Turul Franței. Disputa Vingegaard - Pogacar s-a mutat în Alpi

Turul Franței. Disputa Vingegaard - Pogacar s-a mutat în Alpi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Danezul Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) a început ca purtător al tricoului galben cea de-a doua săptămână a Turului Ciclist al Franței. Totuși, liderul clasamentului general are doar 17 secunde avans față de principalul său rival, slovenul Tadej Pogacar (Team Emirates). Mai mult, acesta din urmă conducea cu 2-1, dacă putem împrumuta termeni din sporturi cu mingea, în materie de etape dominate.

După ce frații gemeni britanici Adam (Team Emirates) și Simon Yates (Jayco - AIUIa) și-au disputat întâietatea în prima etapă a turului, primul dintre aceștia a păstrat tricoul galben până inclusiv după etapa a patra, iar sprinterul belgian Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) a obținut o "dublă" în etapele 3 și 4. Prima rundă cu adevărat montană (a cincea) a însemnat atacul australianului Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) și rutierul de la Antipozi a preluat tricoul galben, pentru o zi, în Pirinei. Tot atunci a atacat și Jonas Vingegaard, creându-și primul avans asupra lui Pogacar. Danezul a încercat să repete "figura" o zi mai târziu, l-a atacat pe Hindley, însă, la rândul său, nu a putut face față reacției slovenului pe ultimii trei kilometri. Totuși, din toată această poveste, Vingegaard a preluat tricoul galben.

După alte două etape dedicate sprinterilor, cu Philipsen reușind deja "tripla", cicliștii au ajuns, duminică, 9 iulie, după 35 de ani, în fața iconicului Puy de Dome. Americanul Matteo Jorgenson (Team Movistar) a făcut parte dintr-o evadare timpurie, a condus cursa solitar până aproape de final, dar a fost întrecut, practic în ultimul kilometru, de canadianul Michael Woods (Israel-PremierTech). Woods a câștigat etapa, dar pe ultimii metri s-a mai întâmplat ceva. Pogacar l-a atacat din nou pe Vingegaard și a mai "smuls" opt secunde la general.

A doua săptămână a Marii Bucle propune alte trei etape exclusiv de munte, de vineri până duminică, 16 iulie, rutierii mutându-se în Alpi.

 

Citit 617 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Iulie 2023 13:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.