Testată pozitiv la o substanță interzisă, Simona Halep riscă suspendarea. Cum poate scăpa sportiva de pedeapsă

Testată pozitiv la o substanță interzisă, Simona Halep riscă suspendarea. Cum poate scăpa sportiva de pedeapsă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

ANAD a făcut anunțul care clarifică totul în cazul de dopaj cu Roxadustat ce o implică pe Simona Halep (31 de ani, 9 WTA). Sportiva română a fost testată pozitiv la US Open, iar acum forul a venit cu un comunicat oficial în această speță, în care se explică situația în care se află jucătoarea de tenis.

Roxadustat, substanța depistată în organismul Simonei Halep, intră în categoria substanțelor nespecifice, iar consumul acestora este întotdeauna considerat intenționat, cu excepția cazului în care sportivul poate dovedi contrariul.

ANAD, anunțul care clarifică totul în cazul de dopaj cu Roxadustat al Simonei Halep

Roxadustat este o substanță care facilitează oxigenarea mușchilor, ajutând astfel la creșterea performanțelor sportive. „Substanţa FG-4592 (Roxadustat) se încadrează în Lista Interzisă la secţiunea S2 – Hormoni peptidici, factori de creştere, substanţe înrudite şi mimetice, agenţi activatori ai factorilor care induc hipoxia. Stabilizatorii factorilor care induc hipoxia s-au regăsit pe Lista Interzisă din anul 2011. În 2015 şi 2016 a fost introdusă denumirea FG-4592 în cadrul acestei secţiuni de stabilizatori ai factorilor care induc hipoxia. Din anul 2017 a fost adăugată în Lista Interzisă denumirea internaţională a FG-4592 Roxadustat. Substanţa Roxadustat este considerată substanţă nespecifică”, se menţionează pe site-ul citat. „Un caz care implică o substanță nespecifică este presupus intenționat, cu excepția cazului în care sportivul sau altă persoană poate stabili că nu a fost intenționat.

Un caz care implică o substanță specifică se presupune că nu este intenționat, cu excepția cazului în care organizația anti-doping stabilește că încălcarea reglementărilor anti-doping este intenționată.

Atunci când încălcarea este intenționată, perioada de suspendare este de 4 ani”, se mai arată în comunicat.

Cum poate demonstra Simona Halep că nu este vinovată

Dacă ar demonstra că a fost sabotată, Simona Halep ar putea beneficia chiar și de eliminarea perioadei de suspendare. Aceasta se reduce în funcție de gradul de vinovăție stabilit.

„Lipsa vinovăției sau neglijenței este atunci când sportivul sau altă persoană stabilește că nu știa sau nu bănuia și nu ar fi putut în mod rezonabil să știe sau să bănuiască, chiar și demonstrând cea mai mare precauție, că a folosit sau i-a fost administrată o substanță interzisă sau o metodă interzisă sau a încălcat în orice alt fel o reglementare anti-doping.

Acest lucru se întâmplă numai în circumstanțe excepționale. De exemplu, dacă un sportiv a fost sabotat de un concurent.

În acest caz, și numai dacă ar putea fi dovedită și/sau în baza unei balanțe a probabilităților considerate opțiunea cea mai probabilă, perioada de suspendare ar putea fi eliminată.

Lipsa vinovăției sau a neglijenței semnificative este atunci când gradul de vinovăție sau neglijență a unui sportiv sau a altei persoane nu este suficient de „semnificativ” pentru a fi determinat încălcarea reglementărilor anti-doping. În acest caz, perioada de suspendare aplicabilă poate fi redusă în funcție de gradul de vinovăție”, notează site-ul ANAD.

Cum ar putea evita Simona Halep o suspendare de patru ani

Simona Halep poate evita o suspendare de patru ani dacă va reuși să demonstreze că nu a utilizat Roxadustat cu bună știință.

„Pentru o substanță specifică, perioada de suspendare este de patru ani, cu excepția cazului în care organizația anti-doping poate dovedi că utilizarea sa a fost intenționată.

Intenția directă: sportivul știa că acțiunile sale reprezentau o încălcare a reglementărilor anti-doping.

În practică, acest lucru este foarte dificil de dovedit. Chiar și atunci când o substanță interzisă este înscrisă pe recipientul suplimentului sau al medicamentului, un sportiv poate pretinde că a fost ignorant, mai ales dacă acest lucru este susținut de dovada lipsei de educație.”

 

Citit 814 ori Ultima modificare Vineri, 28 Octombrie 2022 22:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.