Pe ce echipe merită să mizăm la pariuri

Pe ce echipe merită să mizăm la pariuri
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În ultimii ani s-a dezvoltat o nouă știință de analiză a meciurilor de fotbal, prin care se pot face previziuni în privința rezultatelor viitoare.

Fotbalul modern avansează pe zi ce trece, iar o dată cu acesta și analizele privind meciurile în sine. O analiză ce a devenit din ce în ce mai relevantă în ultimii ani este denumită "expected goals", prin care se scoate în evidență evoluția în sine a fiecărei echipe în parte, câte goluri ar fi meritat să marcheze și, astfel, câte puncte ar fi meritat să acumuleze. "Expected goals" măsoară calitatea șanselor de gol create, bazat pe o serie de variabile. Pentru a previziona ce echipe au mai mari șanse de a câștiga, ne putem orienta asupra celor care au acumulat mai puține puncte decât ar fi trebuit, bineînețeles, contextualziat situației la zi (absențe de lot, program, condiții meteo, brigadă de arbitri și toți factorii care pot influența evoluția unui meci de fotbal).

Important de reținut este și faptul că cei care determină cotele pentru meciurile de fotbal țin cont și de statisticile "expected goals", deși nicio agenție de pariuri nu prezintă astfel de statistici publicului larg.

Echipe bune de pariat pentru viitor

Conform datelor "expected goals", ne orientăm asupra echipelor care ar trebui să își confirme jocul bun și prin rezultatele obținute. Altfel spus, echipele ale căror evoluții sunt peste nivelul punctelor acumulate.

Pe campionate, în Premier League, cea mai mare diferență de "expected points" față de puncte reale, pentru o echipă destul de bine plasată, o găsim la nou-promovata Brentford. Conform datelor statistice bazate pe joc, ar fi trebuit să aibă cu cel puțin cinci puncte mai mult în clasament. De asemenea, la acest capitol se remarcă și Manchester City, ale cărei șanse create pe meci ar fi trebuit să o plaseze pe primul loc. La celălalt pol, Watford este echipa cel mai slab clasată care a obținut mai mult decât merita, în vreme ce liderul Chelsea are șase puncte în plus față de cât ar fi trebuit după jocul etalat.

În Spania, dintre echipele aflate în afara zonei de retrogradare, Barcelona, Valencia, Villarreal și Celta Vigo sunt cele de urmărit în viitor, pentru a miza pe victorii. La capitolul picaj, ne putem aștepta să scadă ritmul Real Sociedad, formație aflată pe prima poziție, cu cinci puncte mai mult decât ar fi meritat. În zona retrogradării, Granada este formația care a depășit așteptările jocului, deși a strâns doar 11 puncte până acum.

Campionatul german prezintă o situație inedită. Liderul Bayern Munchen ar fi trebuit să aibă mai multe puncte decât a obținut până acum, bazat pe jocul echipei. În aceeași categorie se mai înscriu Mainz, Leipzig și Monchengladbach. Un mare indice că urmează o scădere importantă este în dreptul lui Freiburg (locul 3 înaintea etapei), iar Bielefeld și Augsburg par condamnate și ca exprimare, și ca număr de puncte acumulat.

În Serie A, campionatul italian, ne este indicat de statisticile "expected goals" că AC Milan înregistrează cea mai mare diferență, câștigând cu zece puncte mai mult până acum decât ar fi meritat. Astfel, ne putem aștepta ca în următoarea perioadă formația pregătită de Pioli să scadă și ca rezultate. În creștere ne este indicată Juventus și ar mai fi de luat în calcul Torino și Udinese.

În fine, în campionatul francez, ultimul din seria celor mai puternice campionate ale lumii, Lens, Monaco și Lille sunt echipele pe care ar trebui să mizăm în viitor că își vor câștiga meciurile. De pus contra, conform statisticilor "expected goals", pe termen lung ne putem orienta împotriva echipelor Bordeaux și Lorient.

Citit 887 ori Ultima modificare Vineri, 05 Noiembrie 2021 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.