fotbal ale Angliei şi Scoţiei au terminat la egalitate, 0-0, vineri seara, 18 iunie 2021, pe stadionul londonez Wembley, într-un meci din Grupa D a turneului final EURO 2020. Scoţienii au făcut un meci mare şi au reuşit să obţină primul lor punct la acest turneu, în faţa unei echipe considerate printre favorite la câştigarea titlului, dar care a dezamăgit din nou. Meciul a fost unul tipic britanic, de angajament, echipa lui Southgate fiind neinspirată în ultima treime, în care nu a reuşit să creeze decât puţine faze periculoase.

Cea mai mare ocazie a gazdelor rămâne cea din minutul 12, când Stones a venit liber la un corner executat de Mount şi a reluat mingea cu capul, dar balonul a lovit bara. Mount a reluat pe lângă colţul scurt, din 5 metri, centrarea lui Sterling (13), la o altă fază notabilă a gazdelor. Şi scoţienii au avut o mare oportunitate în prima repriză (30), dar Pickford a respins voleul lui O'Donnell la centrarea lui Robertson. Anglia, care a învins vicecampioana mondială Croaţia în primul meci (1-0), a avut două şanse bune în primul sfert de oră al reprizei secunde, dar nu a reuşit să concretizeze. Mount a tras de la circa 20 de metri, însă Marshall a respins de la colţ (48), iar apoi Reece James (55) a expediat un şut de la 16 metri, puţin peste vinclu. James a fost în prima plan şi la poarta sa, respingând din faţa buturilor mingea trimisă de Dykes (62). Fundaşul Shaw a fost angajat bine în careu de Mount, dar a şutat imprecis din poziţie bună (74). Scoţienii, care au pierdut cu Cehia la debut (0-2), au beneficiat de o nouă şansă pe final, prin Adams (78), la centrarea lui Robertson, dar atacantul echipei engleze Southampton a ratat şutul dintr-o poziţie dificilă.

Anglia a aliniat contra Scoţiei cel mai tânăr ''unsprezece'' al său la un turneu final, cu o medie de vârstă de 25 de ani şi 31 de zile. Tânărul Gilmour a fost desemnat cel mai bun om al meciului.

Primul meci internaţional de fotbal din istorie, disputat între Anglia şi Scoţia, la Glasgow, pe 30 noiembrie 1872, s-a încheiat, de asemenea, cu 0-0.

Anglia - Scoţia 0-0

Londra, Stadionul Wembley: 22.500 spectatori

EURO 2020 - Grupa D

Au evoluat echipele:

Anglia: 1. Jordan Pickford - 24. Reece James, 5. John Stones, 15. Tyrone Mings, 3. Luke Shaw - 4. Declan Rice, 14. Kalvin Phillips - 20. Phil Foden (7. Jack Grealish, 63), 19. Mason Mount, 10. Raheem Sterling - 9. Harry Kane (căpitan; 11. Marcus Rashford, 74). Selecţioner: Gareth Southgate.

Rezerve neutilizate: 13. Aaron Ramsdale, 23. Sam Johnstone - 6. Harry Maguire, 8. Jordan Henderson, 12. Kieran Trippier, 16. Conor Coady, 17. Jadon Sancho, 18. Dominic Calvert-Lewin, 21. Ben Chilwell, 26. Jude Bellingham.

Scoţia: 1. David Marshall - 4. Scott McTominay, 5. Grant Hanley, 6. Kieran Tierney - 23. Billy Gilmour (17. Stuart Armstrong, 77) - 2. Stephen O'Donnell, 7. John McGinn, 8. Callum McGregor, 3. Andy Robertson (căpitan) - 9. Lyndon Dykes, 10. Che Adams (19. Kevin Nisbet, 86). Selecţioner: Steve Clarke.

Rezerve neutilizate: 12. Craig Gordon, 21. Jon McLaughlin - 11. Ryan Christie, 14. John Fleck, 16. Liam Cooper, 20. Ryan Fraser, 22. Nathan Patterson, 24. Jack Hendry, 25. James Forrest, 26. Scott McKenna.

Arbitru: Antonio Mateu Lahoz; arbitri asistenţi: Pau Cebrian Devis, Roberto del Palomar (toţi din Spania); al patrulea oficial: Cuneyt Cakir; arbitru de rezervă: Bahattin Duran (ambii din Turcia)

Arbitru video: Alejandro Hernandez (Spania); arbitri asistenţi video: Jose Maria Sanchez (Spania), Filippo Meli (Italia), Paolo Valeri (Italia)

Delegat UEFA: Myrsini Psarropoulou (Grecia), observator UEFA pentru arbitri: Lutz Michael Froehlich (Germania)

Cartonaşe galbene: McGinn (16), O'Donnell (87).

(AGERPRES)


Croaţia şi Cehia au terminat la egalitate şi rămân în cursă * Echipele de fotbal ale Croaţiei şi Cehiei au terminat la egalitate, 1-1 (0-1), vineri seara, pe Hampden Park din Glasgow, în Grupa D a turneului final EURO 2020 la fotbal. După un meci de luptă, fără prea mult spectacol, rezultatul este echitabil între vicecampioana mondială şi Cehia. Cehii au deschis scorul prin Patrik Schick (37 - penalty), golgheterul la zi al turneului, cu trei reuşite, dar croaţii au egalat imediat după pauză, prin Ivan Perisic (47), ambele echipe păstrând şase de a avansa în optimile de finală.

Cehia, care venea după 2-0 cu Scoţia, a făcut o primă repriză mai bună, în faţa unei formaţii departe de forma care o ducea în finala Cupei Mondiale din 2018. Coufal a avut prima ocazie a partidei, şutul său din marginea careului fiind respins de Vida (3). Schick (18) a ratat reluarea din careu la centrarea lui Coufal. Prima oportunitate a croaţilor s-a consemnat în min. 23, când Perisic a şutat din careu, dar Vaclik a prins. În minutul 37, la un duel aerian la un corner, Lovren l-a lovit pe Schick cu cotul în faţă şi i-a spart nasul. Atacantul lui Bayer Leverkusen a reuşit să transforme lovitura de pedeapsă, acordată în urma consultării VAR-ului, deşi hemoragia nazală nu îi fusese oprită. Croaţia, învinsă de Anglia pe Wembley în meciul său de debut, a avut o zvâcnire pe finalul primei reprize, dar Rebic, scăpat singur în careu, a ratat şutul din poziţie bună (39). Kramaric (44) a trimis şi el un şut, prins de Vaclik fără emoţii.

Echipa antrenată de Zlatko Dalic a început excelent repriza secundă şi Perisic a restabilit egalitatea (47), cu un şut din careu, profitând de faptul că fundaşul Coufal a alunecat. Croaţii, conduşi de căpitanul Luka Modric, aflat la selecţia cu numărul 139, au avut o perioadă mai bună de joc, dar nu au reuşit să pună în pericol real poarta lui Vaclik. Soucek (52) a avut o oportunitate notabilă, cu un şut de la 22 de metri, care s-a dus puţin pe lângă ţintă. Cehia s-a apărat bine şi nu a oferit şanse croaţilor, care au avut o singură ocazie notabilă până la final, un şut din întoarcere al lui Petkovic (89), blocat de Kalas.

Croaţia a câştigat doar două din ultimele sale 11 partide (3 egaluri, 6 eşecuri), dar nu a pierdut până acum în faţa Cehiei (o victorie şi trei egaluri). Cele două formaţii s-au întâlnit în grupă şi la EURO 2016, scorul fiind de asemenea egal, 2-2. Cehia, care are doar două eşecuri în ultimele sale nouă meciuri (5 victorii, 2 egaluri), a înregistrat doar două egaluri în ultimele sale 21 de partide la EURO, ambele contra Cehiei.

Croaţia - Cehia 1-1 (0-1)

Au marcat: Ivan Perisic (47), respectiv Patrik Schick (37 - penalty).

Glasgow, Hampden Park

EURO 2020 - Grupa D

Au evolua echipele:

Croaţia: 1. Dominik Livakovic - 2. Sime Vrsaljko, 6. Dejan Lovren, 21. Domagoj Vida, 25. Josko Gvardiol - 10. Luka Modric (căpitan), 8. Mateo Kovacic (11. Marcelo Brozovic, 87) - 4. Ivan Perisic, 9. Andrej Kramaric (13. Nikola Vlasic, 62), 7. Josip Brekalo (26. Luka Ivanusec, 46) - 17. Ante Rebic (20. Bruno Petkovic, 46). Selecţioner: Zlatko Dalic.

Rezerve neutilizate: 12. Lovre Kalinic, 23. Simon Sluga - 5. Duje Caleta-Car, 15. Mario Pasalic, 18. Mislav Orsic, 19. Milan Badelj, 22. Josip Juranovic, 24. Domagoj Bradaric.

Cehia: 1. Tomas Vaclik - 5. Vladimir Coufal, 6. Tomas Kalas, 3. Ondrej Celustka, 18. Jan Boril - 9. Tomas Holes (21. Alex Kral, 63), 15. Tomas Soucek - 12. Lukas Masopust (19. Adam Hlozek, 63), 8. Vladimir Darida (căpitan; 7. Antonin Barak, 87), 14. Jakub Jankto (13. Petr Sevcik, 74) - 10. Patrik Schick (11. Michael Krmencik, 75). Selecţioner: Jaroslav Silhavy.

Rezerve neutilizate: 16. Ales Mandous - 23. Tomas Koubek - 2. Pavel Kaderabek, 4. Jakub Brabec, 17. David Zima, 20. Matej Vydra, 24. Tomas Pekhart.

Arbitru: Carlos del Cerro Grande; arbitri asistenţi: Juan Carlos Yuste, Roberto Alonso Fernandez (toţi din Spania); al patrulea oficial: Sandro Schaerer; arbitru de rezervă: Stephane De Almeida (ambii din Elveţia)

Arbitru video: Juan Martinez Munuera (Spania); arbitri asistenţi video: Marco Di Bello (Italia), Inigo Prieto (Spania), Massimiliano Irrati (Italia)

Delegat UEFA: Peadar Ryan (Irlanda), observator UEFA pentru arbitri: Frank De Bleeckere (Belgia)

Cartonaşe galbene: Lovren (35), Masopust (50), Boril (82), Hlozek (90+3).

(AGERPRES)


Suedia a învins Slovacia dintr-un penalty * Selecţionata de fotbal a Suediei a învins formaţia Slovaciei cu scorul de 1-0 (0-0), vineri, la Sankt Petersburg, în Grupa E a turneului final EURO 2020, iar acest succes o aduce aproape de optimile de finală. Scandinavii au reuşit să obţină victoria după o repriză secundă mai bună, în urma penalty-ului transformat de Emil Forsberg (76).

Prima repriză a fost una de-a dreptul plictisitoare, fără ocazii de gol la cele două părţi, o luptă surdă între două echipe care s-au anihilat reciproc. Singura ocazie notabilă a fost şutul lui Larsson, deviat de un fundaş şi care a fost prins cu dificultate de Dubravka (2). Slovacia, care în prima sa partidă a învins Polonia cu 2-1, avea la pauză o posesie mai bună (59%-41%), dar niciuna dintre echipe nu a avut realizări ofensive.

Suedia a început mai bine repriza secundă şi a avut o şansă bună în chiar primul minut de la reluare, prin Isak, al cărui şut a fost blocat de Skriniar (46). Slovacia a replicat printr-un şut expediat de Duda (50), de la 17 metri, puţin peste poartă. Scandinavii au avut o perioadă bună de joc apoi, subliniată de ocaziile pe care şi le-au creat. Dubravka a respins senzaţional mingea trimisă cu capul de Augustinsson (59), apoi Danielson (60) a reluat peste poartă după mingea recentrată de Isak, atacantul lui Real Sociedad a tras periculos (62), dar Skriniar a deviat. Acelaşi Isak a trimis cu capul peste poartă (67) din 6 metri, pentru ca apoi (71) să tragă la colţul scurt, dar goalkeeper-ul lui Newcastle United a respins. În min. 75, noul-intrat Quaison, lansat de Isak, a fost agăţat în careu de Dubravka, iar Emil Forsberg a transformat impecabil penalty-ul acordat (76). Nordicii au avut şansa de a închide meciul, dar Isak s-a bâlbâit într-o situaţie foarte bună de atac, mingea a ajuns la Claesson, dar şutul acestuia a fost blocat de Hubocan (82). Slovacia a atacat cu disperare în ultimele minute, în căutarea egalării, dar nu a putut străpunge apărea suedeză. Finalul a fost dramatic, cu mingi aruncate în careul Suediei, în care se afla şi portarul Dubravka, Kucka a tras peste poartă de la distanţă (90+5), dar jocul s-a încheiat fără ca Slovacia să aibă vreun şut trimis pe spaţiul porţii în această partidă.

Suedia, care în prima partidă din grupă a remizat cu Spania, 0-0, este la al şaselea meci fără gol primit în cele şapte jucate în acest an, în care are un singur gol încasat. Penalty-ul transformat de Forsberg a pus capăt unei perioade de 365 de minute fără gol marcat pentru Suedia.

Suedia - Slovacia 1-0 (0-0)

A marcat: Emil Forsberg (76 - penalty).

Sankt Petersburg, St Petersburg Stadium

EURO 2020 - Grupa E

Au evoluat echipele:

Suedia: 1. Robin Olsen - 2. Mikael Lustig, 3. Victor Lindeloef, 24. Marcus Danielson, 6. Ludwig Augustinsson (5. Pierre Bengtsson, 88) - 7. Sebastian Larsson (căpitan), 20. Kristoffer Olsson (17. Viktor Claesson, 64), 8. Albin Ekdal (13. Gustav Svensson, 88), 10. Emil Forsberg (16. Emil Krafth, 90+3) - 9. Marcus Berg (22. Robin Quaison, 64), 11. Alexander Isak. Selecţioner: Jan Andersson.

Rezerve neutilizate: 12. Karl-Johan Johnsson, 23. Kristoffer Nordfeldt - 14. Filip Helander, 15. Ken Sema, 18. Pontus Jansson, 21. Dejan Kulusevski, 26. Jens-Lys Cajuste.

Slovacia: 1. Martin Dubravka - 2. Peter Pekarik (18. Lukas Haraslin, 65), 5. Lubomir Satka, 14. Milan Skriniar, 15. Tomas Hubocan (16. David Hancko, 84) - 19. Juraj Kucka, 13. Patrik Hrosovsky (21. Michal Duris, 84) - 24. Martin Koscelnik, 17. Marek Hamsik (căpitan; 11. Laszlo Benes, 77), 20. Robert Mak (7. Vladimir Weiss, 77) - 8. Ondrej Duda. Selecţioner: Stefan Tarkovic.

Rezerve neutilizate: 12. Dusan Kuciak, 23. Marek Rodak - 4. Martin Valjent, 6. Jan Gregus, 9. Robert Bozenik, 22. Stanislav Lobotka, 25. Jakub Hromada.

Arbitru: Daniel Siebert; arbitri asistenţi: Jan Seidel, Rafael Foltyn (toţi din Germania); al patrulea oficial: Gheorghi Kabakov; arbitru de rezervă: Martin Margaritov (ambii din Bulgaria)

Arbitru video: Marco Fritz (Germania); arbitri asistenţi video: Christian Dingert (Germania), Lee Betts, Stuart Attwell (ambii din Anglia)

Delegat UEFA: Artur Azarian (Armenia), observator UEFA pentru arbitri: Mehmet Ilgaz (Turcia)

Cartonaşe galbene: Olsson (23), Dubravka (76), Duda (80), Weiss (87).

(AGERPRES)


Joi, 17 iunie 2021. Olanda s-a calificat în optimi, după 2-0 cu Austria * Selecţionata de fotbal a Olandei s-a calificat în optimile de finală ale EURO 2020, după ce a învins formaţia Austriei cu scorul de 2-0 (1-0), joi seara, pe Johan Cruijff ArenA din Amsterdam, în Grupa C. Echipa Olandei a făcut un nou meci bun, s-a impus prin golurile marcate de Memphis Depay (11 - penalty) şi Denzel Dumfries (67), şi-a asigurat calificarea în optimile de finală, dar şi câştigarea grupei, indiferent de rezultatul meciului cu Macedonia de Nord.

Batavii au primit penalty în urma unui atac neglijent al lui Alaba la Dumfries, noul jucător al lui Real Madrid călcându-l pe olandez în colţul careului, iar arbitrul, după consultarea imaginilor video a dictat lovitură de pedeapsă, fructificată de Memphis Depay. Depay a fost implicat în 49 de goluri în cele 66 de selecţii la naţionala Olandei, 26 de goluri şi 22 de pase decisive, cu 21 mai multe decât oricare alt jucător de la debutul său pentru Oranje, în octombrie 2013. Fostul atacant al lui Olympique Lyon a avut o şansă de a realiza dubla, dar a trimis în plasa laterală (24). Lateralii olandezi s-au aventurat mai rar în atac faţă de meciul cu Ucraina, astfel că meciul a avut o notă de echilibru şi mai puţine faze ofensive. Austriecii au încercat să se apropie de poarta lui Stekelenburg, însă şutul lui Baumgartner (28) din afara careului a fost blocat de fundaşul de Ligt, iar Hinteregger (35) a tras de la 22 de metri, dar peste poartă. Depay (40) a ratat incredibil din 6 metri, după o minge aşezată foarte bine de Weghorst, iar Ulmer a respins salvator din faţa porţii la mingea trimisă de Wijnaldum (41).

După pauză, Austria a construit mai mult, însă nu a creat decât rareori pericol real la poarta ''veteranului'' Stekelenburg. Tot ''portocala mecanică'' a fost aproape de gol, în min. 61, la un corner executat de Depay, Weghorst a recentrat, iar de Vrij a reluat din apropiere, însă Bachmann a avut un reflex de senzaţie. Olanda şi-a dublat avantajul în min. 67, când Mallen, abia intrat, a fost lansat de la centrul terenului de Depay, i-a pasat lui Dumfries, care a marcat simplu. Până la final, Olanda nu a reuşit să mai aibă faze clare de gol, dar Austria a creat pericol la poarta adversă în trei rânduri. Kalajdzic (71) a reluat spre poartă, mingea a fost deviată şi de Dragovic, dar s-a scurs pe lângă bară. Alaba a şutat violent de la distanţă, iar mingea a trecut razant pe lângă bară (81). Ultima oportunitate s-a consumat în min. 84, când Onisiwo a trimis cu capul de la 7 metri, la mingea trimisă în adâncime de Kalajdzic, dar portarul batav a fost la post.

În ultima etapă, pe 21 iunie, Olanda va primi vizita Macedoniei de Nord, în timp ce Austria va reveni la Bucureşti pentru derby-ul cu Ucraina. Austria e nevoită să câştige pentru a fi sigură de calificarea în optimi, în timp ce ucrainenii pot merge mai departe şi cu un egal, având avantajul numărului mai mare de goluri.

Olanda - Austria 2-0 (1-0)

Au marcat: Memphis Depay (11 - penalty), Denzel Dumfries (67).

Amsterdam, Johan Cruijff ArenA

EURO 2020 - Grupa C

Au evoluat echipele:

Olanda: 1. Maarten Stekelenburg - 22. Denzel Dumfries, 6. Stefan de Vrij, 3. Matthijs de Ligt, 17. Daley Blind (4. Nathan Ake, 64), 12. Patrick van Aanholt (5. Owen Wijndal, 65) - 15. Marten de Roon (16. Ryan Gravenberch, 74), 8. Georginio Wijnaldum (căpitan), 21. Frenkie de Jong - 19. Wout Weghorst (18. Donyell Malen, 64), 10. Memphis Depay (9. Luuk de Jong, 82). Selecţioner: Frank De Boer.

Rezerve neutilizate: 13. Tim Krul, 23. Marco Bizot - 2. Joel Veltman, 7. Steven Berghuis, 11. Quincy Promes, 14. Davy Klaassen, 25. Jurrien Timber.

Austria: 13. Daniel Bachmann - 3. Aleksandar Dragovic (15. Philipp Lienhart, 84), 8. David Alaba (căpitan), 4. Martin Hinteregger - 21. Stefan Lainer, 19. Christoph Baumgartner (22. Valentino Lazaro, 70), 23. Xaver Schlager (20. Karim Onisiwo, 84), 24. Konrad Laimer (10. Florian Grillitsch, 61), 2. Andreas Ulmer - 9. Marcel Sabitzer - 11. Michael Gregoritsch (25. Sasa Kalajdzic, 62). Selecţioner: Franco Foda.

Rezerve neutilizate: 1. Alexander Schlager, 12. Pavao Pervan - 6. Stefan Ilsanker, 16. Christopher Trimmel, 17. Louis Schaub, 18. Alessandro Schoepf, 26. Marco Friedl.

Arbitru: Orel Grinfeeld; arbitri asistenţi: Roy Hassan, Idan Yarkoni (toţi din Israel); al patrulea oficial: Davide Massa; arbitru de rezervă: Stefano Alassio (ambii din Italia)

Arbitru video: Pawel Gil (Polonia); arbitri asistenţi video: Paolo Valeri (Italia), Lee Betts, Stuart Attwell (ambii din Anglia)

Delegat UEFA: Milovan Djukanovic (Muntenegru), observator UEFA pentru arbitri: Francesco Bianchi (Elveţia)

Cartonaşe galbene: Alaba (10), De Roon (14), Bachmann (67).

(AGERPRES)

---------------

Belgia, a doua echipă calificată în optimi * Selecţionata de fotbal a Belgiei s-a calificat în optimile de finală ale EURO 2020 după ce a învins formaţia Danemarcei cu scorul de 2-1 (0-1), joi seara, pe Stadionul Parken din Copenhaga, în Grupa B a turneului final. Belgia s-a impus la capătul unui meci în care cele două echipe şi-au împărţit reprizele, danezii controlând prima repriză, în care au marcat rapid prin Yussuf Poulsen (2), iar belgienii revenind după pauză prin golurile reuşite de Thorgan Hazard (55) şi Kevin De Bruyne (70).

Danezii au început în forţă partida, vrând parcă să demonstreze că eşecul cu Finlanda (0-1) din meciul de debut a fost nemeritat, în condiţii speciale. Yussuf Poulsen a marcat după doar 99 de secunde, al doilea cel mai rapid gol din istoria turneelor finale europene, după ce Hojbjerg a profitat de o eroare a fundaşului Denayer. Gazdele au continuat să atace în valuri şi au trecut pe lângă desprindere. Courtois a fost nevoit să salveze cu piciorul şutul lui Maehle (5), apoi portarul lui Real Madrid s-a opus la încercarea de lob a lui Wass (6).

Jocul a fost întrerupt în minutul 10 pentru a i se aduce un omagiu atacantului danez Christian Eriksen. Alăturându-se celor 25.000 de spectatori, jucătorii şi arbitrii au oprit pentru câteva momente confruntarea fotbalistică pentru a-l aplauda pe Eriksen. Suporterii danezi au desfăşurat un banner uriaş în tribune pe care se putea citi: ''Toată Danemarca este cu tine, Christian!''. Eriksen a suferit un stop cardiac în minutul 43 al meciului dintre Danemarca şi Finlanda, disputat sâmbătă la Copenhaga, fiind resuscitat pe gazon înainte de a fi transportat la un spital din capitala daneză, unde se află internat în prezent.

Belgia, liderul clasamentului FIFA, a fost în continuare de nerecunoscut, nereuşind să creeze pericol la poarta lui Schmeichel, neavând nici măcar un şut pe poartă. Damsgaard (35) a mai ratat o şansă pentru gazde, cu un şut din careu care a trecut foarte aproape de poartă.

În repriza secundă, mutările făcute de selecţionerul spaniol al Belgiei, Roberto Martinez, cu Eden Hazard şi Kevin De Bruyne introduşi pe gazon, au dat roade. Egalarea a survenit la capătul unei faze pornite de la Lukaku (55), cu o minge întoarsă pentru De Bruyne, care a făcut un dribling şi a centrat în faţa porţii, de unde Thorgan Hazard a îndeplinit o formalitate. Golul al doilea al ''diavolilor roşii'' a venit după o fază cursivă de atac, plecată de la acelaşi Lukaku, fraţii Hazard au combinat între ei, iar De Bruyne a primit o minge pe tavă şi a şutat fără speranţe pentru Schmeichel (70). Belgia a renunţat la jocul ofensiv apoi, iar Danemarca a făcut pasul în faţă în căutarea egalării. În ultimele 20 de minute, gazdele au avut patru oportunităţi bune de a marca, însă şansa nu a fost de partea lor. Braithwaite a tras un şut la colţ (75), dar Courtois a respins. Apoi acelaşi Braithwaite a fost blocat la sacrificiu de Alderweireld (76). Atacantul Barcelonei a reluat cu capul mingea centrată de Olsen (87), dar balonul a şters vinclul. Jensen a trimis un şut bombă de la 18 metri, însă peste transversală. Danemarca a atacat şi cu portarul Schmeichel la o fază fixă, dar nu a lipsit mult să fie surprinsă pe contraatac, Olsen respingând şutul expediat de Meunier spre poarta goală (90+5).

Danemarca păstrează şanse de a avansa în competiţie, însă e obligată să câştige în faţa Rusiei, în ultimul său meci, iar Finlanda să piardă contra Belgiei, pe 21 iunie. Belgia este neînvinsă de 11 partide (9 victorii, 2 egaluri) şi a pierdut un singur joc din ultimele 25 (21 victorii, 3 egaluri). ''Diavolii roşii'' au marcat în ultimele lor 32 de partide internaţionale, ultimul meci în care nu au înscris fiind semifinala cu Franţa, de la Cupa Mondială din 2018 (0-1). Belgia este a doua echipă calificată în optimi la EURO 2020, după Italia.

Danemarca - Belgia 1-2 (1-0)

Au marcat: Yussuf Poulsen (2), respectiv Thorgan Hazard (55), Kevin De Bruyne (70).

Copenhaga, Stadion Parken

EURO 2020 - Grupa B

Au evoluat echipele:

Danemarca: 1. Kasper Schmeichel - 6. Andreas Christensen, 4. Simon Kjaer (căpitan), 3. Jannik Vestergaard (11. Andreas Skov Olsen, 84), 5. Joakim Maehle - 18. Daniel Wass (17. Jens Stryger Larsen, 61), 23. Pierre-Emile Hoejbjerg, 8. Thomas Delaney (24. Mathias Jensen, 72) - 20. Yussuf Poulsen (15. Christian Noergaard, 61), 14. Mikkel Damsgaard (21. Andreas Cornelius, 72), 9. Martin Braithwaite. Selecţioner: Kasper Hjulman.

Rezerve neutilizate: 16. Jonas Loessl, 22. Frederik Ronnow - 2. Joachim Andersen, 7. Robert Skov, 12. Kasper Dolberg, 13. Mathias Jorgensen, 19. Jonas Wind.

Belgia: 1. Thibaut Courtois - 2. Toby Alderweireld, 18. Jason Denayer, 5. Jan Vertonghen (căpitan) - 15. Thomas Meunier, 8. Youri Tielemans, 19. Leander Dendoncker (6. Axel Witsel, 59), 16. Thorgan Hazard (3. Thomas Vermaelen, 90+4) - 14. Dries Mertens (7. Kevin De Bruyne, 46), 9. Romelu Lukaku, 11. Yannick Carrasco (10. Eden Hazard, 59). Selecţioner: Roberto Martinez.

Rezerve neutilizate: 12. Simon Mignolet, 13. Matz Sels - 4. Dedryck Boyata, 20. Christian Benteke, 23. Michy Batshuayi, 24. Leandro Trossard, 25. Jéremy Doku, 26. Dennis Praet

Arbitru: Bjorn Kuipers; arbitri asistenţi: Sander van Roekel, Erwin Zeinstra (toţi din Olanda); al patrulea oficial: Andreas Ekberg (Suedia); arbitru de rezervă: Mehmet Culum (Suedia)

Arbitru video: Pol van Boekel (Olanda); arbitri asistenţi video: Kevin Blom (Olanda), Benjamin Pages (Franţa), Francois Letexier (Franţa)

Delegat UEFA: Jovan Surbatovic (Serbia), observator UEFA pentru arbitri: Bo Karlsson (Suedia)

Cartonaşe galbene: Wass (59), Damsgaard (69), Jensen (82), T. Hazard (90+4).

(AGERPRES)

---------------

Ucraina a învins, la Bucureşti, Macedonia de Nord * Naţionala de fotbal a Ucrainei a învins formaţia Macedoniei de Nord cu scorul de 2-1 (2-0), joi, pe Arena Naţională din Bucureşti, în Grupa C a turneului final EURO 2020. Echipa antrenată de Andrei Şevcenko s-a impus prin golurile marcate de Andrei Iarmolenko (29) şi Roman Iaremciuk (34), iar pentru Macedonia de Nord a punctat Ezgjan Alioski (57). De remarcat că ambele echipe au ratat câte un penalty, Macedonia prin Alioski, dar acesta a trimis în plasă mingea respinsă de portar, iar Ucraina prin Ruslan Malinovski.

Ucraina a controlat jocul din start şi prima sa ocazie a venit în min. 5, când Karavaev a şutat din voleu peste poartă, după o minge respinsă de Dimitrievski. Malinovski a fost aproape de gol (?, însă şutul său la colţul scurt a fost respins în corner de Dimitrievski. Echipa antrenată de Şevcenko a ratat o mare şansă în min. 11, prin Iaremciuk, care a scăpat singur spre poartă, dar a preferat să încerce o pasă şi a fost blocat de Ristovski. Prima acţiune mai închegată de macedonenilor a venit în min. 15, când Nikolov, fostul jucător al echipei FC Viitorul, a şutat imprecis din poziţie bună. Un minut mai târziu, Elmas a reluat la colţul scurt, în plasa laterală, centrarea lui Nikolov. Ucraina continuat să atace în valuri, iar Iarmolenko a avut un şut blocat de Velkovski (23), după care a fost oprit de Dimitrievski la 6 metri (28). ''Galbenii'' au deschis scorul în min. 29, după un corner executat de Malinovski, Karavaev a reluat acrobatic cu călcâiul, iar Iarmolenko trimis în plasă de la bara a doua. Ucraina şi-a dublat avantajul în scurt timp (34), Iaremciuk scăpând singur cu portarul după pasa lui Iarmolenko. Macedonia de Nord a reuşit să trimită mingea în plasă prin Pandev, dar golul a fost anulat pentru ofsaid (39). Până la pauză, Ucraina a mai avut o şansă notabilă, dar şutul lui Karavaev (40), blocat Velkovski a fost reţinut cu emoţii de Dimitrievski.

La reluare, macedonenii au fost mai incisivi şi au avut şansa de a înscrie în min. 47, la o pătrundere a lui Ademi, dar şutul acestuia la colţul scurt a fost respins miraculos de Buşcean scoate miraculos. Dimitrievski s-a remarcat la poarta cealaltă (51), la lovitura liberă executată de Malinovski din flancul drept, iar la cornerul care a urmat Zabarnîi (52) i-a dat şi el emoţii lui Dimitrievski. În min. 57, Macedonia de Nord a redus din diferenţă, prin Ezgjan Alioski, după ce penalty-ul executat de jucătorul lui Leeds a fost respins de Buşcean. Lovitura de pedeapsă s-a acordat pentru faultul lui Karavaev la Pandev, după ce şutul lui Trajkovski fusese deviat în bară de Buşcean. Ucraina a fost aproape să marcheze al treilea gol prin Malinovski (65), dar mijlocaşul echipei Atalanta a tras pe direcţia portarului. Pe fondul unui joc echilibrat, Trajkovski a fost periculos, cu un şut din marginea careului, cu pământul, respins cu emoţii de Buşcean (68). Noul-intrat Ţîgankov, elevul lui Mircea Lucescu la Dinamo Kiev, a ratat o ocazie mare în min. 74, şutând pe lângă de la circa 11-12 metri. Ucraina a beneficiat şi ea de un penalty (84), dar şutul lui Malinovski a fost respins de portarul Dimitrievski. Arbitrul argentinian a acordat penalty-ul, la semnalizarea arbitrilor video şi după ce a consultat imaginile, pentru un henţ comis câteva minute mai devreme de la Avramovski, la lovitura liberă a lui Malinovski. Ultima ocazie a macedonenilor a fost ratată de Trajkovski, care a şutat periculos la colţul lung (90+4).

Ucraina a obţinut prima sa victorie în grupă, după 2-3 cu Olanda, la Amsterdam, în timp ce debutanta Macedonia de Nord a pierdut al doilea joc la rând, după 1-3 cu Austria.

Ucraina - Macedonia de Nord 2-1 (2-0)

Au marcat: Andrei Iarmolenko (29), Roman Iaremciuk (34), respectiv Ezgjan Alioski (57).

Ezgjan Alioski a ratat un penalty în min. 57 (a apărat Gheorghi Buşcean).

Ruslan Malinovski (Ucraina) a ratat un penalty în min. 84 (a apărat Stole Dimitrievski).

Bucureşti, Arena Naţională

EURO 2020 - Grupa C

Au evoluat echipele:

Ucraina: 1. Gheorghi Buşcean - 21. Aleksandr Karavaev, 13. Ilia Zabarnîi, 22. Mikola Matvienko, 16. Vitali Mikolenko - 10. Mikola Şaparenko (5. Serghei Sidorciuk, 78), 6. Taras Stepanenko, 17. Aleksandr Zincenko - 8. Ruslan Malinovski (2. Eduard Sobol, 90+2) - 7. Andrei Iarmolenko (căpitan; 15. Viktor Ţîgankov, 70), 9. Roman Iaremciuk (19. Artem Besedin, 70). Selecţioner: Andrei Şevcenko.

Rezerve neutilizate: 12. Andrei Piatov, 23. Anatoli Trubin - 3. Gheorghi Sudakov, 4. Serghei Krivţov, 11. Marlos, 14. Evgheni Makarenko, 24. Aleksandr Timcik, 26. Artem Dovbik.

Macedonia de Nord: 1. Stole Dimitrievski - 13. Stefan Ristovski, 14. Darko Velkovski (7. Ivan Trickovski, 85), 6. Visar Musliu - 16. Boban Nikolov (9. Aleksandar Trajkovski, 46), 5. Arijan Ademi (4. Kire Ristevski, 85), 20. Stefan Spirovski (25. Darko Curlinov, 46), 8. Ezgjan Alioski - 17. Enis Bardhi (24. Daniel Avramovski, 77) - 10. Goran Pandev (căpitan), 21. Eljif Elmas. Selecţioner: Igor Angelovski.

Rezerve neutilizate: 12. Risto Jankov, 22. Damjan Siskovski - 2. Egzon Bejtulai, 11. Ferhan Hasani, 15. Tihomir Kostadinov, 23. Marjan Radeski, 26. Milan Ristovski.

Arbitru: Fernando Andres Rapallini; arbitri asistenţi: Juan Pablo Belatti, Diego Yamil Bonfa (toţi din Argentina); al patrulea oficial: Slavko Vincic; arbitru de rezervă: Tomaz Klancnik (ambii din Slovenia)

Arbitru video: Alejandro Hernandez (Spania); arbitri asistenţi video: Jose Maria Sanchez (Spania), Filippo Meli (Italia), Juan Martinez Munuera (Spania)

Delegat UEFA: Rotem Kamer (Israel), observator UEFA pentru arbitri: David Fernandez Borbalan (Spania)

Cartonaşe galbene: Şaparenko (43), Avramovski (83).

(AGERPRES)


Miercuri, 16 iunie 2021. Italia, prima echipă calificată în optimile EURO 2020 * Selecţionata de fotbal a Italiei este prima echipă calificată în optimile de finală ale turneului final EURO 2020, după ce a învins echipa Elveţiei cu scorul de 3-0 (1-0), miercuri seara, pe Stadio Olimpico din Roma, în al doilea său meci din Grupa A. Italia a arătat ca este poate cea mai spectaculoasă echipă la această ediţie a competiţiei, obţinând a doua sa victorie consecutivă cu 3-0. Manuel Locatelli (26, 52) a reuşit prima sa dublă din cariera profesionistă, scorul fiind completat de Ciro Immobile (89).

Echipa antrenată de Roberto Mancini a reuşit să impresioneze din nou şi a ajuns la 29 de meciuri consecutive fără înfrângere. Italienii nu au primit gol la ultimele zece meciuri, în care au 32 de goluri marcate. Italienii au început în viteză şi au pus probleme elveţienilor încă din primele minute. Prima ocazie a venit în min. 10, când Immobile a reluat cu capul peste poartă la centrarea lui Spinazzola. Gazdele au reuşit să înscrie în min. 19, dar golul lui Chiellini a fost anulat pentru henţ, iar apoi căpitanul Squadrei Azzurra a fost schimbat din cauza unei accidentări. Italia a deschis scorul în min. 26, la capătul unei faze superbe de atac a doi jucători de la Sassuolo: Locatelli a trimis o diagonală în flancul drept pentru Berardi, a urmat o cursă a acestuia şi o centrare în faţa porţii, de unde Locatelli a reluat în plasă din cinci metri. Spinazzola a creat pericol la unul din raidurile sale în flancul stâng, însă mingea înţepată de fotbalistul echipei AS Roma a ocolit poarta (37).

Elveţia a început agresiv repriza secundă în încercarea se a crea situaţii periculoase la poarta ''şomerului'' Donnarumma, dar tentativele au fost repede anihilate. La o acţiune a gazdelor, Locatelli a fost găsit liber de Barella la 18 metri şi a şutat la colţ, majorând avantajul gazdelor (52). Pentru Locatelli a fost al treilea gol marcat la naţională în 12 selecţii. Prima şansă a elveţienilor s-a consemnat în min. 64, când Zuber a tras din unghi, dar Donnarumma a respins. Până la final, Nati, care venea după o remiză cu Ţara Galilor (1-1), nu a mai reuşit să îi dea emoţii portarului care s-a despărţit de AC Milan. În schimb, Italia şi-a mai creat ocazii de gol prin Berardi (65) - şut puţin peste poartă - şi Immobile (73, 75) - şuturi pe lângă ţintă. În cele din urmă, Immobile a reuşit să îşi treacă numele pe lista marcatorilor, cu un şut de la 24 de metri (89).

Italia - Elveţia 3-0 (1-0)

Au marcat: Manuel Locatelli (26, 52), Ciro Immobile (89).

Roma, Stadio Olimpico

EURO 2020 - Grupa A

Au evoluat echipele:

Italia: 21. Gianluigi Donnarumma - 2. Giovanni Di Lorenzo, 19. Leonardo Bonucci, 3. Giorgio Chiellini (căpitan; 15. Francesco Acerbi, 24), 4. Leonardo Spinazzola - 18. Nicolo Barella (16. Bryan Cristante, 87), 8. Jorginho, 5. Manuel Locatelli (12. Matteo Pessina, 86) - 11. Domenico Berardi (25. Rafael Toloi, 70), 17. Ciro Immobile, 10. Lorenzo Insigne (14. Federico Chiesa, 69). Selecţioner: Roberto Mancini.

Rezerve neutilizate: 1. Salvatore Sirigu, 26. Alex Meret - 9. Andrea Belotti, 13. Emerson, 20. Federico Bernardeschi, 22. Giacomo Raspadori, 23. Alessandro Bastoni.

Elveţia: 1. Yann Sommer - 4. Nico Elvedi, 22. Fabian Schaer (14. Steven Zuber, 58), 5. Manuel Akanji - 2. Kevin Mbabu (3. Silvan Widmer, 58), 8. Remo Freuler (15. Djibril Sow, 84), 10. Granit Xhaka (căpitan), 13. Ricardo Rodriguez - 23. Xherdan Shaqiri (11. Ruben Vargas, 76) - 9. Haris Seferovic (19. Mario Gavranovic, 46), 7. Breel Embolo. Selecţioner: Vladimir Petkovic.

Rezerve neutilizate: 12. Yvon Mvogo, 21. Gregor Kobel - 6. Denis Zakaria, 16. Christian Fassnacht, 17. Loris Benito, 18. Admir Mehmedi, 25. Eray Comert.

Arbitru: Serghei Karasev; arbitri asistenţi: Igor Demeşko, Maksim Gavrilin (toţi din Rusia); al patrulea oficial: Michael Oliver; arbitru de rezervă: Stuart Burt (ambii din Anglia)

Arbitru video: Bastian Dankert; arbitri asistenţi video: Marco Fritz, Christian Gittelmann (toţi din Germania), Pawel Gil (Polonia)

Delegat UEFA: Angelo Chetcuti (Malta), observator UEFA pentru arbitri: Darko Ceferin (Slovenia)

Cartonaşe galbene: Gavranovic (49), Embolo (79).

(AGERPRES)

---------------

Turcia, a doua înfrângere la EURO * Reprezentativa de fotbal a Ţării Galilor a învins naţionala Turciei cu scorul de 2-0 (1-0), miercuri seara, pe Stadionul Olimpic din Baku, în Grupa A a turneului final EURO 2020, succes care o duce aproape de optimile de finală. ''Dragonii'' au făcut un meci cvasiperfect, câştigând prin golurile marcate de Aaron Ramsey (43) şi Connor Roberts (90+5). Omul meciului a fost, însă, Gareth Bale, care deşi a ratat un penalty, a oferit pasele decisive ambilor marcatori. Turcia este una din marile dezamăgiri ale acestui turneu, nereuşind să confirme rezultatele bune din ultima vreme.

Meciul a fost unul spectaculos, cu un ritm ridicat şi cu construcţii rapide de ambele părţi, însă galezii s-au apărat mai bine şi au fost mai inspiraţi în faţa porţii adverse. Ramsey a ratat o primă ocazie în min. 6, când a fost angajat de Bale, l-a fentat pe Soyuncu şi a tras la colţul scurt, dar portarul a respins. Turcia a replicat prin căpitanul Burak Yilmaz (9), care a reluat din 14 metri pe lângă poartă, la centrarea lui Cengiz Under. Acesta din urmă a expediat un şut din întoarcere de la 20 de metri (13), dar Ward a reţinut mingea. Ramsey a avut o nouă mare oportunitate de a deschide scorul, după o pasă genială a lui Bale, dar a ratat singur cu portarul de la 12 metri. Morrell a fost foarte atent la poarta proprie, în min. 29 şi 30, respingând două mingi trimise de turci (Kaan Ayhan şi Soyuncu). Ţara Galilor a deschis scorul în min. 43, prin Ramsey, jucătorul lui Juventus fiind angajat superb de Bale cu o pasă de peste 30 de metri, după care l-a învins pe Ugur Cakir. A fost al 17-lea gol pentru Ramsey la echipa naţională.

Turcia a încercat să atace mai mult după pauză, a avut o posesie superioară, dar galezii s-au apărat compact şi au încercat să dea lovitura pe contre rapide, purtate de Bale, James au Ramsey. Hakan Calhanoglu (50) a tras slab de la 20 m, balonul fiind reţinut de Ward, după care Burak Yilmaz a ratat cea mai mare ocazie a turcilor, şutând incredibil peste poartă din doar 6 metri (54). Galezii au fost periculoşi în mai multe situaţii, Bale expediind o minge de la 19 metri peste poartă (53), şutul lui Ramsey din 9 metri a fost respins de portar (58), iar în min. 61 Bale a ratat un penalty, trimiţând mult peste poartă, după ce tot el fusese faultat de Zeki Celik. Bale îşi putea răscumpăra greşeala la câteva secunde după aceea, la degajarea greşită a portarului, dar a trimis alături (61). Ward a fost testat de Ayhan (63), dar nu a avut emoţii la lovitura de cap a fundaşului, apoi Bale a replicat în acelaşi fel la poarta cealaltă (79). Finalul meciului a fost fierbinte, cu ciocniri între jucători şi ratări de ambele părţi. Ward a respins mingea trimisă cu capul de Demiral din 8 metri (87), după care Wilson a fost blocat in extremis de Zeki Celik (90+4), Ugur Cakir a respins şutul din unghi al lui Bale, iar apoi Soyuncu l-a blocat pe Moore (90+4). Ţara Galilor a dat lovitura într-un moment în care apărarea Turciei era în degringoladă: jucătorul lui Real Madrid a preluat o minge din colţul terenului a avansat pe linia de fund şi i-a pasat lui Connor Roberts care a reluat în plasă din 6-7 metri (90+5).

După 1-1 cu Elveţia, Ţara Galilor, semifinalistă în 2016, este liderul provizoriu al grupei, în timp ce Turcia, care venea după 0-3 cu Italia, este în pragul eliminării.

Ţara Galilor are doar trei eşecuri în ultimele sale 21 de partide internaţionale (12 victorii, 6 egaluri). Galezii nu au primit gol în 12 din ultimele 17 partide.

Turcia a pierdut cinci din ultimele sale şase jocuri la EURO (o victorie).

Turcia - Ţara Galilor 0-2 (0-1)

Au marcat: Aaron Ramsey (43), Connor Roberts (90+5).

Gareth Bale (Ţara Galilor) a ratat un penalty în min. 61 (şut peste).

Baku, Stadionul Olimpic

EURO 2020 - Grupa A

Au evoluat echipele:

Turcia: 23. Ugurcan Cakir - 2. Zeki Celik, 22. Kaan Ayhan, 4. Caglar Soyuncu, 13, Umut Meraş (25. Mert Muldur, 73) - 5. Okay Yokuşlu (3. Merih Demiral, 46) - 9. Kenan Karaman (26. Halil Dervişoglu, 75), 10. Hakan Calhanoglu, 6. Ozan Tufan (11. Yusuf Yazici, 46), 7. Cengiz Under (21. Irfan Can Kahveci, 83) - 17. Burak Yilmaz (căpitan). Selecţioner: Şenol Guneş.

Rezerve neutilizate: 1. Mert Gunok, 12. Altay Bayindir - 8. Dorukhan Tokoz, 14. Taylan Antalyali, 15. Ozan Kabak, 19. Orkun Kokcu, 24. Kerem Akturkoglu.

Ţara Galilor: 12. Danny Ward - 14. Connor Roberts, 22. Chris Mepham, 6. Joe Rodon, 4. Ben Davies - 16. Joe Morrell, 7. Joe Allen (15. Ethan Ampadu, 73) - 11. Gareth Bale (căpitan), 10. Aaron Ramsey (8. Harry Wilson, 85), 20. Daniel James (3. Neco Williams, 90+4) - 13. Kieffer Moore. Selecţioner: Rob Page.

Rezerve neutilizate: 1. Wayne Hennessey, 21. Adam Davies - 2. Chris Gunter, 5. Tom Lockyer, 9. Tyler Roberts, 17. Rhys Norrington-Davies, 18. Jonny Williams, 19. David Brooks, 23. Dylan Levitt.

Arbitru: Artur Dias; arbitri asistenţi: Rui Tavares, Paulo Soares (toţi din Portugalia); al patrulea oficial: Bartosz Frankowski; arbitru de rezervă: Marcin Boniek (ambii din Polonia)

Arbitru video: Joao Pinheiro (Portugalia); arbitri asistenţi video: Francois Letexier (Franţa), Inigo Prieto, Alejandro Hernendez (ambii din Spania)

Delegat UEFA: Irakli Nakaidze (Georgia), observator UEFA pentru arbitri: Nikolai Levnikov (Rusia)

Cartonaşe galbene: Burak Yilmaz (90+2), Hakan Calhanoglu (90+2), Davies (90+2), Mepham (90+2).

(AGERPRES)

---------------

Rusia a învins Finlanda, în primul meci al etapei a doua * Naţionala de fotbal a Rusiei a învins echipa Finlandei cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri, la Sankt Petersburg, în Grupa B a turneului final EURO 2020 şi rămâne în cursa pentru optimile de finală. Unicul gol al partidei a fost reuşit de Aleksei Miranciuk (45+2).

Rusia, învinsă în meciul de debut la scor de forfait de Belgia (0-3), avea o serie de şase partide fără victorie (două egaluri, patru eşecuri) la turneele finale EURO. Finlanda, debutantă la un turneu final major, venea după o victorie neaşteptată în faţa Danemarcei (1-0), înregistrată însă în condiţii speciale, după stopul cardiac al danezului Christian Eriksen. O victorie ar fi calificat Finlanda în optimi la prima sa participare la un EURO.

Oaspeţii au început în forţă partida de la Sankt Petersburg şi au marcat după trei minute, prin Joel Pohjanpalo, însă reuşita a fost anulată de VAR. Rusia a răsuflat uşurată că i-a trecut glonţul pe la ureche şi a preluat controlul jocului, ratând la scurt timp o ocazie foarte mare, prin Ozdoev (10), care a tras peste poartă de la circa 8 metri. Finlanda a avut o oportunitate notabilă prin Pohjanpalo (20), blocat de tânărul fundaş Diveev. Jocul, departe de a fi spectaculos, a fost dominat de ruşi, însă acestora le-a lipsit claritatea, mai ales în preajma careului advers, cursivitatea jocului fiind şi ea afectată de numeroase întreruperi. În min. 37 s-a produs un astfel de moment la un duel înyre Uronen şi Karavaev, rusul lovindu-se de bară şi într-o răsucire l-a lovit cu gheata în frunte pe finlandez. La unul din ultimele atacuri ale primei reprize (45+2), Miranciuk, jucătorul echipei italiene Atalanta, a combinat cu Dziuba în careul advers şi, profitând de pasivitatea apărătorilor finlandezi, a şutat cu efect la colţul lung, marcând primul său gol pentru echipa naţională din noiembrie 2019. Gazdele au avut timp pentru un atac şi Hradecky a reţinut mingea trimisă cu capul de Dziuba (45+5) de la circa 11 metri.

În debutul reprizei secunde, Pukki a fost în prima plan în două rânduri, dar Diveev l-a blocat in extremis la 16 metri (49), iar apoi şutul său din marginea careului a fost reţinut de Safonov (53). Jocul mai bun al Rusiei a fost concretizat în mai multe ocazii bune la poarta lui Hradecky. Golovin (52) a şutat razant cu bara, din marginea careului, Jemaletdinov (66) a trimis la colţul lung, dar balonul a ocolit de puţin poarta, Kuziaev (72) a tras plasat de la 16 metri, dar Hradecky a respins de la colţ, Zobnin (87) a şutat din careu, dar pe lângă ţintă, Jemaletdinov a şutat peste poartă de la 12 metri (90+3). Nordicii au presat mai mult în ultima parte a meciului, în căutarea egalării, dar au fost lipsiţi de inspiraţie, nereuşind să construiască faze periculoase. Singura acţiune care merită notă de trecere a fost lovitura de cap a lui Arajuuri (89), de la 6 metri, peste poartă.

La acest meci, al patrulea oficial a fost românul Istvan Kovacs, iar arbitru de rezervă, Vasile Florin Marinescu.

Finlanda - Rusia 0-1 (0-1)

A marcat: Aleksei Miranciuk (45+2).

Sankt Petersburg, St Petersburg Stadium

EURO 2020 - Grupa B

Au evoluat echipele:

Finlanda: 1. Lukas Hradecky - 4. Joona Toivio (9. Fredrik Jensen, 85), 2. Paulus Arajuuri (căpitan), 3. Daniel O'Shaughnessy - 11. Rasmus Schueller (19. Joni Kauko, 67), 6. Glen Kamara - 22. Jukka Raitala (13. Pyry Soiri, 75), 8. Robin Lod, 18. Jere Uronen - 10. Teemu Pukki (21. Lassi Lappalainen, 75), 20. Joel Pohjanpalo. Selecţioner: Markku Kanerva.

Rezerve neutilizate: 12. Jesse Joronen, 23. Anssi Jaakkola - 5. Leo Vaisanen, 14. Tim Sparv, 17. Nikolai Alho, 24. Onni Valakari, 25. Robert Ivanov, 26. Marcus Forss.

Rusia: 16. Matvei Safonov - 2. Mario Fernandes (4. Viaceslav Karavaev, 25), 3. Igor Diveev, 14. Gheorghi Djikia, 23. Daler Kuziaev - 11. Roman Zobnin, 8. Dmitri Barinov, 7. Magomed Ozdoev (19. Rifat Jemaletdinov, 61) - 15. Aleksei Miranciuk (26. Maksim Muhin, 85), 22. Artem Dziuba (căpitan; 9. Aleksandr Sobolev, 85), 17. Aleksandr Golovin. Selecţioner: Stanislav Cercesov.

Rezerve neutilizate: 1. Anton Şunin, 12. Iuri Diupin - 5. Andrei Semenov, 6. Denis Cerîşev, 10. Anton Zabolotnîi, 21. Daniil Fomin, 24. Roman Evgheniev, 25. Denis Makarov, .

Arbitru: Danny Makkelie; arbitri asistenţi: Hessel Steegstra, Jan de Vries (toţi din Olanda); al patrulea oficial: Istvan Kovacs; arbitru de rezervă: Vasile Florin Marinescu (România)

Arbitru video: Pol van Boekel (Olanda); arbitri asistenţi video: Kevin Blom (Olanda), Benjamin Pages, Jerome Brisard (ambii din Franţa)

Delegat UEFA: Artur Azarian (Armenia), observator UEFA pentru arbitri: Pascal Garibian (Franţa)

Cartonaşe galbene: Kamara (22), Barinov (27), Ozdoev (34), Djikia (88), O'Shaughnessy (90).

(AGERPRES)


Marți, 15 iunie 2021. Franţa a învins Germania printr-un autogol * Campioana mondială Franţa a învins echipa de fotbal a Germaniei cu scorul de 1-0 (1-0), marţi seara, pe Fussball Arena din Munchen, în meciul său de debut în Grupa F a turneului final EURO 2020. Franţa a câştigat duelul ultimelor două campioane mondiale printr-un autogol, marcat de Mats Hummels (20).

''Les Bleus'', finaliştii ediţiei trecute a Campionatului European, au început mai bine şi au reuşit să deschidă scorul, dar apoi ai preferat să se retragă într-o defensivă beton şi să accepte dominarea teritorială a echipei antrenate de Joachim Loew, acţionând apoi doar pe contre, în special prin Mbappe.

Franţa a avut o primă oportunitate, însă Pogba a trimis cu capul peste poartă din 6 metri, după un corner Griezmann (16). Un minut mai târziu, Mbappe a tras din partea stângă, dar Neuer a respins. Echipa antrenată de Didier Deschamps a deschis scorul în min. 20, când Hummels a trimis nefericit în propria poartă centrarea în forţă a lui Lucas Hernandez. Hummels marcase golul victoriei pentru Mannschaft în sferturile Cupei Mondiale din 2014, chiar contra Franţei. Germania, adversara României în preliminariile Cupei Mondiale din 2022, a pus stăpânire pe joc, dar defensiva adversă, condusă de Varane, a absorbit foarte bine atacurile în valuri. În aceste condiţii, echipa lui Loew nu şi-a creat decât două ocazii de gol în prima repriză, prin Muller (22), care a trimis cu capul pe lângă poartă la centrarea lui Gosens, şi Gundogan (48) care a reluat alături după o minge întoarsă de Gnabry.

Scenariul a fost similar şi după pauză, cu Germania în ofensivă disperată, în faţa unei echipe conduse de ''turnurile'' Varane şi Pogba. Oaspeţii au scăpat pe contraatac în min. 52, prin Rabiot, care a pătruns pe stânga şi a şutat în bară. Gnabry a fost apoi în prim plan de două ori, dar în min. 54 a ratat o mare şansă de egalare, trimiţând din voleu, cu pământul, peste poartă, la centrarea lui Gosens, iar apoi a fost blocat de Lloris la 6 metri (57). Dominarea germană a fost evidenţiată şi de faptul că portarul Manuel Neuer, la selecţia sa cu numărul 101, a ajuns în min. 64 să dea o pasă unui coechipier chiar din jumătatea franceză de teren. Germania a continuat să aibă posesia, dar a rămas neinspirată în zona careului, chiar şi după cele cinci schimbări ofensive făcute de Loew. Mai mult, Germania s-a expus câtorva contraatacuri foarte periculoase, Mbappe şi Benzema au marcat după astfel de contre, dar ambele goluri au fost anulate pentru poziţii de ofsaid. Mbappe a mai avut o şansă să tranşeze disputa înainte de final, dar a fost deposedat in extremis de Hummels în situaţie de singur cu portarul (78).

Franţa nu a pierdut niciun meci de deschidere la un turneu final EURO (şase victorii, trei egaluri), confirmând că este una dintre favoritele la ediţia din acest an. De partea cealaltă, Germania a arătat că mai mulţi dintre jucătorii săi de bază nu sunt în formă şi îi va fi greu să avanseze în fazele finale ale competiţiei. Germania a pierdut în premieră meciul său de debut la un EURO.

Pogba a fost desemnat cel mai bun om al meciului.

Franţa - Germania 1-0 (1-0)

A marcat: Mats Hummels (20, autogol).

Munchen, Fussball Arena

EURO 2020 - Grupa F

Au evoluat echipele:

Franţa: 1. Hugo Lloris (căpitan) - 2. Benjamin Pavard, 4. Raphael Varane, 3. Presnel Kimpembe, 21. Lucas Hernandez - 14. Adrien Rabiot (11. Ousmane Dembele, 90+5), 13. Ngolo Kante, 6. Paul Pogba - 7. Antoine Griezmann - 19. Karim Benzema (12. Corentin Tolisso, 89), 10. Kylian Mbappe. Selecţioner: Didier Deschamps.

Rezerve neutilizate: 16. Steve Mandanda, 23. Mike Maignan - 5. Clement Lenglet, 8. Thomas Lemar, 9. Olivier Giroud, 15. Kurt Zouma, 18. Lucas Digne, 20. Kingsley Coman, 22. Wissam Ben Yedder, 25. Jules Kounde.

Germania: 1. Manuel Neuer (căpitan) - 4. Matthias Ginter (23. Emre Can, 87), 5. Mats Hummels, 2. Antonio Rudiger - 6. Joshua Kimmich, 21. Ilkay Gundogan, 8. Toni Kroos, 20. Robin Gosens (9. Kevin Volland, 88) - 7. Kai Havertz (19. Leroy Sane, 74), 25. Thomas Muller - 10. Serge Gnabry (11. Timo Werner, 74). Selecţioner: Joachim Loew.

Rezerve neutilizate: 12. Bernd Leno, 22. Kevin Trapp - 3. Marcel Halstenberg, 15. Niklas Suele, 16. Lukas Klostermann, 17. Florian Neuhaus, 24. Robin Koch, 26. Christian Gunter.

Arbitru: Carlos del Cerro Grande; arbitri asistenţi: Juan Carlos Yuste, Roberto Alonso Fernandez (toţi din Spania); al patrulea oficial: Srdjan Jovanovic (Serbia); arbitru de rezervă: Uros Stojkovic (Serbia)

Arbitru video: Juan Martinez Munuera; arbitri asistenţi video: Jose Maria Sanchez, Inigo Prieto, Alejandro Hernandez (toţi din Spania)

Delegat UEFA: Charles Schaack (Luxemburg), observator UEFA pentru arbitri: Kyros Vassaras (Grecia)

Cartonaşe galbene: Kimmich (7).

(AGERPRES)

---------------

Portugalia a învins Ungaria în ultimele zece minute * Echipa de fotbal a Portugaliei, campioana europeană en titre, a învins naţionala Ungariei cu 3-0 (0-0), marţi seara, pe Puskas Arena din Budapesta, în Grupa F a turneului final EURO 2020, însă golurile au fost marcate în ultimele minute. Lusitanii au făcut diferenţa în ultimele minute ale jocului, prin reuşita norocoasă a lui Raphael Guerreiro (84) şi dubla vedetei Cristiano Ronaldo (87 - penalty, 90+2).

Portugalia, care a început cu şase campioni europeni în 2016, a dominat jocul şi merita victoria, însă scorul este un pic exagerat, arătând şi o cădere psihică a gazdelor după golul care a rupt echilibrul. Echipa antrenată de Fernando Santos şi-a masat adversarul în preajma careului din startul partidei şi a încercat să găsească breşe în defensiva condusă de Wili Orban. Diogo Jota (5) a avut prima mare ocazie a oaspeţilor, dar şutul său din întoarcere de la 16 metr a fost respins de portar. Ronaldo, destul de şters în acest meci, a ieşit la rampă prima oară în min. 30, când a şters mingea cu capul la o centrare, dar balonul s-a dus departe de poartă. Gazdele au avut o oportunitate în min. 37, dar Rui Patricio nu a avut emoţii la lovitura de cap a lui Adam Szalai. Până la pauză, Portugalia a mai ratat două şanse de gol, în min. 40, prin Diogo Jota, cu un şut din întoarcere de la 7 metri, respins Gulacsi, şi mai ales, prin Ronaldo (43), care a reluat din 6 metri, peste poartă, centrarea lui Bruno Fernandes.

La reluare, Gulacsi a fost din nou la post (47), respingând mingea trimisă cu capul de Pepe, după un corner. Bruno Fernandes (68) a ameninţat şi el poarta, cu un şut de la 24 de metri, dar Gulacsi a acordat din nou corner. Oaspeţii au solicitat penalty în min.76, când Fiola a atins mingea cu mâna după o preluare pe piept a lui Ronaldo în careu, însă arbitrajul video a rămas fără decizie. Ungaria a trimis mingea în plasă în min. 80, prin noul-intrat Schoen, dar golul a fost anulat pentru ofsaid. Finalul a fost unul spectaculos, Portugalia deschizând scorul în min. 84, prin Guerreiro, cu un şut din centrul careului, deviat de Orban. Apoi, acelaşi Orban l-a faultat pe Rafa Silva în careu, iar Ronaldo a transformat penalty-ul (87), vedeta lui Juventus reuşind să scrie istorie. Dacă prin prezenţa sa pe teren la Budapesta a devenit primul jucător care evoluează la cinci turnee finale EURO, golul din min. 87 l-a făcut şi primul fotbalist care marchează la cinci turnee finale, dar şi golgheterul all-time al EURO. Ronaldo a completat performanţa sa cu golul al treilea la Budapesta, marcat în min. 90+2, după o combinaţie cu Rafa Silva, jucător care a confirmat încrederea pusă de selecţionerul Fernando Santos când l-a trimis pe gazon.

Cristiano Ronaldo a ajuns la 11 goluri la turneele finale EURO, fiind urmat în clasamentul golgheterilor europeni de francezul Michel Platini, 9 goluri, şi de englezul Alan Shearer, 7 goluri. Ronaldo a ajuns la 106 goluri în 176 de selecţii la naţională, fiind aproape de recordul mondial deţinut de iranianul Ali Daei (109 goluri). Lusitanul are 45 de goluri în ultimele 43 de selecţii pentru Portugalia.

Meciul a fost primul de la EURO 2020 care s-a desfăşurat cu ''casa plină'', Puskas Arena fiind la capacitate maximă, spre deosebire de celelalte arene care permit proporţii mai mici de ocupare a locurilor din cauza pandemiei de coronavirus.

Portugalia a obţinut a zecea sa victorie în faţa Ungariei în cele 14 meciuri directe (4 egaluri, golaveraj 33-10). Cele două echipe s-au înfruntat şi la EURO 2016, scorul fiind egal, 3-3. Această înfrângere pune capăt unei serii de 11 meciuri consecutive fără eşec pentru Ungaria.

Fundaşul Pepe a devenit în acest meci, la 38 de ani şi 109 zile, cel mai vârstnic jucător portughez care joacă la EURO.

Ungaria - Portugalia 0-3 (0-0)

Au marcat: Raphael Guerreiro (84), Cristiano Ronaldo (87 - penalty, 90+2).

Budapesta, Puskas Arena

EURO 2020 - Grupa F

Au evoluat echipele:

Ungaria: 1. Peter Gulacsi - 21. Endre Botka, 6. Willi Orban, 4. Attila Szalai - 14. Gergo Lovrencsics, 15. Laszlo Kleinheisler (18. David Siger, 78), 8. Adam Nagy, 13. Andras Schaefer (7. Loic Nego, 66), 5. Attila Fiola (19. Kevin Varga, 88) - 9. Adam Szalai (căpitan), 20. Roland Sallai (24. Szabolcs Schoen, 77). Selecţioner: Marco Rossi.

Rezerve neutilizate: 12. Denes Dibusz, 22. Adam Bogdan - 2. Adam Lang, 3. Akos Kecskes, 10. Tamas Cseri, 17. Roland Varga, 23. Nemanja Nikolic, 26. Bendeguz Bolla.

Portugalia: 1. Rui Patricio - 2. Nelson Semedo, 3. Pepe, 4. Ruben Dias, 5. Raphael Guerreiro - 13. Danilo, 14. William Carvalho (16. Renato Sanches, 81), 11. Bruno Fernandes (8. Joao Moutinho, 89) - 10. Bernardo Silva (15. Rafa Silva, 71), 21. Diogo Jota (9. André Silva, 81), 7. Cristiano Ronaldo (căpitan). Selecţioner: Fernando Santos.

Rezerve neutilizate: 12. Anthony Lopes, 22. Rui Silva - 6. Jose Fonte, 18. Ruben Neves, 19. Pedro Goncalves, 23. Joao Felix, 24. Sergio Oliveira, 25. Nuno Mendes.

Arbitru: Cuneyt Cakir; arbitri asistenţi: Bahattin Duran, Tarik Ongun (toţi din Turcia); al patrulea oficial: Sandro Schaerer (Elveţia); arbitru de rezervă: Stephane De Almeida (Elveţia)

Arbitru video: Massimiliano Irrati; arbitri asistenţi video: Paolo Valeri, Filippo Meli (toţi din Italia), Pawel Gil (Polonia)

Delegat UEFA: Radenko Mijatovic (Slovenia), observator UEFA pentru arbitri: Nicola Rizzoli (Italia)

Cartonaşe galbene: Ruben Dias (38), Nego (80), Orban (86).

(AGERPRES)


Luni, 14 iunie 2021. Spania, ţinută în şah de Suedia * Echipele de fotbal ale Spaniei şi Suediei au terminat la egalitate, 0-0, luni seara, pe Stadionul La Cartuja din Sevilla, în Grupa E a turneului final EURO 2020. Meciul dintre cele două echipe afectate de Covid-19 a adus primul rezultat ''alb'' de la acest turneu.

Spania a condus un adevărat asediu, dar reduta scandinavă a rezistat, în ciuda unui raport de 17-4 pentru iberici la şuturile la poartă (5-0 pe poartă) şi a unei posesii covârşitoare (75% pentru La Roja, 25% Suedia). Sarabanda ocaziilor selecţionatei pregătite de Luis Enrique a început cu un şut al lui Olmo peste poartă de la 17 metri (7). Portarul Olsen a avut un reflex salvator (16), la lovitură de cap a aceluiaşi Olmo. Koke a trimis de două ori peste poartă din poziţii foarte bune (23, 29), iar Morata a irosit o ocazie uriaşă (38), după o eroare a lui Danielson, atacantul spaniol şutând pe lângă poartă de la 12 metri, faţă în faţă doar cu Olsen. Suedia putea da lovitura în finalul primei reprize, la singura sa fază de atac, când Isak s-a bătut cu întreaga apărare gazdă, a tras din unghi, iar mingea a fost deviată de Marcos Llorente în bară (41). Chiar înainte de pauză, Olsen a fost nevoit să se întrebuinţeze la şutul lui Olmo de la 22 de metri (45).

În partea secundă, spaniolii şi-au creat mai puţine ocazii clare de gol, iar la prima dintre ele Morata a tras pe lângă ţintă de la 16 metri (50). Suedia a mai ratat o ocazie imensă (61), prin Berg, care a trimis peste poartă din doar 5 metri, la centrarea lui Isak. Danielson a blocat salvator un şut al lui Olmo (73), Olsen a fost providenţial la lovitura de cap a lui Moreno, după centrarea lui Sarabia (90). Sarabia a fost lipsit de reacţie la centrarea lui Jordi Alba, iar mingea l-a lovit pe mijlocaşul ofensiv al lui PSG şi a fost prinsă de Olsen (90+3).

Spania confirmă astfel debuturile dificile de turnee majore, având o singură victorie în ultimele sale şase meciuri de deschidere.

Pentru Suedia este primul meci egal din ultimele 18 partide internaţionale, precedentul fiind tot contra Spaniei, în preliminariile EURO 2020.

Pedri a devenit cel mai tânăr internaţional spaniol care joacă la un turneu final de Campionat European, la vârsta de 18 ani şi 201 zile.

Spania - Suedia 0-0

Sevilla, Stadion La Cartuja

EURO 2020 - Grupa E

Au evoluat echipele:

Spania: 23. Unai Simon - 6. Marcos Llorente, 24. Aymeric Laporte, 4. Pau Torres, 18. Jordi Alba (căpitan) - 8. Koke (17. Fabian Ruiz, 87), 16. Rodri (10. Thiago Alcantara, 66), 26. Pedri - 11. Ferran Torres (21. Mikel Oyarzabal, 74), 7. Alvaro Morata (22. Pablo Sarabia, 66), 19. Dani Olmo (9. Gerard Moreno, 74). Selecţioner: Luis Enrique.

Rezerve neutilizate: 1. David de Gea, 13. Robert Sanchez - 2. Cesar Azpilicueta, 3. Diego Llorente, 12. Eric Garcia, 14. Jose Gaya, 20. Adama Traore.

Suedia: 1. Robin Olsen - 2. Mikael Lustig (16. Emil Krafth, 75), 3. Victor Lindeloef, 24. Marcus Danielson, 6. Ludwig Augustinsson - 7. Sebastian Larsson (căpitan), 20. Kristoffer Olsson (26. Jens-Lys Cajuste, 84), 8. Albin Ekdal, 10. Emil Forsberg (5. Pierre Bengtsson, 84) - 9. Marcus Berg (22. Robin Quaison, 69), 11. Alexander Isak (17. Viktor Claesson, 69). Selecţioner: Jan Andersson.

Rezerve neutilizate: 12. Karl-Johan Johnsson, 23. Kristoffer Nordfeldt - 13. Gustav Svensson, 14. Filip Helander, 15. Ken Sema, 18. Pontus Jansson, 25. Jordan Larsson.

Arbitru: Slavko Vincic; arbitri asistenţi: Tomaz Klancnik, Andraz Kovacic (toţi din Slovacia); al patrulea oficial: Davide Massa (Italia); arbitru de rezervă: Stefano Alassio (Italia)

Arbitru video: Bastian Dankert (Germania); arbitri asistenţi: Chris Kavanagh, Lee Betts (ambii din Anglia), Kevin Blom (Olanda)

Delegat UEFA: Iveta Bankova (Bulgaria), observator UEFA pentru arbitri: Frank De Bleeckere (Belgia)

Cartonaş galben: Lustig (55).

(AGERPRES)

---------------

Slovacia a învins Polonia, într-un meci arbitrat de Ovidiu Haţegan * Selecţionata de fotbal a Slovaciei a învins echipa Poloniei cu scorul de 2-1 (1-0), luni seara, pe St Petersburg Stadium din Sankt Petersburg, în Grupa E a turneului final EURO 2020. Slovacia a dat dovadă de mult pragmatism în faţa Poloniei, într-un meci arbitrat de românul Ovidiu Haţegan, care a arătat primul cartonaş roşu al turneului. Autogolul portarului Wojciech Szczesny (18) şi reuşita fundaşului Milan Skriniar (69) au adus victoria slovacilor, golul de onoare al polonezilor fiind înscris de Karol Linetty (46).

Slovacia a părut din start echipa mai coerentă şi mai periculoasă, având o primă ocazie prin Duda (14), al cărui şut din marginea careului s-a dus în plasa laterală. Echipa pregătită de Stefan Tarkovic a deschis scorul cu o doză de şansă, în min. 18, când Mak a reuşit o incursiune în flancul stâng, a şutat din unghi, mingea a lovit bara şi apoi a ricoşat din Szczesny în poartă. Polonia a avut o posesie mai bună a mingii, dar tot slovacii au fost mai perioculoşi, prin Kucka (27), cu un şut de la 24 de metri puţin peste. Prima oportunitate a echipei antrenate de Paulo Sousa a fost şutul lui Krychowiak (34), de la 25 de metri, puţin peste ţintă.

Polonia a început în forţă repriza secundă, egalând după câteva zeci de secunde, prin Karol Linetty, care a reluat din mijlocul careului centrarea lui Rybus. Linetty a reuşit al doilea cel mai rapid gol al reprizei secunde din istoria EURO, după 32 de secunde, fiind devansat doar de reuşita românului Marcel Coraş de la EURO 1984, din meciul cu Germania, după 21 de secunde. Acelaşi Linetty (51) l-a mai testat o dată pe Dubravka, dar acesta a fost la post. Avântul Poloniei a fost tăiat în minutul 62 de Haţegan, care i-a acordat al doilea cartonaş galben lui Krychowiak, pentru o intervenţie asupra lui Hromada. Slovacia a profitat de avantajul superiorităţii numerice şi a marcat din nou, în min. 69, ceea ce a fost până la urmă golul victoriei, prin fundaşul Milan Skriniar, cu un şut din careu la colţ. Polonia a forţat egalarea şi a controlat jocul până la final, slovacii mulţumindu-se doar să încerce să blocheze acţiunile adverse. Selecţionata poloneză a avut încercări palide, prin Puhacz (85) - şut peste de la 16 metri, Lewandowski (88) - mingea ştearsă cu capul în careu sau prin Swiderski (90+3) - şut de al 17 metri, prins de portar, dar cea mai bună şansă a fost irosită de fundaşul Bednarek (90+1), care a reluat milimetric pe lângă poartă din centrul careului.

Polonia nu a reuşit să marcheze mai multe un gol pe meci în cele 12 partide la turneele finale ale EURO.

Slovacia este neînvinsă de şase meciuri, având două victorii, fiind cea mai lungă serie de invincibilitate din 2015/16 (opt partide).

Polonia - Slovacia 1-2 (0-1)

Au marcat: Karol Linetty (46), respectiv Wojciech Szczesny (18, autogol), Milan Skriniar (69).

Sankt Petersburg, Saint Petersburg Stadium

EURO 2020 - Grupa E

Au evoluat echipele:

Polonia: 1. Wojciech Szczesny - 18. Bartosz Bereszynski, 15. Kamil Glik, 5. Jan Bednarek, 13. Maciej Rybus (26. Tymoteusz Puchacz, 74) - 8. Karol Linetty (19. Przemyslaw Frankowski, 74), 10. Grzegorz Krychowiak, 14. Mateusz Klich (16. Jakub Moder, 85) - 21. Kamil Jozwiak, 9. Robert Lewandowski (căpitan), 20. Piotr Zielinski (11. Karol Swiderski, 85). Selecţioner: Paulo Sousa.

Rezerve neutilizate: 12. Lukasz Skorupski, 22. Lukasz Fabianski - 3. Pawel Dawidowicz, 4. Tomasz Kedziora, 6. Kacper Kozlowski, 17. Przemyslaw Placheta, 24. Jakub Swierczok, 25. Michal Helik.

Slovacia: 1. Martin Dubravka - 2. Peter Pekarik (24. Martin Koscelnik, 79), 5. Lubomir Satka, 14. Milan Skriniar, 15. Tomas Hubocan - 18. Lukas Haraslin (21. Michal Duris, 87), 19. Juraj Kucka, 25. Jakub Hromada (13. Patrik Hrosovsky, 79), 20. Robert Mak (10. Tomas Suslov, 87) - 8. Ondrej Duda (6. Jan Gregus, 90+1), 17. Marek Hamsik (căpitan). Seelcţioner: Stefan Tarkovic.

Rezerve neutilizate: 12. Dusan Kuciak, 23. Marek Rodak - 3. Denis Vavro, 7. Vladimir Weiss, 11. Laszlo Benes, 16. David Hancko, 22. Stanislav Lobotka.

Arbitru: Ovidiu Haţegan; arbitri asistenţi: Radu Ghinguleac, Sebastian Gheorghe; al patrulea oficial: Istvan Kovacs; arbitru de rezervă: Vasile Florin Marinescu (toţi din România)

Arbitru video: Marco Di Bello (Italia); arbitri asistenţi video: Jerome Brisard (Franţa), Filippo Meli, Massimiliano Irrati (ambii din Italia)

Delegat UEFA: Artur Azarian (Armenia), observator UEFA pentru arbitri: Pascal Garibian (Franţa)

Cartonaşe galbene: Hubocan (20), Krychowiak (22, 62).

Cartonaş roşu: Krychowiak (62).

(AGERPRES)

---------------

Cehia, gol de la 50 de metri * Echipa de fotbal a Cehiei a învins reprezentativa Scoţiei cu scorul de 2-0 (1-0), luni, pe Hampden Park din Glasgow, în primul său meci din Grupa D a turneului final EURO 2020. Cehia s-a impus prin ''dubla'' lui Patrik Schick (42, 52), al doilea gol fiind favorit la ''golul turneului''.

Scoţia a început cu mult entuziasm, la primul său turneu final (EURO sau Cupă Mondială), după o absenţă de 23 de ani, dar a fost depăşită de de o echipă mai bună, mai pragmatică. Schick a avut prima ocazie clară a meciului, cu un şut din careu (16), dar portarul Marshall a respins de la colţul scurt. Gazdele au avut o şansă notabilă, însă Dykes (18) a reluat pe lângă poartă din centrarea lui Robertson. Scoţienii au ratat o mare şansă de gol în min. 32, când Robertson (Liverpool) a fost găsit liber de Christie, dar şutul său a fost deviat peste poartă de Vaclik. Cehia a deschis scorul în min. 42, Schick marcând cu capul dintre doi scoţieni, Hanley şi Cooper, la centrarea lui Coufal.

Debutul reprizei secunde a fos tunul foarte alert, cu faze fierbinţi la ambele porţi. Oaspeţii au ratat prin Schick (46) şi Darida (47), Marshall fiind de fiecare dată la post, iar scoţienii au avut o bară prin Jack Hendry (48), cu un şut de la 16 metri. Apoi, Vaclik (49) a evitat autogolul la mingea respinsă greşit de Kalas. În min. 52, Cehia a marcat al doilea gol, Schick surprinzându-l pe portarul Marshall cu un lob de la 50 de metri, după un şut blocat al lui Hendry. Pentru atacantul lui Bayer Leverkusen a fost al 13-lea gol în 27 de apariţii. Darida a avut şi el o oportunitate (55), dar a tras peste poartă. Cehia a făcut un pas înapoi, la conservarea rezultatului, iar gazdele au fost mai periculoase: şutul lui Armstrong (61), deviat de Kalas, a trecut puţin peste poartă, Dykes (62) a fost blocat de Vaclik la 3 metri, care s-a remarcat şi în min. 66 în faţa aceluiaşi Dykes. McTominay (77) a fost şi el aproape de gol, însă a şutat peste poartă din colţul careului de 6 metri. Nici Forrest nu a reuşit golul pentru gazde (81), fiind blocat in extremis de Celustka la 6 metri. Cehia şi-a mai creat şi ea două situaţii bune de gol, dar Marshall s-a opus la mingile expediate de Schick (81) şi Krmencik (90).

David Marshall a devenit al doilea cel mai vârstnic jucător scoţian participant la un turneu final (36 ani şi 101 zile), după portarul Jim Leighton (39) la CM din 1998. El a apărat penalty-ul decisiv care a calificat Scoţia la EURO 2020 în barajul cu Serbia.

Scoţia - Cehia 0-2 (0-1)

A marcat: Patrik Schick (42, 52).

Glasgow, Hampden Park

EURO 2020 - Grupa D

Au evoluat echipele:

Scoţia: 1. David Marshall - 5. Grant Hanley, 16. Liam Cooper, 24. Jack Hendry (8. Callum McGregor, 67) - 2. Stephen O'Donnell (25. James Forrest, 79), 17. Stuart Armstrong (20. Ryan Fraser, 67), 7. John McGinn, 4. Scott McTominay, 3. Andy Robertson (căpitan) - 9. Lyndon Dykes (19. Kevin Nisbet, 79), 11. Ryan Christie (10. Che Adams, 46). Selecţioner: Steve Clarke.

Rezerve neutilizate: 12. Craig Gordon, 21. Jon McLaughlin - 13. Greg Taylor, 18. David Turnbull, 22. Nathan Patterson, 23. Billy Gilmour, 26. Scott McKenna.

Cehia: 1. Tomas Vaclik - 5. Vladimir Coufal, 3. Ondrej Celustka, 6. Tomas Kalas, 18. Jan Boril - 15. Tomas Soucek, 21. Alex Kral (9. Tomas Holes, 67) - 12. Lukas Masopust (20. Matej Vydra, 72), 8. Vladimir Darida (căpitan; 13. Petr Sevcik, 86), 14. Jakub Jankto (19. Adam Hlozek, 72) - 10. Patrik Schick (11. Michael Krmencik, 86). Selecţioner: Jaroslav Silhavy.

Rezerve neutilizate: 16. Ales Mandous - 2. Pavel Kaderabek, 4. Jakub Brabec, 7. Antonin Barak, 17. David Zima, 22. Ales Mateju, 24. Tomas Pekhart.

Arbitru: Daniel Siebert; arbitri asistenţi: Jan Seidel, Rafael Foltyn (toţi din Germania); al patrulea oficial: Gheorghi Kabakov (Bulgaria); arbitru de rezervă: Martin Margaritov (Bulgaria)

Arbitru video: Marco Fritz; arbitri asistenţi video: Christian Dingert, Christian Gittelmann (toţi din Germania), Alejandro Hernandez (Spania)

Delegat UEFA: Peadar Ryan (Irlanda), observator UEFA pentru arbitri: Jaap Uilenberg (Olanda)

(AGERPRES)


Duminică, 13 iunie 2021. Olanda - Ucraina, cinci goluri într-o repriză * Echipa de fotbal a Olandei a învins spectaculos formaţia Ucrainei, cu scorul de 3-2 (0-0), duminică seara, pe Stadionul Johan Cruyff din Amsterdam, în Grupa C la EURO 2020. Gazdele au condus cu 2-0, prin golurile înscrise de Georginio Wijnaldum (52) şi Wout Weghorst (59), Ucraina a egalat în urma golurilor reuşite de Andrei Iarmolenko (75), Roman Iaremciuk (79), iar Denzel Dumfries (85) a adus victoria Olandei.

Echipa Oranje a început în forţă şi a ratat trei mari ocazii în primele zece minute. Portarul Buşcean a respins şutul expediat de la 16 metri de Depay (2), la capătul unui contraatac. Goalkeeper-ul lui Dinamo Kiev a intervenit salvator în min. 6, în faţa lui Dumfries, în marginea careului mic. Wijnaldum (7) a şutat din careu, peste poartă. Olanda a rămas în continuare la cârma jocului, dar claritatea a lipsit în zona careului advers. Batavii şi-au mai creat ocazii mari de gol în finalul primei reprize, când Buşcean a avut un reflex formidabil (39) la şutul lui Wijnaldum. Dumfries a ratat incredibil (40), reluând cu capul din 6 metri, pe lângă poartă.

În repriza a doua, echipa antrenată de Frank de Boer a avut un prim sfert de oră excelent, reuşind să puncteze de două ori. Wijnaldum (52) a reluat simplu în poarta goală, după o minge respinsă de Buşcean la centrarea lui Dumfries, deschizând scorul. jucătorul transferat recent de la Liverpool la PSG a fost golgheterul Olandei în preliminarii, cu 8 goluri marcate în 7 apariţii. Şutul lui Weghorst, de la 16 metri, prins de Buşcean (55), a prefigurat golul marcat de atacantul lui Wolfsburg (59), cu un şut din careu, pe care portarul ucrainean nu a putut să-l respingă. Ucrainenii au acuzat un fault al lui Dumfries asupra lui Mikolenko, dar golul a fost acordat după verificarea VAR. Ucraina, obligată să iasă la atac, după o oră de joc în care nu a demonstrat nimic ofensiv, şi-a arătat colţii în min. 72, dar Stekelenburg a fost la post la şutul lui Iaremciuk. Jucătorii antrenaţi de Andrei Şevcenko au reuşit o egalare nesperată, în decurs de doar cinci minute. Mai întâi, Iarmolenko a trimis un trasor de la 22 de metri, cu efect, direct în vinclul lui Stekelenburg (75). Iaremciuk a înscris golul egalării, în min. 79, cu capul, din centrarea lui Malinovski. Fundaşul olandez de Vrij a comis două greşeli, făcând faultul pentru care s-a acordat lovitura liberă executată de Malinovski, iar apoi l-a scăpat din marcaj pe atacantul lui Gent. Selecţionata Olandei a marcat golul victoriei prin Dumfries (85), care a lovit cu capul, de la 11 metri, mingea centrată de Ake.

Ucraina a pierdut primul său meci din acest an, fiind primul eşec în ultimele şapte meciuri (două victorii, patru egaluri). Totodată, Ucraina a marcat prima oară după cinci meciuri fără gol înscris la EURO.

Olanda - Ucraina 3-2 (0-0)

Au marcat: Georginio Wijnaldum (52), Wout Weghorst (59), Denzel Dumfries (85), respectiv Andrei Iarmolenko (75), Roman Iaremciuk (79).

Amsterdam, Johan Cruijff ArenA

EURO 2020 - Grupa C

Au evoluat echipele:

Olanda: 1. Maarten Stekelenburg - 22. Denzel Dumfries, 25. Jurrien Timber (2. Joel Veltman, 88), 6. Stefan de Vrij, 17. Daley Blind (4. Nathan Ake, 64), 12. Patrick van Aanholt (5. Owen Wijndal, 64) - 15. Marten de Roon, 8. Georginio Wijnaldum (căpitan), 21. Frenkie de Jong - 19. Wout Weghorst (9. Luuk de Jong, 88), 10. Memphis Depay (18. Donyell Malen, 90+1). Selecţioner: Frank de Boer.

Rezerve neutilizate: 13. Tim Krul, 23. Marco Bizot - 7. Steven Berghuis, 14. Davy Klaassen, 16. Ryan Gravenberch, 24. Teun Koopmeiners, 26. Cody Gakpo.

Ucraina: 1. Gheorghi Buşcean - 21. Aleksandr Karavaev, 13. Ilia Zabarnîi, 22. Mikola Matvienko, 16. Vitali Mikolenko - 17. Aleksandr Zincenko - 7. Andrei Iarmolenko, 5. Serghei Sidorciuk, 8. Ruslan Malinovski, 20. Aleksandr Zubkov (11. Marlos, 13; 10. Mikola Şaparenko, 64) - 9. Roman Iaremciuk. Selecţioner: Andrei Şevcenko.

Rezerve neutilizate: 12. Andrei Piatov, 23. Anatoli Trubin - 2. Eduard Sobol, 4. Serghei Krivţov, 6. Taras Stepanenko, 14. Evgheni Makarenko, 19. Artem Besedin, 24. Aleksandr Timcik, 25. Denis Popov, 26. Artem Dovbik.

Arbitru: Felix Brych; arbitri asistenţi: Mark Borsch, Stefan Lupp (toţi din Germania); al patrulea oficial: Bartosz Frankowski (Polonia); arbitru de rezervă: Marcin Boniek (Polonia)

Arbitru video: Marco Fritz (Germania); arbitri asistenţi video: Christian Dingert (Germania), Lee Betts, Stuart Attwell (ambii din Anglia)

Delegat UEFA: Milovan Djukanovic (Muntenegru), observator UEFA pentru arbitri: Vítor Melo Pereira (Portugalia)

Cartonaş galben: Sidorciuk (90+3).

(AGERPRES)

---------------

Austria a câştigat primul meci de EURO disputat la Bucureşti * Naţionala de fotbal a Austriei a reuşit prima sa victorie la un turneu final de Campionat European, 3-1 (1-1) cu Macedonia de Nord, duminică seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, la cel dintâi meci organizat de România la EURO 2020. Austria s-a impus prin golurile înscrise de Stefan Lainer (18), Michael Gregoritsch (78) şi Marko Arnautovic (89), dar inspiraţia selecţionerul Franco Foda a făcut diferenţa, prin introducerea ultimilor doi marcatori. Golul de onoare al macedonenilor a fost reuşit de ''veteranul'' Goran Pandev (28).

Începutul de meci a fost confuz, dar la prima ocazie clară de gol s-a deschis scorul - Sabitzer a trimis o diagonală splendidă şi Lainer a reluat acrobatic din voleu la colţul lung (18): 1-0. Austria, fosta adversară a României din Liga Naţiunilor, a avut o şansă mare să se desprindă pe tabelă, dar Kalajdzic a reluat modest la centrarea aceluiaşi Sabitzer şi Dimitrievski a respins. Doar zece minute a condus Austria, Macedonia de Nord reuşind egalarea după o serie de erori în defensiva echipei antrenate de Franco Foda: mai întâi Hinteregger a degajat în Sabitzer, mingea a ajuns în careu, portarul Bachmann a ieşit la intercepţie, dar a scăpat balonul după ce s-a ciocnit cu Alaba şi Trajkovski, iar ''veteranul'' Pandev a avut de îndeplinit o misiune simplă, trimiţând în plasă (28), 1-1. Potrivit UEFA, Pandev, la 37 de ani, este al doilea cel mai vârstnic marcator din istoria EURO, fiind devansat de austriacul Ivica Vastic, care a marcat din penalty în 2008, contra Poloniei, la vârsta de 38 de ani şi 257 de zile. Austria a avut în continuare posesia, dar nu a reuşit să îşi creeze ocazii clare de gol până la pauză.

În partea secund meciul s-a asprit un pic, dar a crescut şi numărul erorilor tehnice comise de jucătorii celor două echipe. Macedonia de Nord, echipă învinsă de România cu 3-2 pe Arena Naţională în martie, în preliminariile Cupei Mondiale din 2022, a avut o oportunitate notabilă în min. 63, când Nikolov, fostul jucător al echipei FC Viitorul, a fost blocat de portar. Un minut mai târziu, austriecii au trecut pe lângă gol, portarul Dimitrievski respingând salvator mingea trimisă de Gregoritsch (64). Austria a continuat să atace poziţional, iar Macedonia de Nord a acţionat pe contre, însă de fiecare dată a lipsit ultima pasă. Mutarea făcută de Foda, cu introducerea lui Michael Gregoritsch, a dat roade, atacantul Augsburg marcând al doilea gol al Austriei (78), devansându-l pe portarul Dimitrievski la centrarea perfectă a lui Alaba: 2-1. Potrivit UEFA, acesta a fost golul cu numărul 700 la turneele finale ale EURO. Marko Arnautovic a tranşat soarta meciului în min. 89, după o pasă genială a lui Laimer şi o ieşire nefericită a portarului. O nouă mutare reuşită a lui Foda.

Austria, la al treilea său turneu final la EURO, a reuşit prima sa victorie, după două egaluri şi patru eşecuri. Ultimul succes austriac la un turneu final data din 1990, de la Cupa Mondială, 2-1 cu SUA.

Austria a câştigat meritat, fiind echipa care a a dominat mai mult şi a fost mai incisivă. Macedonia de Nord, la debutul său la un turneu final, nu a mai reuşit evoluţiile cu care a impresionat în meciurile cu România şi, mai ales, cu Germania, pe care a învins-o în martie în deplasare cu 2-1, în preliminariile CM 2022.

Austria - Macedonia de Nord 3-1 (1-1)

Au marcat: Stefan Lainer (18), Michael Gregoritsch (78), Marko Arnautovic (89), respectiv Goran Pandev (28).

Bucureşti, Arena Naţională

EURO 2020 - Grupa C

Au evoluat echipele:

Austria: 13. Daniel Bachmann - 3. Aleksandar Dragovic (15. Philipp Lienhart, 46), 8. David Alaba (căpitan), 4. Martin Hinteregger - 21. Stefan Lainer, 19. Christoph Baumgartner (11. Michael Gregoritsch, 58), 24. Konrad Laimer (14. Julian Baumgartlinger, 90+3), 23. Xaver Schlager (16. Christopher Trimmel, 90+4), 2. Andreas Ulmer - 9. Marcel Sabitzer - 25. Sasa Kalajdzic (7. Marko Arnautovic, 59). Selecţioner: Franco Foda.

Rezerve neutilizate: 1. Alexander Schlager, 12. Pavao Pervan - 6. Stefan Ilsanker, 10. Florian Grillitsch, 17. Louis Schaub, 18. Alessandro Schopf, 22. Valentino Lazaro.

Macedonia de Nord: 1. Stole Dimitrievski - 16. Boban Nikolov (2. Egzon Bejtulai, 64), 13. Stefan Ristovski, 14. Darko Velkoski, 6. Visar Musliu (26. Milan Ristovski, 86), 8. Ezgjan Alioski - 17. Enis Bardhi (7. Ivan Trickovski, 82), 5. Arijan Ademi, 21. Eljif Elmas - 10. Goran Pandev (căpitan), 9. Aleksandar Trajkovski (15. Tihomir Kostadinov, 63). Selecţioner: Igor Angelovski.

Rezerve neutilizate: 12. Risto Jankov, 22. Damjan Siskovski - 4. Kire Ristevski, 11. Ferhan Hasani, 19. Krste Velkoski, 20. Stefan Spirovski, 24. Daniel Avramovski, 25. Darko Curlinov, .

Arbitru: Andreas Ekberg; arbitri asistenţi: Mehmet Culum, Stefan Hallberg; al patrulea oficial: Serghei Karasev (Rusia); arbitru de rezervă: Igor Demeşko (Rusia)

Arbitru video: Bastian Dankert (Germania); arbitri asistenţi video: Chris Kavanagh (Anglia), Benjamin Pages, Jerome Brisard (ambii din Franţa)

Delegat UEFA: Rotem Kamer (Israel), observator UEFA pentru arbitri: David Fernandez Borbalan (Spania)

Cartonaşe galbene: Trajkovski (42), Alioski (52), Lainer (85).

(AGERPRES)

---------------

Anglia a învăţat să câştige cu 1-0 * Naţionala Angliei a învins-o pe cea a Croaţiei cu scorul de 1-0 (0-0), duminică la Londra, pe stadionul Wembley, în Grupa D a turneului final al Campionatului European de fotbal - EURO 2020. Anglia s-a impus meritat după golul lui Raheem Sterling din minutul 57.

În faţa a circa 20.000 de fani, pe o vreme însorită, Anglia a început în forţă. Prima sa ocazie a fost bara din minutul 6 a lui Phil Foden, titularizat de selecţionerul Gareth Southgate în locul lui Marcus Rashford. Două minute mai târziu, Raheem Sterling a fost stopat de fundaşul Duje Caleta-Car, iar în minutul 9 portarul Dominik Livakovic a intervenit la şutul lui Kalvin Phillips. Experimentata echipă a Croaţiei a temperat treptat iureşul Angliei şi a impus un ritm lent până la finalul primei reprize, în faţa unui adversar lipsit de idei. Vicecampioana mondială a început să se apropie de careul advers, fără să fie cu adevărat periculoasă în prima repriză.

Echipa antrenată de Zlatko Dalic a început mai bine repriza a doua, iar portarul Jordan Pickford a prins în doi timpi şutul lui Luka Modric (55). Anglia a profitat de spaţiile libere din apărarea Croaţiei şi deschis scorul în minutul 57 prin Sterling, după o pasă foarte bună a lui Phillips, unul dintre cei mai în formă oameni ai echipei sale. Căpitanul Harry Kane a avut o ocazie uriaşă în min. 61, la o fază la care s-a lovit cu pieptul de bară. Ante Rebic a avut şansa egalării în min. 65. Două minute mai târziu, Mason Mount a executat puţin peste poartă o lovitură liberă. Sterling, din poziţie bună, a avut o execuţie nefericită (75). Anglia s-a retras tot mai mult, dar nu a avut mari emoţii pentru a obţine victoria, Croaţia fiind departe de ceea ce a arătat la Cupa Mondială 2018.

Englezul Jude Bellingham, introdus în minutul 82, a devenit cel mai tânăr jucător din istoria Campionatului European, la vârsta de 17 ani şi 349 de zile. Southgate nu i-a păstrat în lot pentru acest meci pe Jadon Sancho (Borussia Dortmund) şi pe Ben Chilwell, câştigător al Ligii Campionilor luna trecută cu Chelsea.

Cele două echipe au fost adversare în semifinalele Cupei Mondiale 2018. Croaţia s-a impus atunci cu scorul de 2-1 după prelungiri.

Anglia nu câştigase niciodată primul său meci la un Campionat European, iar Croaţia nu pierduse până acum prima sa partidă la această competiţie.

Înaintea turneului final, Anglia a câştigat cu 1-0 meciurile de pregătire disputate pe teren propriu împotriva Austriei şi a României.

Anglia - Croaţia 1-0 (0-0)

Au marcat: Raheem Sterling (57)

Londra, Wembley Stadium

EURO 2020 - Grupa D

Au evoluat echipele:

Anglia: 1. Jordan Pickford - 2. Kyle Walker, 5. John Stones, 15. Tyrone Mings, 12. Kieran Trippier - 14. Kalvin Phillips, 4. Declan Rice - 10. Raheem Sterling (18. Dominic Calvert-Lewin, 90+2), 19. Mason Mount, 20. Phil Foden (11. Marcus Rashord, 71) - 9. Harry Kane (căpitan; 26. Jude Bellingham, 82). Selecţioner: Gareth Southgate.

Rezerve neutilizate: 13. Dean Henderson, 23. Sam Johnstone - 3. Luke Shaw, 7. Jack Grealish, 8. Jordan Henderson, 16. Conor Coady, 22. Ben White, 24. Reece James, 25. Bukayo Saka.

Croaţia: 1. Dominik Livakovic - 2. Sime Vrsaljko, 21. Domagoj Vida, 5. Duje Caleta-Car, 25. Josko Gvardiol - 10. Luka Modric (căpitan), 11. Marcelo Brozovic (13. Nikola Vlasic, 70), 8. Mateo Kovacic (15. Mario Pasalic, 85) - 9. Andrej Kramaric (7. Josip Brekalo, 70), 17. Ante Rebic (20. Bruno Petkovic, 78), 4. Ivan Perisic. Selecţioner: Zlatko Dalic.

Rezerve neutilizate: 12. Lovre Kalinic, 23. Simon Sluga - 14. Ante Budimir, 16. Mile Skoric, 19. Milan Badelj, 22. Josip Juranovic, 24. Domagoj Bradaric, 26. Luka Ivanusec.

Arbitru: Daniele Orsato; arbitri asistenţi: Alessandro Giallatini, Fabiano Preti (toţi din Italia); al patrulea oficial: Bjorn Kuipers (Olanda); arbitru de rezervă: Sander van Roekel (Olanda)

Arbitru video: Massimiliano Irrati (Italia); arbitri asistenţi video: Joao Pinheiro (Portugalia), Paolo Valeri, Filippo Meli (ambii din Italia)

Delegat UEFA: Myrsini Psarropoulou (Grecia), observator UEFA pentru arbitri: Francesco Bianchi (Elveţia)

Cartonaşe galbene: Caleta-Car (42), Kovacic (48), Foden (64), Brozovic (66)

(AGERPRES)


Sâmbătă, 12 iunie 2021. Rusia, învinsă acasă de Belgia cu 3-0

Naţionala de fotbal a Belgiei a învins echipa Rusiei cu scorul de 3-0 (2-0), sâmbătă seara, la Sankt Petersburg, în Grupa B a turneului final al Campionatului European - EURO 2020. Belgia, liderul clasamentului FIFA, s-a impus clar, fără emoţii, prin golurile marcate de Romelu Lukaku (10, 88) şi Thomas Meunier (34). ''Diavolii roşii'' au reuşit să marcheze cel mai rapid gol al turneului (până acum nu se marcase deloc în prima repriză), prin atacantul Romelu Lukaku (10), care a profitat de intervenţia stângace a lui Semenov, la centrarea lui Mertens. Lukaku i-a dedicat golul lui Christian Eriksen, colegul său de la Inter Milano, care a trecut prin momente dramatice în meciul Danemarca - Finlanda, prăbuşindu-se pe gazon în min. 43 şi având nevoie să fie resuscitat. Romelu Lukaku a alergat spre o cameră TV după gol şi a strigat ''Chris, Chris, te iubesc''.

Rusia a încercat să dea o replică rapidă, dar Courtois a fost la post la mingea expediată cu capul de Mario Fernandes (14). Djikia (20) a intervenit salvator în faţa aceluiaşi Lukaku, iar portarul Şunin s-a opus golului la şutul din unghi al lui Thorgan Hazard (22). Belgienii şi-au majorat avantajul în min. 43, când Meunier a reluat în plasă mingea respinsă de Şunin la şutul lui Th. Hazard. Oaspeţii putea marca şi al treilea gol înainte de pauză (45+3), dar Carrasco a trimis peste poartă. În repriza a doua, echipa antrenată de Roberto Martinez, deşi a deţinut controlul, nu a mai forţat, acceptând să joace cumva la trecerea timpului. Rusia, pe de altă parte, nu a fost capabilă să creeze pericol la poarta lui Courtois. Cea mai ameninţătoare situaţia pentru poarta belgienilor a venit în min. 84, la centrarea lui Golovin, când Boyata a respins nefericit, fiind aproape de autogol. Lukaku a închis tabela în min. 88, cu un şut de la 15 metri, după ce a fost lansat de Meunier. Atacantul lui Inter are şapte goluri în ultimele sale opt meciuri, ajungând la 62 de goluri pentru Belgia în 94 de selecţii. O altă dovadă a jocului ofensiv al belgienilor este faptul că au marcat în ultimele lor 31 de partide.

Rusia a ajuns la şase meciuri consecutive fără victorie la EURO.

Belgia - Rusia 3-0 (2-0)

Au marcat: Romelu Lukaku (10, 88), Thomas Meunier (34).

Sankt Petersburg, Saint Petersburg Stadium

EURO 2020 - Grupa B

Au evoluat echipele:

Belgia: 1. Thibaut Courtois - 2. Toby Alderweireld, 4. Dedryck Boyata, 5. Jan Vertonghen (căpitan; 3. Thomas Vermaelen, 77) - 21. Timothy Castagne (15. Thomas Meunier, 27), 19. Leander Dendoncker, 8. Youri Tielemans, 16. Thorgan Hazard - 14. Dries Mertens (10. Eden Hazard, 72), 9. Romelu Lukaku, 11. Yannick Carrasco (26. Dennis Praet, 77). Selecţioner: Roberto Martinez.

Rezerve neutilizate: 12. Simon Mignolet, 13. Matz Sels - 18. Jason Denayer, 20. Christian Benteke, 22. Nacer Chadli, 23. Michy Batshuayi, 24. Leandro Trossard, 25. Jéremy Doku.

Rusia: 1. Anton Şunin - 2. Mario Fernandes, 5. Andrei Semenov, 14. Gheorghi Djikia, 18. Iuri Jirkov (4. Viaceslav Karavaev, 43) - 7. Magomed Ozdoev, 8. Dmitri Barinov (3. Igor Diveev, 46) - 11. Roman Zobnin (26. Maksim Muhin, 63), 17. Aleksandr Golovin, 23. Daler Kuziaev (6. Denis Cerîşev, 30; 15. Aleksei Miranciuk, 64) - 22. Artem Dziuba (căpitan). Selecţioner: Stanislav Cercesov.

Rezerve neutilizate: 12. Iuri Diupin, 16. Matvei Safonov - 9. Aleksandr Sobolev, 10. Anton Zabolotnîi, 19. Rifat Jemaletdinov, 20. Aleksei Ionov, 24. Roman Evgheniev.

Arbitru: Antonio Mateu Lahoz; arbitri asistenţi: Pau Cebrian Devis, Roberto del Palomar (toţi din Spania); al patrulea oficial: Fernando Andres Rapallini (Argentina); arbitru de rezervă: Juan Pablo Belatti (Argentina)

Arbitru video: Alejandro Hernandez (Spania); arbitri asistenţi video: Joao Pinheiro (Portugalia), Inigo Prieto, Juan Martínez Munuera (ambii din Spania)

Delegat UEFA: Artur Azarian (Armenia), observator UEFA pentru arbitri: Pascal Garibian (Franţa)

Cartonaşe galbene: -

(AGERPRES)

---------------

Debutanta Finlanda a învins Danemarca, sub semnul dramei lui Eriksen

Echipa Finlandei, debutantă la un turneu final, a reuşit să învingă echipa Danemarcei cu scorul de 1-0 (0-0), sâmbătă seara, pe Stadionul Parken din Copenhaga, într-un meci din Grupa B a turneului final al Campionatului European de fotbal - EURO 2020. Finlanda a produs prima surpriză de la EURO 2020, însă într-un meci cu o desfăşurare specială, în care prestaţia danezilor în repriza secundă a fost influenţată de momentul dramatic prin care a trecut mijlocaşul Christian Eriksen, echipa antrenată de Kasper Hjulmand ratând şi un penalty. Golul Finlandei a fost înscris de Joel Pohjanpalo (60), la singurul şut pe poartă al echipei sale.

Danezii au controlat jocul de la un capăt la altul, dar au fost lipsiţi de inspiraţie în faţa porţii. Portarul Hradecky s-a opus la şutul lui Wind din marginea careului (7), apoi a respins mingea trimisă cu capul de Hoejbjerg (15), a fost la post la şutul lui Eriksen (18), iar Delaney (22) şi Braithwaite (40) au fost imprecişi. Jocul a fost destul de fragmentat, cu accidentări suferite de finlandezi în prima parte, Pukki, Uronen sau O'Shaughnessy, iar în min. 43, Eriksen s-a prăbuşit pe teren inconştient, fără a fi atins de cineva. Mijlocaşul echipei Inter Milano a avut nevoie de resuscitare şi meciul a fost întrerupt mai multe zeci de minute.

Componenţii selecţionatei de fotbal a Danemarcei au acceptat să reia jocul, după ce au discutat cu colegul lor Christian Eriksen şi s-au convins că starea acestuia este bună, a anunţat postul german de televiziune ZDF, citat agenţia DPA. Conform ZDF, care citează surse apropiate de echipa Danemarcei, jucătorii danezi au vorbit cu Eriksen prin intermediul reţelei FaceTime, înainte de a lua decizia de a continua jocul, întrerupt după ce mijlocaşul lui Inter Milano s-a prăbuşit pe teren cu două minute înainte de pauză. Federaţia daneză a precizat că meciul a fost reluat "după ce jucătorii au avut confirmarea că Christian este OK", în timp ce Uniunea europeană de fotbal a scris pe contul său de Twitter: "În urma solicitării făcute de jucătorii celor două echipe, UEFA a acceptat reluarea meciului dintre Danemarca şi Finlanda în această seară". Christian Eriksen a căzut pe teren, fără să aibă contact cu vreun adversar, în minutul 43 al meciului, la scorul de 0-0. Echipele medicale au intervenit imediat şi s-a început resuscitarea fotbalistului danez chiar pe gazon, apelându-se chiar şi la defibrilator conform imaginilor de televiziune. Componenţii naţionalei daneze au făcut cerc în jurul jucătorului de la Inter Milano, pentru a obtura imaginile dramatice. Mulţi dintre ei aveau lacrimi în ochi, iar UEFA a precizat că meciul a fost "suspendat din cauza unei urgenţe medicale". Căpitanul echipei Danemarcei, Simon Kjaer, şi portarul Kasper Schmeichel încercau în acest timp să o consoleze pe partenera lui Eriksen, Sabrina, aflată la marginea terenului. După circa zece minute de aşteptare, cele două echipe au plecat spre vestiare, în timp ce jucătorul, protejat de privirile spectatorilor şi de camerele de televiziune, a fost evacuat cu targa de pe teren. Un fotograf Reuters a reuşit să îl surprindă pe Eriksen când ridica o mână pentru a saluta spectatorii în timp ce era evacuat. Suporterii au fost rugaţi să rămână în interiorul stadionului. Federaţia daneză şi UEFA au anunţat pe Twitter că jucătorul este bine. Forul de la Copenhaga a precizat: "Christian Eriksen este treaz, iar starea sa este stabilă. El va rămâne spitalizat la Rigshospitalet pentru alte teste".

La reluare, Danemarca a continuat să controleze jocul, jucătorii pregătiţi de Hjulmand au părut apăsaţi de întâmplarea prin care a trecut Eriksen. În aceste condiţii, Jensen a avut o şansă, dar şutul său a trecut peste poartă (52). Finlanda, care nu a şutat nici măcar la poartă în prima oră de joc, a reuşit să marcheze în min. 60, când Joel Pohjanpalo reia cu capul de lângă Christensen, la centrarea lui Uronen. Gazdele au luat cu asalt poarta finlandeză, dar Wass (70) a şutat peste poartă de la 16 metri. Danezii au primit penalty în min. 73, când Poulsen a fost faultat de Arajuuri, dar Pierre-Emile Hoejbjerg a executat foarte slab şi Hradecky a apărat (74). Danemarca a mai creat pericol în câteva situaţii, dar apărarea oaspeţilor a absorbit bine presiunea, cea mai notabilă oportunitate venind în min. 81, când Uronen l-a blocat in extremis pe Olsen în 6 metri.

Singurele meciuri oficiale de până acum între Danemarca şi Finlanda au fost câştigate de danezi cu 1-0, în preliminariile EURO 1988. Danezii pierduseră doar unul din ultimele lor 22 de partide cu Finlanda (15 victorii, 6 egaluri), eşecul venind în 2000, într-un meci amical disputat în Spania (1-2).

Danemarca - Finlanda 0-1 (0-0)

A marcat: Joel Pohjanpalo (60).

Pierre-Emile Hoejbjerg (Danemarca) a ratat un penalty în min. 74 (a apărat Lukas Hradecky).

Copenhaga, Stadion Parken

EURO 2020 - Grupa B

Au evoluat echipele:

Danemarca: 1. Kasper Schmeichel - 18. Daniel Wass (17. Jens Stryger Larsen, 76), 4. Simon Kjaer (căpitan; 3. Jannik Vestergaard, 63), 6. Andreas Christensen, 5. Joakim Maehle - 10. Christian Eriksen (24. Mathias Jensen, 43), 23. Pierre-Emile Hoejbjerg, 8. Thomas Delaney (21. Andreas Cornelius, 76) - 20. Yussuf Poulsen, 19. Jonas Wind (11. Andreas Skov Olsen, 63), 9. Martin Braithwaite. Selecţioner: Kasper Hjulmand.

Rezerve neutilizate: 16. Jonas Loessl, 22. Frederik Roennow - 2. Joachim Andersen, 12. Kasper Dolberg, 14. Mikkel Damsgaard, 15. Christian Noergaard, 26. Nicolai Boilesen.

Finlanda: 1. Lukas Hradecky - 22. Jukka Raitala (5. Leo Vaisanen, 90), 2. Paulus Arajuuri, 3. Daniel O'Shaughnessy, 18. Jere Uronen - 8. Robin Lod, 6. Glen Kamara, 14. Tim Sparv (căpitan; 11. Rasmus Schueller, 76), 4. Joona Toivio - 20. Joel Pohjanpalo (26. Marcus Forss, 84), 10. Teemu Pukki (19. Joni Kauko, 76). Selecţioner: Markku Kanerva.

Rezerve neutilizate: 12. Jesse Joronen, 23. Anssi Jaakkola - 7. Robert Taylor, 9. Fredrik Jensen, 13. Pyry Soiri, 15. Nicholas Hamalainen, 21. Lassi Lappalainen, 25. Robert Ivanov.

Arbitru: Anthony Taylor; arbitri asistenţi: Gary Beswick, Adam Nunn (toţi din Anglia); al patrulea oficial: Sandro Schaerer (Elveţia); arbitru de rezervă: Stephane De Almeida (Elveţia)

Arbitru video: Stuart Attwell (Anglia); arbitri asistenţi video: Chris Kavanagh (Anglia), Filippo Meli Marco Di Bello (ambii din Italia)

Delegat UEFA: Jovan Surbatovic (Serbia), observator UEFA pentru arbitri: Bo Karlsson (Suedia)

Cartonaşe galbene: Lod (8), Sparv (51).

(AGERPRES)

---------------

Ţara Galilor şi Elveţia au terminat la egalitate

Echipele de fotbal ale Ţării Galilor şi Elveţiei au terminat la egalitate, 1-1 (0-0), sâmbătă, pe Stadionul Olimpic din Baku, într-un meci din Grupa A a Campionatului European - EURO 2020. Elveţia a dominat jocul, dar nu a reuşit să se impună, deşi a deschis scorul prin Breel Embolo (49), galezii egalând prin Kieffer Moore (74). Ambele goluri s-au marcat în urma unor cornere.

Prima mare ocazie a partidei a aparţinut ''dragonilor'', în min. 15, când Moore a reluat cu capul din centrarea lui James, dar Sommer a avut o intervenţie fantastică. Apoi, Elveţia a pus stăpânire pe joc şi a presat mult, având mai multe ocazii la poarta lui Ward. Echipa antrenată de Vladimir Petkovic a fost aproape de deschiderea scorului în min. 20, când Schaer a reluat acrobatic cu călcâiul, după un corner al lui Shaqiri, dar Ward a respins excelent cu piciorul. Au urmat mai multe şuturi imprecise expediate de Xhaka (24) şi Seferovic (27, 41, 45+1), ultima fiind o situaţie foarte bună, la o minge aşezată de Embolo. Embolo, atacant de origine cameruneză, a avut o mare şansă de gol în min. 49, când a şutat de la 16 metri, dar Ward a respins. La cornerul care a urmat, executat de Shaqiri, Embolo a trimis mingea în plasă din 6 metri, cu o lovitură de cap, de lângă Connor Roberts. Nati a făcut un pas înapoi după deschiderea scorului, iar galezii au profitat şi au pornit în căutarea golului egalării. Davies a expediat un şut de la 16 metri, dar mingea, deviată, s-a dus peste poartă. Echilibrul a fost restabilit pe tabelă în min. 74, în urma unui corner, Morrell a centrat în careu, iar Moore a venit fără marcaj şi a reluat cu capul de la 10 metri. Elveţia a revenit în atac, a marcat prin Gavranovic (85), la câteva secunde de la intrarea sa, însă golul a fost anulat de VAR pentru ofsaid. Ultima ocazie a fost ratată de Embolo, mingea trimisă cu capul de jucătorul Borussiei Moenchengladbach fiind respinsă de portarul Ward (90).

Elveţia a ajuns acum la şase meciuri consecutive fără înfrângere la EURO.

Ţara Galilor - Elveţia 1-1 (0-0)

Au marcat: Kieffer Moore (74), respectiv Breel Embolo (49).

Baku, Stadionul Olimpic

EURO 2020 - Grupa A

Au evoluat echipele

Ţara Galilor: 12. Danny Ward - 14. Connor Roberts, 6. Joe Rodon, 4. Ben Davies, 22. Chris Mepham - 16. Joe Morrell, 7. Joe Allen, 10. Aaron Ramsey (15. Ethan Ampadu, 90+3) - 11. Gareth Bale (căpitan), 13. Kieffer Moore, 20. Daniel James (19. David Brooks, 75). Selecţioner: Rob Page.

Rezerve neutilizate: 1. Wayne Hennessey, 21. Adam Davies - 2. Chris Gunter, 3. Neco Williams, 5. Tom Lockyer, 17. Rhys Norrington-Davies, 8. Harry Wilson, 18. Jonny Williams, 23. Dylan Levitt, 9. Tyler Roberts.

Elveţia: 1. Yann Sommer - 4. Nico Elvedi, 22. Fabian Schaer, 5. Manuel Akanji - 2. Kevin Mbabu, 10. Granit Xhaka (căpitan), 8. Remo Freuler, 13. Ricardo Rodriguez - 23. Xherdan Shaqiri (6. Denis Zakaria, 66) - 7. Breel Embolo, 9. Haris Seferovic (19. Mario Gavranovic, 84). Selecţioner: Vladimir Petkovic.

Rezerve neutilizate: 12. Yvon Mvogo, 21. Jonas Omlin - 3. Silvan Widmer, 11. Ruben Vargas, 14. Steven Zuber, 15. Djibril Sow, 16. Christian Fassnacht, 17. Loris Benito, 18. Admir Mehmedi, 25. Eray Comert.

Arbitru: Clement Turpin; arbitri asistenţi: Nicolas Danos, Cyril Gringore (toţi din Franţa); al patrulea oficial: Srdjan Jovanovic (Serbia); arbitru de rezervă: Uros Stojkovic (Serbia)

Arbitru video: Francois Letexier; arbitri asistenţi video: Jerome Brisard, Benjamin Pages (toţi din Franţa, Pawel Gil (Polonia)

Delegat UEFA: Irakli Nakaidze (Georgia), observator UEFA pentru arbitri: Nikolai Levnikov (Rusia)

Cartonaşe galbene: Schaer (30), Moore (47), Mbabu (63).

(AGERPRES)


Vineri, 11 iunie 2021. Italia a reuşit debutul perfect la EURO 2020, 3-0 cu Turcia

Naţionala Italiei a reuşit debutul perfect la turneul final al Campionatului European de fotbal - EURO 2020, 3-0 (0-0) cu Turcia, vineri seara, pe Stadio Olimpico din Roma, în Grupa A, în meciul inaugural al competiţiei. Squadra Azzurra, campioană continentală în 1968 şi finalistă în 2000 şi 2012, a făcut un joc excelent şi s-a impus meritat, prin autogolul lui Merih Demiral (53) şi reuşitele lui Ciro Immobile (66) şi Lorenzo Insigne (79).

Italia a dominat categoric jocul în faţa unei echipe a Turciei care a dat o replică foarte palidă, limitându-se la o apărare supraaglomerată. Echipa antrenată de Roberto Mancini a încheiat cu 24 de şuturi la poartă şi un raport de 8-0 la mingile expediate pe spaţiul porţii. 

Gazdele au început bine dar a durat până şi-au reglat tirul, Immobile (3), Insigne (18) şi Bonucci (20) fiind imprecişi. Prima ocazie mare de gol al turneului s-a consumat în min. 22, când mingea expediată cu capul de Chiellini din centrul careului a fost respinsă de sub transversală de portarul Cakir. Barella (29) şi Immobile (33) au fost şi ei inexacţi, Insigne (37) şi Immobile (43), lipsiţi de forţă în şut, iar Berardi (45) a luftat în careu. Italienii au cerut de mai multe ori penalty, dar cea mai justificată a părut cererea din min. 45, când mingea şutată de Spinazzola l-a lovit în mână pe Celik, însă arbitrul a lăsat jocul să continue.

După ce oaspeţii au fost cei care au avut prima oportunitate din repriza secundă, un şut din unghi al lui Cengiz Under (52), reţinut de Donnarumma, Italia a deschis scorul printr-un autogol: Berardi a centrat în forţă în faţa porţii, iar mingea a intrat în plasă din Demiral, fundaşul lui Juventus (53). Italienii au simţit gustul golului şi acţiunile lor au devenit şi mai incisive, dar Cakir a respins şutul din unghi al lui Spinazzola (54), a blocat mingea şutată de Locatelli (58). Portarul turc a respins şi un nou şut al lui Spinazzola (66), însă nu s-a mai putut opune reluării lui Immobile (66) din 5 metri. Turcia a avut o oportunitate prin Kenan Karaman (75), însă Donnarumma a fost la post. Insigne a închis tabela (79), cu un şut la colţul lung, din pasa lui Immobile, după o minge degajată greşit de portar. Turcia putea înscrie golul de onoare, dar Chiellini a avut o intervenţie salvatoare în prelungiri în faţa lui Burak Yilmaz (90+2).

Italia a marcat în premieră trei goluri la un turneu final al EURO. Echipa antrenată de Roberto Mancini a ajuns la 28 de meciuri consecutive fără înfrângere şi nu are gol primit în 2021. Turcia a primit vineri seara tot atâtea goluri câte a încasat în toate cele zece partide din preliminarii. În 11 partide directe cu Turcia, Italia are opt victorii şi trei egaluri.

Turcia - Italia 0-3 (0-0)

Au marcat: Merih Demiral (53, autogol), Ciro Immobile (66), Lorenzo Insigne (79).

Roma, Stadio Olimpico

EURO 2020 - Grupa A

Au evoluat echipele:

Turcia: 23. Ugurcan Cakir - 2. Zeki Celik, 3. Merih Demiral, 4. Caglar Soyuncu, 13. Umut Meraş - 5. Okay Yokuşlu (21. Irfan Can Kahveci, 64) - 6. Ozan Tufan (22. Kaan Ayhan, 64), 9. Kenan Karaman (26. Halil Dervişoglu, 77), 11. Yusuf Yazici (7. Cengiz Under, 46), 10. Hakan Calhanoglu - 17. Burak Yilmaz (căpitan). Selecţioner: Şenol Guneş.

Rezerve neutilizate: 1. Mert Gunok, 12. Altay Bayindir - 8. Dorukhan Tokoz, 14. Taylan Antalyali, 15. Ozan Kabak, 16. Enes Unal, 19. Orkun Kokcu, 25. Mert Muldur.

Italia: 21. Gianluigi Donnarumma - 24. Alessandro Florenzi (2. Giovanni Di Lorenzo, 46), 19. Leonardo Bonucci, 3. Giorgio Chiellini (căpitan), 4. Leonardo Spinazzola - 18. Nicolo Barella, 8. Jorginho, 5. Manuel Locatelli (16. Bryan Cristante, 74) - 11. Domenico Berardi (20. Federico Bernardeschi, 85), 17. Ciro Immobile (9. Andrea Belotti, 81), 10. Lorenzo Insigne (14. Federico Chiesa, 81). Selecţioner: Roberto Mancini.

Rezerve neutilizate: 1. Salvatore Sirigu, 26. Alex Meret - 12. Matteo Pessina, 13. Emerson, 15. Francesco Acerbi, 22. Giacomo Raspadori, 23. Alessandro Bastoni.

Arbitru: Danny Makkelie; arbitri asistenţi: Hessel Steegstra, Jan de Vries (toţi din Olanda); al patrulea oficial: Stephanie Frappart (Franţa); arbitru de rezervă: Mikael Berchebru (Franţa)

Arbitru video: Kevin Blom (Olanda); arbitri asistenţi video: Pol van Boekel (Olanda), Christian Gittelmann (Germania), Bastian Dankert (Germania)

Delegat UEFA: Angelo Chetcuti (Malta), observator UEFA pentru arbitri: Lutz Michael Froehlich (Germania)

Cartonaşe galbene: Caglar Soyuncu (88), Halil Dervişoglu (90).

(AGERPRES)

Următoarele meciuri de la EURO 2020 - VEZI AICI

Citit 2588 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Iunie 2021 01:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.