Galațiul este gazda lotului național
Foto: Sportul Ilustrat

Galațiul este gazda lotului național
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Orașul nostru a fost zeci și zeci de ani o adevărată pepinieră pentru loturile naționale masculine de volei. Iată câteva nume de jucători, fără pretenția de a fi epuizat întreaga listă, care în ultimele cinci-șase decenii au făcut parte din loturile naționale. În ordinea prezenței lor: Gabriel Udișteanu, George Kramer, Szocs Iorga sau Antonescu, Dumitrescu, Păcuraru, Stere, iar mai aproape de zilele noastre - Mirel Zaharescu, Pustiu, Cojocaru, Păduraru și alții. Alături de Antonescu și Zaharescu, au mai ajuns la loturile naţionale Marian Feru, Marian Apostu şi Nicuşor Harabagiu, toţi crescuți și formați la Galați.

Despre preocupările actuale de la nivelul lotului național am dialogat cu profesorul SERGIU STANCU, selecționerul României, dar și antrenorul CSM Arcada, echipă care cu puțin timp în urmă și-a adjudecat al patrula titlu național consecutiv.

- Domnule Stancu, iată-ne într-o nouă ipostază, cu dumneavoastră în postura de selecționer al lotului masculin. Ce înseamnă acest lucru și ce vă propuneți pentru perioada imediat următoare?

- În primul rând, pentru stafful tehnic reprezintă o imensă responsabilitate, pentru afirmarea voleiului românesc în arena europeană. În aceste zile ne pregătim la Galați pentru participarea la Liga de Argint, a două competiție ca importanță. Am fost repartizați într-o grupă de patru, România, Albania, Macedonia de Nord și Bosnia-Herțegovina, cu care vom juca în această ordine, tur-retur.

- Care au fost argumentele alegerii Galațiului drept bază a cantonamentului, orașul nostru aflându-se pentru prima dată într-o astfel de situație.

- Cunosc condițiile foarte bune de pregătire și refacere de aici, cea tehnico-tactică, în Sala Sporturilor "Dunărea", precum și în sala de forță. Am început antrenamentele pe 2 mai și vom continua încă două săptămâni, pentru că pe 24 mai avem primul joc, în deplasare, cu Albania. Meciurile din grupa noastră se vor disputa la distanțe de 3-4 zile, până pe 12 iunie. La final, primele două clasate se vor califica la turneul ce va avea loc la Budapesta pentru desemnarea câștigătoarea competiției, între 18 și 20 iunie. Sperăm ca echipa noastră să prindă această calificare.

- Câți jucători cuprinde actualul lot? Cine sunt aceștia și de la ce cluburi provin?

- Lucrăm cu 18 jucători, proveniți de la șapte cluburi, plus un "stranier". Pe compartimente, aceștia sunt repartizați astfel: coordonator: Cristi Bartha și Constantin (ambii Dinamo) și Dumitru (Steaua); universali: Rață (Arcada), Matei (Steaua) și Druță (Știința București); extreme: Bala (Arcada), Aciobăniței (joacă în Franța, la Chaumont), Iftime și Peța (ambii Steaua), plus Băleanu (Zalău) și Chițigoi (Olimpia Titanii); centri: Butnaru (Arcada), Bela Bartha și Călin (Craiova), Vologa (Steaua); libero: Kantor (Arcada) și Diaconescu (Craiova). Un lot în care valoarea se completează cu tinerețea și experiența.

- Cine sunt ceilalți membri ai staffului tehnic?

- Sunt persoane foarte cunoscute, care în majoritate au contribuit la titlul național obţinut de Arcada. Mă ajută secundul Răzvan Tănăsescu, fizioterapeutul Eugen Pascale, preparatorul fizic Carlo Sati (fost preparator la Arcada), statisticianul Filip Markovici și team-managerul Laurențiu Lică, încă jucător activ la Craiova.

- Vă mulțumim pentru aceste informații și, în numele amatorilor voleiului din Galați, care sunt permanent alături de sportul cu mingea peste plasă, vă dorim mult succes!

Citit 1105 ori Ultima modificare Marți, 10 Mai 2022 02:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.