Cum s-ar putea conforma echipele gălățene noilor reguli

Cum s-ar putea conforma echipele gălățene noilor reguli
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Spațiul public din mediul sportiv a fost invadat în ultima perioadă de o decizie a ministrului Eduard Novak, prin care este obligatoriu ca la sporturile de echipă să fie permanent minimum 40% români pe teren.

Sportul românesc traversează momente dificile din mai multe motive, iar unul dintre acestea pare a fi depistat de către Eduard Novak, conducătorul Ministerului Tineretului și Sportului, care a decis limitarea numărului de sportivi străini prezenţi în teren la competițiile interne.

"După ce m-am sfătuit cu toate federaţiile sportive, am emis un ordin de ministru privind ponderea de participare a sportivilor de performanţă români la nivel de seniori şi juniori la toate competiţiile sportive naţionale oficiale. Astfel, începând cu sezonul competiţional 2022-2023 această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanţi care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă. Deci minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români. Iar federaţiile sportive naţionale au obligaţia să respecte prevederile acestui ordin de ministru. Este o decizie care va ajuta cu siguranţă echipele naţionale ale României la sporturile de echipă", se arată în mesajul publicat de Novak.

Cât înseamnă 40% la fiecare sport de echipă

Procentajul de 40% se traduce diferit la fiecare sport de echipă în parte. Rezultatul împărțirii numărului de sportivi de pe teren pentru a respecta noua regulă poate fi unul cu virgulă, iar aproximarea se face în sus dacă este minimum 0,5 sau în jos în caz contrar.

De exemplu, la fotbal va fi nevoie de 4 jucători români pe teren permanent, la handbal vor fi 3, la volei, hochei, baschet și futsal, doar câte 2. Cei mai mulți sunt necesari la rugby, 6.

Echipele gălățene, în conformitate

Întrucât ministrul Novak își dorește să implementeze această regulă încă din sezonul 2022-2023, situația echipelor ar putea fi bulversată întrucât strategiile de abordare a noilor ediții de campionat au demarat cu mult înainte de acest comunicat. Din fericire, în cazul echipelor gălățene situația se prezintă bine, prin prisma numărului de sportivi români.

Fotbal: Chiar dacă Oțelul a transferat mai mulți jucători străini în ultima perioadă, ajungând la șase fotbaliști de peste hotare, chiar și dacă ar juca toți deodată, tot s-ar putea respecta regula.

Volei: Campionii de la CSM Arcada s-au bazat an de an pe jucători din import, doar că în ediția precedentă pe care a și câștigat-o a putut respecta regula, ceea ce s-ar putea întâmpla destul de lejer și în acest an. De remarcat că CSM Arcada are patru sportivi convocați la echipa națională, așa că din start se poate alinia o echipă cu doi jucători români pe teren.

Handbal: Va fi probabil cel mai afectat sport din acest punct de vedere, întrucât e necesară prezența a trei sportivi români permanent pe teren. CSM Galați are o echipă bazată în proporție de peste 90% din jucătoare române, așa că nu va avea de suferit.

Hochei: Naturalizările din ultimii ani ale sportivilor ucraineni sau de origine maghiară fac ca regula să fie respectată mult mai ușor în hochei, la fel și pentru CSM Galați.

Futsal: Campionii de la futsal au avut trei jucători străini importanți în ediția precedentă, printre care și brazilianul Daniel Araujo - care a obținut deja cetățenia română. Așa că United se va descurca fără nicio problemă să aibă minimum doi români pe teren.

Baschet: Federația avea reguli mai permisive pentru jucători străini, iar situația cu doi autohtoni pe teren va da peste cap multe planuri din Liga Națională. CSM Galați, formația pregătită de Florin Nini, s-a remarcat în ultimul an prin faptul că a jucat mult timp în teren cu doi jucători români.

Citit 841 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Iulie 2022 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.