Fotbalul gălățean, în mare suferință

Fotbalul gălățean, în mare suferință
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Fără nicio echipă în primele două eșaloane, cu baze sportive care arată mai rău ca niciodată și cu doar trei jucători în prim-planul fotbalului românesc, așa se prezintă situația actuală a celui mai îndrăgit sport din orașul nostru.

Galați, 2021. Fotbalul din orașul nostru se află într-o situație extrem de nefastă. La nivel de seniori există două echipe: Suporter Club Oțelul, care se chinuie de ani buni să iasă din anonimatul Ligii a III-a, plus Quantum Club, formație fără prea mari pretenții din al patrulea eșalon.

Nici ca număr de jucători consacrați nu este bine reprezentat orașul nostru. Din totalul de 482 de fotbaliști din Liga I, doar trei sunt născuți la Galați, ceea ce înseamnă mai puțin de 1%! Este vorba despre Andrei Miron (născut în 1994, joacă pentru FCSB), Ionuț Vînă (născut în 1995, joacă pentru CSU Craiova) și Antonio Sefer (născut în 2000, joacă pentru Rapid). Mai mult, doi dintre aceștia, Vînă și Sefer, au părăsit devreme orașul nostru - încă de la juniori. Nici în străinătate nu se prezintă prea bine situația, doar doi fotbaliști reprezentând Galațiul: Cornel Râpă (născut în 1990, joacă la Cracovia, în prima ligă poloneză) și Alexandru Tudorie (născut în 1996, joacă la Arsenal Tula, în prima ligă a Rusiei).

În schimb, există foarte multe cluburi de copii și juniori care își împart orgolii fără sens, fără a avea rezultate concrete în sfera generală a fotbalului românesc.

"Nu mai produce nimeni la Galați"

Referitor la această statistică îngrijorătoare, din care rezultă că fotbaliștii produși la Galați sunt pe cale de dispariție, l-am chestionat pe Gabriel Manolache, prodecan al Facultății de Educație Fizică și Sport, fost selecționer la loturile naționale de juniori.

"Această situație se prezintă acum, dar, în trecut, orașul nostru producea fotbaliști pe bandă rulantă. Să nu uităm de generația anilor '90 a Oțelului, recunoscută drept campioana provinciei, să nu uităm de faptul că un titlu a fost câștigat la Galați de către o echipă din care făceau parte mulți jucători autohtoni. Nu mai produce nimeni la Galați de ani buni, Sefer e ultimul produs. După ce a picat echipa de seniori a Oțelului din Liga I, Centrul de copii și juniori aproape că nici n-a existat la Galați. Nu mai există un loc care să-i pregătească centralizat, soluțiile pentru copiii talentați au apărut prin alte orașe. Nici la nivelul antrenorilor de copii nu există o strategie, fiecare face după capul lui. Nu avem la ce să ne raportăm. La Oțelul se simte acum mâna lui Dorinel Munteanu și ar putea fi un punct de pornire", a spus Manolache.

Şi la baze sportive, situația orașului se prezintă mai deplorabil ca niciodată. Terenul principal de pe Stadionul "Dunărea" este impracticabil chiar și pentru un meci de rugby, pe terenul al doilea de la aceeași bază sportivă a murit un copil în vârstă de 10 ani la o competiție și acolo se îngrămădesc în continuare majoritatea echipelor să joace, iar Stadionul "Siderurgistul" stă să cadă în râpă.

Citit 4321 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Noiembrie 2021 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.