Prin sport se poate îmbunătăți radical calitatea vieții. INTERVIU cu antrenorul personal Beni Flutur

Prin sport se poate îmbunătăți radical calitatea vieții. INTERVIU cu antrenorul personal Beni Flutur
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Sportul reprezintă cea mai bună metodă prin care ne putem îmbunătăți radical calitatea vieții. Activitatea fizică aduce cu sine numeroase beneficii: un corp robust, un nivel crescut de energie, o stare de sănătate îmbunătățită. Sportul reprezintă un elixir al tinereții, care ne poate ajuta să rămânem în formă, chiar și la vârste mai înaintate. Despre sport şi fitness, am stat de vorbă cu un om care își dorește să vadă comunitatea gălățeană în formă maximă, antrenorul personal Beniamin Flutur.

- Este sportul un lucru necesar în viața noastră?

- În opinia mea, este probabil cel mai bun lucru pe care îl poate face un om pentru sănătatea lui, împreună cu alimentația corectă. Practic, e cel mai valoros și cel mai eficient supliment pe care îl poate folosi cineva. Are atât de multe beneficii, încât ți-ar trebui cărți întregi să le detaliezi pe toate. Dacă ne uităm la modul de viață al omului din trecut, vom vedea că el a fost foarte activ, mai ales când trebuia să-și procure hrana, luptând pentru supraviețuire și mutându-se dintr-un loc în altul.

Odată cu dezvoltarea civilizației moderne, nevoia de mișcare a scăzut și astăzi trăim într-o perioadă ce îndeamnă deseori la o viață sedentară. Acest lucru are bineînțeles repercusiuni și ratele crescute de obezitate, diabet și boli cardiovasculare sau chiar mentale demonstrează acest lucru. Activitatea fizică constantă aduce avantaje pentru sănătate și amână instalarea și progresul multor patologii, de la partea psihologică la cea fizică. Oamenii activi fizic și cei care fac sport au șanse mult mai mici să dezvolte Alzheimer sau demență, boli de inimă și metabolice, sunt mult mai disciplinați în activitățile pe care le întreprind și au o atitudine diferită față de viață.

Sora sportului este nutriția, iar modificări benefice și în această direcție vor face o mare diferență, în ceea ce privește compoziția și greutatea corporală. Aș spune că o mare parte din oameni ar trebui să dea o șansă și ridicatului de greutăți, care este un stimul de o calitate superioară, deoarece întărește ligamentele, oasele și evident mușchii, pe lângă arderea caloriilor. E recomandat îndeosebi femeilor, pentru conservarea rezistenței oaselor, odată cu înaintarea în vârstă. Acestea nu ar trebui să se teamă de greutăți, deoarece nu le va afecta negativ aspectul fizic, dimpotrivă chiar. Sportul este un adevărat elixir al tinereții și în general nu are contraindicații.

- Care sunt cele mai controversate mituri legate de alimentație și fitness?

- În general, lumea consideră că există alimente bune şi rele, alimente care îngrașă sau slăbesc, indiferent cât mănânci, ceea ce nu e adevărat. Pentru greutate, nu contează atât de mult ce mănânci, ci mai degrabă cât mănânci. Poți mânca cu moderație din toate și în același timp să păstrezi o greutate sănătoasă. Dacă este vorba totuși de plusul pentru sănătate pe care-l aduce alimentația, contează și ce mănânci, deoarece alimentele, pe lângă calorii, conțin și micronutrienți, adică vitamine, minerale și fitonutrienți. Deci e un mare mit încadrarea alimentelelor în bune sau rele, iar pentru slăbire contează în mare doar caloriile.

Un alt mit la fel de neadevărat ar fi că este importantă ora la care mănânci. Sunt foarte comune afirmațiille: "Dacă vreau să slăbesc nu mai mănânc după ora 18:00 sau după 20:00". De obicei, seara oamenii sunt mai sedentari. Se gândesc că asta îi face să nu mai consume calorii și, în consecință, dacă ar mânca ceva, caloriile s-ar depune imediat. Corpul nu funcționează așa de simplu. El are locuri de stocare intermediare și, după ce s-a procesat mâncarea, glucoza și acizii grași rezultați ajung sub formă de glicogen în mușchi și în ficat. Pe parcursul nopții, vei consuma la fel de multe calorii ca și pe parcursul zilei, dacă ai sta în pat și nu ai face nimic. Noaptea nu mănânci, de obicei, așa că pentru a rămâne în viață corpul apelează la rezervele sale, prima dată cele din ficat și mușchi, apoi din grăsime, dacă mai are nevoie. În concluzie, nu conteză ora la care mănânci, ci mai degrabă cât mănânci, caloriile. Dacă ai mâncat puțin seara, poate chiar vei arde puțină grăsime, iar dacă până la ora cinei deja ai avut 1.000 de calorii surplus, te-ai îngrășa fără să mai mănânci seara. Caloriile dictează ce se întâmplă, nu ora.

Un alt mit ar mai fi că dacă folosești suplimente de fitness îți faci rău sau nu mai ești natural. Aici este o mare dezinformare și din păcate o teamă nejustificată a publicului. O mare parte din nutrienții care se găsesc în suplimentele folosite de culturiști se găsesc și în mâncarea de zi cu zi. Se apelează la aceste suplimente deoarece este este mult mai comod să ajungi la cantitățile necesare din respectivii nutrienți. De aceea se numesc suplimente. Ajută o dietă echilibrată și nu ar trebui să fie înlocuitor pentru aceasta. Substanțele care au un anumit risc pentru sănătate și de care se teme publicul larg nu se pot procura de la magazinele de fitness, deoarece sunt interzise de lege. Ceea ce există în vitrine este verificat de experți și medici specialiști.

- Ce ar trebui să facă cineva pentru a aduce o schimbare în bine în sănătatea lui?

- În primul rând, să facă o evaluare la următoarele trei puncte. 1 - greutatea. Dacă are kilograme în plus, îi recomand să scape de ele cât mai curând, pentru că în mod cert îi va fi mai bine. 2 - mișcarea. Este activ? Realizează activitate fizică? Aici se încadrează chiar și plimbarea, mai ales pentru cei în vârstă sau mult supraponderali. Ar fi chiar nerecomandat să alerge sau să facă ceva mai intens, dar trebuie să înceapă cu ceva și să crească progresiv de acolo. 3 - alimentația. Aici e ceva mai complex, dar ar trebui să folosească moderația. Baza alimentației ar trebui să fie legumele, fructele, carnea și lactate slabe, produsele din grâne integrale și, când se poate, cele organice. Dulciurile, chiar și cele făcute de casă, ar trebui consumate rar. Mâncarea procesată, zahărul și mai ales mezelurile ar trebui evitate cel mai mult, deoarece sunt un real pericol pentru sănătate.

- Ce îți dorești să realizezi pentru gălățeni în materie de fitness?

- Mi-ar plăcea mult să pot contribui la educarea în direcția asta. Sunt dezamăgit că nu există în școală o materie care să îndrume cu adevărat în privința nutriției și a sportului. O mare parte a problemelor de sănătate cu care se confruntă o populația se datorează și unui stil de viață dezordonat, mai ales pe partea alimentară. Industria e orientată, din păcate, spre consum, nu spre sănătate. Multe produse sunt create în așa fel încât să fie bune la gust și să creeze dependență. Mâncarea nutritivă e mai scumpă decât cea care are gust bun și omul cade în capcană. Încerc să public materiale infomative gratuite legate de fitness, pe lângă consultanța de antrenor personal pe care o ofer. Răspund oricând gratis la întrebările care mi se adresează, pentru că uneori este nevoie de lucruri simple și accesibile pentru a rămâne în formă.

A merge la sală sau a face mișcare e văzut de mulți ca un lux sau ca o activitate destinată doar unei părți a populației. Sper la un viitor în care mișcarea regulată să facă parte din viața oricărui om și a ști nutriție elementară să fie ceva neieșit din comun.

Citit 1968 ori Ultima modificare Duminică, 27 Iunie 2021 00:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.