Gruparea gălățeană a promovat în primul eșalon, dar are nevoie de întăriri pentru a reuși să se ridice la nivelul viitoarei competiții
Oțelul are mult de lucru în această perioadă precompetițională, pentru că valoarea lotului trebuie ridicată, față de cum se prezenta la capătul sezonului recent încheiat. Dacă ne raportăm strict la aceste date, vom observa că trupa lui Dorinel Munteanu este cuantificată la 2,81 milioane de euro, cu o medie de 97.000 de euro per jucător, conform transfermarkt.com - site-ul de specialitate al stabilirii cotelor de fotbaliști. Îngrijorător este faptul că diferența dintre valoarea totală a lotului cu care Oțelul a încheiat campionatul este de trei ori mai mică decât cea de la CS Mioveni - ultima clasată în sezonul recent încheiat (6,46 milioane de euro).
E drept că nu contează doar aceste estimări, dar prezintă o acuratețe destul de bună, având în vedere că trei din ultimele patru din acest top al valorii loturilor se reflectă și în clasamentul final al Superligii.
Cel mai valoros lot din România este cotat ca fiind cel al FCSB, cu 33,88 milioane de euro, urmat de: CFR Cluj (28,5), CSU Craiova (18,95), Rapid (17,4), Farul (14,59) și Sepsi (14,01). Astfel, primele șase sunt echipele ce au participat în play-off, obiectivul dorit de Dorinel Munteanu cu Oțelul pentru următorul sezon al Superligii. Distanța între lotul lui Sepsi și cel actual al gălățenilor este de aproape șapte ori mai mare în favoarea covăsnenilor. Următoarea clasată în topul valorii loturilor, după Sepsi, este Universitatea Cluj, cu 11 milioane de euro.
Pe locul 7 în Liga a II-a
Oțelul n-a avut nici măcar un lot valoros pentru Liga a II-a, conform datelor transfermarkt. Gălățenii au abia al șaptelea lot ca valoare - ceea ce ar fi însemnat să nu prindă nici măcar faza de play-off, fiind chiar pe locul 10 ca medie valorică per jucător. Ca valoare generală mai bună ca a Oțelului, dintre echipele din Liga a II-a, se află Poli Iași (3,5 milioane euro), AFK Miercurea Ciuc (2,9), Steaua și Dinamo (ambele cu câte 2,89), FC Brașov (2,87) și Concordia Chiajna (2,86). Iar dacă vorbim strict de media per jucător, gălățenii s-ar afla în spatele și a altor trei echipe, Unirea Dej, Gloria Buzău și Unirea Slobozia. Cu toate acestea, fără să fi fost diferențe foarte mari între estimările site-ului de specialitate, echipa lui Dorinel Munteanu a avut un parcurs constant bun ca rezultate care au ajutat-o să promoveze.
Ultimele două locuri din Superligă
În acest weekend va fi lămurită și configurația finală a următoarei ediții de Superligă, întrucât se joacă manșele retur ale barajelor de promovare/retrogradare. Iată programul partidelor: FC Argeș - Dinamo (sâmbătă, ora 21,00 - în tur a fost 1-6) și UTA - Gloria Buzău (duminică, ora 21,00 - în tur a fost 0-0).